Valikko

Tilaa lehti

Tähän ratkesi JYPin mestaruus - "Perrin löi Pelicansin henkiset lapaset"

Toimitus 23.4.2012 22:28
Tähän ratkesi JYPin mestaruus - "Perrin löi Pelicansin henkiset lapaset"

Juha Tamminen

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen onnittelee JYPiä Suomen mestaruudesta ja nostaa Eric Perrinin finaalisarjan ratkaisijaksi.

Petteri, miten kommentoit JYPin mestaruutta keväällä 2012?

Tämä on yhtäältä eräänlainen välikauden mestaruus. JYP iski haavoittuneena saumaan, jossa muuta joukkueet eivät olleet kyvykkäitä pelaamaan niin korkealla tasolla, mitä olisi voinut odottaa.

Haavoittunut?

Viittaan sillä siihen, että JYPin ja Risto Dufvan tietä erosivat. Seuraus oli, että JYPin standardi laski, mutta tämä laskenutkin standardi riitti nyt mestaruuteen, kun muut joukkueet olivat tasoa, mitä olivat.

Mikä muilla oli vialla tämän kauden aikana?

No ajatellaan vaikka Petri Matikaisen HIFK:ta tai Erkka Westerlundin Jokereita. Niissä yritettiin pelata Meidän Peliä, mutta siinä ei onnistuttu. Seuraus oli, että myös tasoaan pudottanut JYP oli lopulta tasoltaan muita parempi.

Etkö anna mitään kiitosta JYPille?

Toki annan. Jyrki Ahon JYP pelasi monipuolisempaa jääkiekkoa, mitä konsanaan Dufvan JYP pelasi. JYP pelasi yhä pystysuunnan lätkää, mutta Aho toi mukaan määrättyä kiekkokontrollielementtiä. JYP oli hieman sellainen hybridi, ei puhtaaksi viljellyn pystysuunnan joukkue eikä varsinainen Meidän Pelin joukkue.

Se, että näin voittaa mestaruuden, kielii muiden isoista pelillisistä ongelmista. Ja kuitenkin sanon sen, että jokainen mestaruus on sinänsä yhtä arvokas ja vaikea saavuttaa. JYP on siinä mestari nyt, missä vaikkapa HIFK keväällä 1998.

Mutta näin johtavana analyytikkona minun on oltava tyly sen suhteen, että kaikissa oloissa katson pelin perään. Tänä keväänä SM-liigan pudotuspeleissä pelattiin verraittain heikkoa jääkiekkoa kautta linjan. Ja se ei ole Ahon ja JYPin vika, se on muiden joukkueiden vika. JYP oli paras ja sillä siisti.

Voiko finaalisarjasta nostaa keitään pelaajia esiin?

Koko tarina tiiviistyy siihen, että psyykkisesti vahva Eric Perrin löi henkisesti heikot Ryan Laschin ja etenkin Justin Hodgmanin. Mutta toisaalta tämä oli aivan odotettuakin, että nämä lapset jyrätään kumoon.

Ensin mainittu on nostellut kannua NHL:ssäkin ja jälkimmäiset ovat toisen luokan pelureita. Sekin kyllä kertoo SM-liigan tämän kevään tasosta jotain, että piti päästä aina tänne finaaleihin asti, että Laschin ja Hodgmanin taso tuli mitatuksi ja todetuksi.

Lisää aiheesta