Valikko

Tilaa lehti

Superyllätysnimi kylvetti suomalaisille tuttua mestarivahtia – ”Shokki”

Toimitus 26.4.2012 06:21
Superyllätysnimi kylvetti suomalaisille tuttua mestarivahtia – ”Shokki”

Kuva: Getty Images

Washington Capitals löi yllättäen hallitsevan mestarin Boston Bruinsin ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa jatkoajalla. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen nostaa esiin miehet yllätyksen takaa.

Ennen kautta Washingtonin selviäminen pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon olisi tuskin ollut edes Capitalsin minimitavoite. Mutta surkean runkosarjan jälkeen se oli yllätys, varsinkin kun huomioidaan, että se tuli hallitsevan mestarin Boston Bruinsin kustannuksella. Viime vuonna Boston oli ratkaisuotteluissa lyömätön, mutta nyt se jäi nuolemaan näppejään. Näin yllätyksellinen NHL-kausi saa taas jatkoa.

On aika nostaa esiin yllättäjät yllätyksen ytimestä.

***

Braden Holtby. Holtby joutui kovaan paikkaan. Tomas Vokounin ja Michal Neuvirthin poissa ollessa joukkueen kolmosvahti laitettiin uuniin hallitsevaa mestaria vastaan. Kun toisessa päässä torjui viime kauden mestari ja pudotuspelien MVP Tim Thomas, ei Holtbylle tässä kaksintaistelussa voinut menestystä nähdä. Ennen sarjaa nuoren Holtbyn piti olla Capitalsin suurin heikkous, mutta mitä vielä, hän oli Capitalsin suurin vahvuus. Hän oli sarjassa parempi maalivahti. Se ei ole vain yllätys, se on shokki. Kuka olisi uskonut ennen sarjaa, että hän voisi kylvettää suomalaisillekin Jokereista, Kärpistä ja HIFK:sta tuttua Vezina-Thomasia? Ei kukaan. Mutta pudotuspeleissä uudet sankarit leivotaan ja Holtby todisti olevansa sellainen. Jo nyt. Todella kylmäpäinen suoritus.

***

Joel Ward. Viime kevään pudotuspeleissä Ward oli Nashvillen Sean Bergenheim, eli todellinen yllätysratkaisija. Se sai myös Washingtonin kiinnostumaan, sillä joukkueeseen haluttiin lisää pudotuspelionnistujia. Ward oli kuitenkin runkosarjassa häpeällisen huono ja rooli putosi vääjäämättä. Kukaan ei tässä ottelussa pelannut pienempiä minuutteja kuin Ward, mutta väliäkö sillä. Raatajahyökkääjä vei Washingtonin jatkoon, eikä kukaan enää muista runkosarjan räpiköintiä. Jos game sevenissä tekee voittomaalin, saa kaiken anteeksi. Mutta Wardin tunteville nousu sankariksi on tuskin yllätys, sillä hän on noussut elämässään aiemminkin esteiden yli voittajaksi. Hänellä on taustalla traaginen tarina. Kun Joel Ward oli vasta 14-vuotias juniorihyökkääjä, koki nuorukainen vaikeimman mahdollisen vastoinkäymisen. Hänen isänsä Randall sai aivoinfarktin, kun hän oli katsomassa paikan päällä poikansa jääkiekko-ottelua. Vain muutamaa päivää myöhemmin isä-Ward menehtyi. Siitä lähtien Ward on iskenyt  maaleja isänsä muiston kunniaksi. Bostonia vastaan syntyi niistä tärkein.

***
Aleksandr Ovetshkin. Ennen sarjaa kysyttiin heräisikö venäläisvirtuoosi koomasta. No heräsi. Ovetshkin oli sarjassa alituisen vaarallinen ja pelasi koko kauden parhaita pelejään tärkeässä paikassa. Pisteitä olisi voinut syntyä enemmänkin, sillä Ovetshkinilla oli jatkuvasti hyviä paikkoja. Mutta ne paikat syntyivät pääosin siksi, että venäläinen loi niitä tyhjästä. Se on se Ovetshkin, joka hän parhaimmillaan voi olla. Ja se Ovetshkin, josta näkyy taas aito halu olla paras. Se on vaarallinen merkki vastustajille.