Valikko

Tilaa lehti

SM-liigan junnutähti sekosi - ”Alle kuuden ottelun pelikielto olisi ruma vitsi!”

Toimitus 30.3.2012 22:31
SM-liigan junnutähti sekosi - ”Alle kuuden ottelun pelikielto olisi ruma vitsi!”

(Juha Tamminen)

Kärppien nuori hyökkääjä Miikka Salomäki vastasi Lahden kiekkoillan likaisimmasta tempusta. Urheilulehden Esko Seppänen jakaa tilanteesta tuomionsa.

Lähdetään liikenteeseen faktoista.  

Miikka Salomäki on aggressiivinen pelaaja. Hän on sitä luonnostaan, ja se on hänelle eräänlainen elinehto huippu-urheilijana. Hän on kovaotteinen, ja paikoin likainen yksilö.

Hän on myös – nuoresta iästään huolimatta – yksi SM-liigan vahvimmista pelaajista. Hän osaa taklata ja hän osaa myös satuttaa vastustajaansa. Hän tekee sen useimmiten oikein tai vähintään sääntöjen rajamailla, mutta perjantai-iltana hän sortui yhteen lätkäkentän halvimmista tempuista.

Kohteena oli, kuinka ollakaan, Pelicans-tähti Justin Hodgman.

Listaan vielä nopeasti TOP3 pelkurimaisimmat temput jääkiekon saralta tähän:

1. Vaihtoluukun tahallinen avaaminen sillä hetkellä, kun vastustaja on ajautumassa vaihtoaition kohdalle

2. Taklaavan pelaajan edessä kyykistyminen, kun olet noin metrin verran irti laidasta

3. Vippikiekon aikana vastustajan nukuttaminen

Ykköskohtaa emme ole onneksi nähneet miesmuistiin. Kakkoskohta tuli vastaan tällä kaudella Suomen EHT-ottelussa ja myöhemmin Jarkko Ruudun kohdalla. Listan kolmospaikka kuuluu puolestaan tapaus Salomäelle.

Ensinnäkään Hodgman ei ollut lähelläkään kiekkoa. Pelicans-pakki halusi pelata tilanteessa aikaa, ja hän nosti kiekon kohti kattoa. Vippi jäi hieman puolittaiseksi, mutta se ei ollut missään olosuhteissa syöttö kenellekään. Se oli vain purku kärppäalueelle. Voittamisen kannalta oikea suoritus.

Hodgman seurasi luontaisesti vippikiekkoa katseellaan. Huomautan jo nyt: Tällä tilanteella ei ole MITÄÄN tekemistä perinteisen ”Pidä pää pystyssä” -ajattelun kanssa. Hodgman seurasi vippikiekkoa katseellaan ja valmistautui palaamaan puolustuspeliasetelmiin.

Samaan aikaan Kärppien Salomäki, lempinimeltään Härkä, nukuttaa Hodgmanin niin törkeällä tavalla, etten ole vastaavaa cheap shottia nähnyt pitkään aikaan. Salomäki tietää täsmälleen mitä hän tekee. Hän lukitsee tasapainonsa, lataa koko kroppansa mukaan taklausliikkeeseen, ja yrittää niitata Hodgmanilta pään irti.

Kaikki on tietoista ja äärimmäisen kylmää toimintaa.

Kyse ei ole vaistosta tai säikähtämisestä tai muusta lässyttämisestä, vaan siitä, että Salomäki halusi pelata jo seuraavaa peliä. Hän otti vielä kätensä mukaan taklaukseen, jotta puolustuskyvytön Pelicans-sentteri sai mahdollisimman kovan vauhdin jäätä kohden. Verilammikko kentällä puhui hetken omaa kieltään.

Tämä oli Salomäen osalta täydellinen sekoaminen. Tämä oli suorastaan teloitusyritys. Tämä on urheilun koodistoa halveeraava suoritus, josta saa NFL:ssäkin(!) vähintään viiden ottelun pelikiellon ja satojen tuhansien dollareiden sakon.

Salomäki tähtäsi koko voimallaan päähän – ja osui tavoitteeseensa. Täydellisesti.

Pieni horjahdus tuomaria vasten vielä menee suodattimen läpi. Mutta se ei mene, että hän yrittää lopettaa kanssapelaajan kevään tällä tavalla.

SM-liigan on syytä tehdä Salomäestä ennakkotapaus.

Alle kuuden ottelun pelikielto olisi ruma vitsi.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)

Näet Salomäen nukutuksen tästä:

http://www.ruutu.fi/video?vt=video&vid=235969