Valikko

Tilaa lehti

Suomalaishyökkääjä tekemässä historiallista NHL-temppua – ”Hämmästyttävää”

Toimitus 24.4.2012 08:35
Suomalaishyökkääjä tekemässä historiallista NHL-temppua – ”Hämmästyttävää”

Kuva: Getty Images

Seurahistorian ensimmäisen pudotuspelisarjan voiton varmistuttua, Phoenixin Lauri Korpikoski puntaroi Urheilulehdelle Coyotesin menestyksen salaisuutta. Ja omaa loukkaantumistilannettaan.

Phoenixilla oli Chicagon kotihallissa United Centerissa mahdollisuus ottaa kynä käteen ja kirjoittaa historiaa uusiksi. Voitolla se selviytyisi vasta ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta jatkoon.

Ja voiton Phoenix ottikin, lukemin 4-0. Mutta helpolla voitto Chicagosta ei todellakaan tullut. Blackhawks rynnisti alussa kovalla vyöryllä vastustajansa kimppuun, mutta ei löytänyt lääkkeitä Phoenix-vahti Mike Smithin ohittamiseksi.

Tässä olikin ottelun käsikirjoitus pähkinänkuoressa. Toisella joukkueella oli maalivahti, toisella ei.

Korpikoskella ei ollut mitään ongelmaa tunnustaa Smithin ryöstäneen maanantai-iltana Phoenixille voiton miltei yksin.

”Alku oli aikamoista selviytymistä, emmekä pelanneet hyvin. Smith vei oikeastaan meille tämän pelin. Yleensä voittoa ei tällaisesta pelistä tule, jossa vastustajalla on noin paljon mahdollisuuksia. Mutta tällaista meidän pelimme on ollut koko kauden. Pelaamme tuollaista vähän vittumaista kiekkoa”, Korpikoski nauraa.

Paikkaansa NHL-kartalta etsiskellyt Smith sai tällä kaudella yllätysmahdollisuuden nousta kantamaan maalivahtivastuuta Phoenixissa. Kukaan ei uskonut tämän hylkiön pystyvän korvaamaan Ilja Brizgalovia, mutta tuskin Phoenixissa moni edes muistaa venäläiskollegan nimeä enää.

”Hän sai hyvän mahdollisuuden, mutta varmasti hänellä oli kova halu näyttää, että hän on hyvä ykkösmaalivahti NHL-tasolla. Pari kuukautta siinä meni, että hän pääsi kiinni pelirytmiin. Sen jälkeen hän on ollut uskomaton. Viimeinen kuukausi runkosarjaa ja pudotuspelit olivat häneltä hämmästyttävän hyviä. Jos Brizgalov voitti meille paljon pelejä, niin Smith on kyllä voittanut meille vähintään yhtä monta”, Korpikoski kuvaa.

MYRSKYN SILMÄSSÄ

Phoenix on ollut käytännössä taukoamatta myyntihuhujen alla viimeiset vuodet, eikä organisaation ensi kauden olinpaikasta ole vielä vedenpitävää tietoa. Siksi voitto tuli äärimmäisen tärkeään paikkaan. Varsinkin kapteeni Shane Doanille. Hän on ainoa pelaaja, joka on pelannut Phoenixissa siitä lähtien, kun joukkue myytiin sinne Winnipegistä.

Vaikka velikulta onkin, on kokenutta Doania tuskin koskaan nähty yhtä vapautuneena. Hymy oli liimattu hänen kasvoilleen.

”Kolme vuotta tässä on käytännössä ollut sama tilanne, eikä huhut meitä ole oikeastaan haitanneet. Onhan se suuri asia, että pystyimme voittamaan seuralle ensimmäisen pudotuspelisarjan. Näkee sen esimerkiksi Doanerista. Hänelle tämä varsinkin oli suuri asia.”

Phoenixin salaisuudeksi on noussut sen vesitiivis viisikkopuolustus ja joukkueen kollektiivinen sitoutuminen siihen. Se pelaa hyökkäysalueella riskittömästi varmistaakseen sen, että se on organisoitu valmiiksi tukahduttamaan vastustajan vastahyökkäykset.

”Siinä se on aika hyvin kuvattu. Kovan työn takana meidän maalit ja tilaisuudet tulevat. Meidän täytyy tiedostaa millainen joukkue olemme. Jos lähdemme yltiöpäisesti hyökkäämään, niin omissa tulee soimaan useasti. Niin paljoa meillä ei ole yksilötaitoa, että sellaisella voimme ratkoa pelejä. Meidän on pelattava viisikon kautta”, Korpikoski analysoi.

POLVI HUOLENA

Siksi on äärimmäisen mielenkiintoista katsoa tulevaisuuteen. Phoenix kohtaa toisella pudotuspelikierroksella Nashvillen, eli käytännössä peilikuvan itsestään. Molemmilla joukkueilla on tolppien välissä tulikuuma maalivahti ja molemmat vannovat vesitiiviin puolustamisen nimeen.

Korpikoski naurahtaa jo ajatuksesta.

”Tuskin siitä Pittsburghin ja Philadelphian kaltainen sarja tulee ainakaan. Varmasti tulee vähämaalisia pelejä ja tiivistä puolustamista. Heillä on Pekka Rinne maalissa, joten maalit tulevat olemaan taatusti tiukassa. Tässäkin sarjassa sen huomasi, jos pudotuspeleissä maalivahti pitää joukkuetta pinnalla, saat hyvän mahdollisuuden voittaa.”

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin. Korpikosken terveystilanne ei ole juuri nyt paras mahdollinen. Hallin käytäviltä poistui onnellinen, mutta nilkuttava suomalaishyökkääjä.

”Katso nyt tätä!”, Korpikoski  kiekaisee hikipukunsa lahjetta nostaen, rajusti turvonneen polvilumpion paljastaen.

”Polvi on aivan hajalla. Toivottavasti se tulee nyt kuntoon tässä seuraavaa sarjaa varten. Ensimmäiset pelit ovat olleet aika vaikeita henkilökohtaisesti. Lähinnä sellaista selviytymistaistelua, että vaihtoon selviää. Tällä tasolla on aina aika vaikeaa, kun jalat menevät alta. Ei silloin saa mitään aikaiseksi.”

Samuel Savolainen, Chicago