Valikko

Tilaa lehti

Tätä et usein Suomi-lätkässä kuule - ”Suikkanenkin tekee virheitä”

Toimitus 11.4.2012 12:33
Tätä et usein Suomi-lätkässä kuule - ”Suikkanenkin tekee virheitä”

(Juha Tamminen)

Pelicans yrittää lopettaa Bluesin playoff-kevään keskiviikkona. Urheilulehden Petteri Sihvonen luo katsauksen ottelun taktiseen antiin.

Petteri, millaisena näet illan toisen puolivälieräottelun Pelicans–Blues taktisen asetelman?
Taktiikka on turhan monitahoinen sana. Käytän mieluummin termiä pelisuunnitelma. Pelisuunnitelma on taktiikan ulottuvuus, jota valmennustiimit säätävät ottelusta toiseen enemmän tai vähemmän pudotuspelisarjojen sisällä.

Miten ennakoit Pelicansin ja Bluesin pelisuunnitelmia illan matsiin?
Lahdessa kaukalo on pienempi kuin Espoossa. Syystä tai toisesta Kai Suikkanen on halunnut peluuttaa nopeampaa pelin kääntämistä kotikaukalossa kuin vieraskentällä.

Johtuuko se kaukalon koosta?
Osin varmaankin siitä ja ehkä Suikkanen ajattelee, että sellainen jatkuvat nopea pelaaminen lopulta aina murtaa vastustajan puolustuksen, kun sitä rummutusta jatkaa sen 60 minuuttia.

Onko tuo pelisuunnitelma tuottanut tulosta Pelicansille kotipeleissä?
On ja ei ole. Mielestäni se on virhe Suikkaselta ja Riku-Petteri Lehtoselta. Kyllä vain, Suikkanenkin tekee virheitä.

Miksi?
Siksi, että siitä kärsii enemmän kotijoukkue itse kuin vierasporukka. Pelicansin kiekonhallintaprosentti alenee ja syöttöketjut lyhenevät.

Pelicans on kuitenkin pärjännyt tälläkin tavoin hyvin?
Mutta se ei riitä. Jos lahtelaiset yltävät finaaliin JYPiä tai Jokereita vastaan, vastuksen aste nousee taas pykälällä tai kahdella. Silloin voi hyvinkin olla, ettei nopea pelin kääntäminen enää toimikaan.

Mutta eikö sitä pelisuunnitelmaa voi sitten säätää erikseen JYPiä tai Jokereita vastaan, jos tarvis?
Voi, mutta tässä tullaan seikkaan, jota suomalaiset valmentajat, Suikkanen mukaan lukien, eivät hallitse tahi ymmärrä. Mitä ikinä tehdäänkin, siitä pitää olla kokemusta ja kosolti toistoja alla. Olen likipitäen varma, että Pelicans olisi ollut kovempi nippu Kärppiä ja Bluesia vastaan, jos joukkue olisi pelannut monipuolisempaa hyökkäysrytmiä kotipeleissä.
Ja siitä olen täysin varma, että JYPiä ja Jokereita silmällä pitäen monipuolinen hyökkäysrytmi on välttämätöntä. Ja siitä olen enemmän kuin varma, että aiheesta saadut kevään kokemukset olisivat valmistaneet Pelicansia asiaan taiteen sääntöjen mukaan.

Entä Blues?
Blues on ollut pelisuunnitelmiensa osalta hyvä, looginen ja toiminut Lauri Marjamäen johdolla aivan oikein. Blues pelaa Meidän Peliä. Bluesin pelisuunnitelmien vaihtelut ovat mahtuneet hyvin siihen vaihteluväliin, jonka Meidän Peli tarjoaa.
Blues on tohtinut pitää kiekkoa Lahdessa. Ja kun samalla Pelicans on pelannut liian nopeaa kääntöpeliä, ovat espoolaiset itse asiassa pelanneet paremmin ja tasapäisemmin lahtelaisten kanssa vieraskaukalossa konsanaan kuin kotihallissaan.

Eli tiukka vääntö on luvassa?
Kyllä. Povaan maalin peliä suuntaansa. Toki jompikumpi sitten saattaa kiskaista viimeisen tyhjään maaliin, mutta alan puheissa se sellainenkin on maalin peli.