Valikko

Tilaa lehti

Tässä on Leijonien pahin ongelma – ”Miten voi olla mahdollista?”

Toimitus 8.5.2012 13:31
Tässä on Leijonien pahin ongelma – ”Miten voi olla mahdollista?”

Janne Pesonen. (Juha Tamminen)

Suomen ylivoimapelaaminen on tuottanut tämän kevään MM-turnauksessa nolla maalia. Urheilulehden Esko Seppänen löytää vain yhden ontuvan yksityiskohdan.

Olen nähnyt Suomen ylivoimapelaamista riittävästi tämän kevään MM-karnevaaleissa. On välikatsauksen aika.

Tehot ovat toistaiseksi kiikaritasoa. Onko syytä huoleen?

Totta kai on.

Suomen ylivoimatehottomuus johtuu ainoastaan yhdestä tosiasiasta. Yv-ketjuissa ei ole yhtäkään pelaajaa, joka on valmis maksamaan ankaraa maalinedushintaa. Vaikka rotaatio pyörii yv-tilanteesta riippuen, on suurin haalariduunivastuu Jussi Jokisella ja Janne Pesosella.

Ongelma on se, ettei kumpikaan näistä pelaajista ole maalinedustalla kotonaan. Sekä Jokinen että Pesonen yrittävät tehdä kahden markan ”liikkuvaa maskia” ja ohjailla kiekkoa ilmasta, vaikka heidän keskeisin tehtävänsä on saada maalivahti kadottamaan kiekko näkökentästään.

Maalivahti ei saa nähdä A) milloin laukaus lähtee eikä B) milloin maalinteon kannalta oleellisimmat syötöt lähtevät.

Suomen yv-pelaaminen on tällä hetkellä levittäytynyt koko hyökkäysalueen pinta-alalle. Mikäli lätkää pelattaisiin kaukalopallosäännöillä, olisi käytössä koko kenttä. Maalinteon kannalta on merkitystä on vain laukausten laadulla ja maalinedustan tukitoimilla.

Mikko Mäenpään, Juuso Hietasen; Janne Niskalan ja Anssi Salmelan laukaukset ovat kovia, räjähtäviä ja vaikka mitä. Mutta kun ne lähtevät siniviivan tuntumasta eikä maalinedustalla ole ketään, ottaa divaritason veskarikin tällaiset vedot kiinni.

Miten voi olla mahdollista, että maskipelaaminen on Pesosen ja Jokisen vastuulla? Eiväthän he ole koskaan olleet minkäänlaisia tekijämiehiä maalinedustalla. Kumpikin on loistava ”läheltä ylös” -koulukunnan rebound-pelaaja, mutta maskihommien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Kiekko on kova ja se liikkuu vinhaa vauhtia. Se tekee kipeään osuessaan jalkapöytään, polvitaipeisiin ja pohkeisiin. Tästä syystä karkasin itsekin maskiroolista kerta toisensa jälkeen pois kun hirvitti ja pelotti. Mutta sitä se lätkä on. Eikä ylivoimamaaleja synny ilman mustelmia.

Suomen yv-pelaajat eivät ole valmiita ottamaan mustelmia vastaan.

Ongelma on hyvin yksinkertainen ja perustavanlaatuinen. Eikä asialle ole valmentamisen ja yv-harjoittelun kannalta katsottuna mitään tehtävissä.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)