Valikko

Tässä asiassa Suomi on MM-turnauksen paras - ”Jalonen voi vetää hatusta”

Toimitus 2.5.2012 09:59
Tässä asiassa Suomi on MM-turnauksen paras - ”Jalonen voi vetää hatusta”

Kari Lehtonen. (Getty Images)

Suomen maalivahtiosasto on tämän MM-turnauksen ja Leijona-historian paras. Näin toteaa Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen kolumnissaan.

Olen läpikäynyt alkuviikon ajan 2000-luvun veskariosastoja MM-kisoissa. En siis ainoastaan Suomen torjujakolmikkoja, vaan koko kisojen tarjontaa – poiminta sieltä, toinen täältä.

Tulin melko nopeasti selkeään lopputulemaan: Suomen pussariosasto tämän vuoden MM-kisoissa on Leijona-historian paras.

Jukka Jalosen ja muu valmennus voi heittää Kari Lehtosen, Petri Vehasen ja Karri Rämön nimet hattuun, vetää sieltä yksi näistä ylös ja naulata hänestä aloittava maalivahti. Tilanne on ihan aidosti näin loistavalla mallilla.

Käyn nopeasti Suomen vahvimman aseen rakenteen läpi.

***

Lehtonen on porukan ykköstorjuja. Hän lunasti hegemonia-asemansa EHT-otteluissaan viikonlopun aikana. Hän haali nopeasti puolustuksen sataprosenttisen luottamuksen taakseen. Pakkien ja Lehtosen välinen yhteistyö on yhteiseen kokemukseen nähden yllättävän hyvällä tasolla jo nyt. Lehtonen on perhostorjuja, joka saa hyökkääjät masentumaan. Hän on iso, nopea ja hänen hermonsa ovat timantilla höystettyä rautaa. En ollut valmis nostamaan Lehtosesta ykkösmolaria pelkästään NHL-kauden perusteella, mutta nyt vilja on lopullisesti puitua. Lehtonen on ykkösveskari ja sillä siisti.

***

Vehanen on puolestaan Jalosen ja Pasi Nurmisen luottohevonen siinä vaiheessa, kun peli muuttuu kovaksi. Mikäli Lehtonen vapisee edes hieman pudotuspelivaiheessa, on valmennuksella helppo työ heittää viime kevään sankarivahti uuniin.

Vehanen on NHL-tason veskari, ja hän on vielä kerran valmis johtamaan joukkueensa MM-kultaan. Vehanen on myös riittävän tervepäinen tapaus kakkosveskariksi, vaikka enemmän hän on urallaan voittanut kuin Lehtonen. Vehasen ja Lehtosen välinen kilpailutilanne on terve, aito ja positiivinen. Vehanen ei kyttää Lehtosen selän takana, vaan on täysin avoimesti valmis astumaan missä vaiheessa tahansa ykkösmaalivahdiksi.

***

Kuka olikaan KHL-kauden paras maalivahti? Kuka vei Raimo Summasen joukkueen omakätisesti ja päällään seisten voiton päähän Gagarin Cupista? Aivan oikein, Karri Rämö.

Rämön ja Jalosen välinen luottamussuhde alkoi kaudella 2005–2006, kun HPK eteni aina mestaruuteen saakka. Jalonen ei ottanut kotikisoihin yhtään säälivalintaa tai opintomatkalaista. Hän halusi kolmosveskarinkin olevan sellaista rautaa, että sen voi heittää tuleen millä hetkellä tahansa. Mikäli Rämö on Suomen ykkösmaalivahti viimeisellä viikolla, se ei tee Leijonista yhtään heikompaa joukkuetta.

***

En ala heilutella Pekka Rinne -korttia tässä vaiheessa, vaan totean sen, että Leijonien kolmikko on likimain paras mahdollinen, jonka suomalaisista veskareista voi saada kasaan. Kyseessä on todellinen All Star -kolmikko.

He ovat auringonvarmoja perustorjujia, mutta oleellista on se, että kaikki heistä ovat isojen otteluiden yksilöitä.

Suomen valmennuksella tai Kurri Jarilla ei ole mitään syytä soitella yhdenkään veskarin perään enää tämän kevään nimissä.

Leijonien veskarikolmikko on näiden kisojen kiistatta paras.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)