Valikko

SM-liiga voi tästä syystä huonosti - ”Mikael Granlundilla omat säännöt!”

Toimitus 17.2.2012 21:05
SM-liiga voi tästä syystä huonosti - ”Mikael Granlundilla omat säännöt!”

Ei saa taklata! Toivoo: Tuomarit. (J. Tamminen)

HIFK voitti perjantai-iltana Kärpät vieraissa. Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen ei voi uskoa näkemäänsä toisen erän osalta.

Loistava lätkäilta Raksilassa. Kaksi aktiivista joukkuetta, kaksi aggressiivista pelitapaa ja ottelusuunnitelmaa.

Vain toinen joukkueista tehokas, mutta Kärpät ei todellakaan pelannut heikosti tai munattomasti. Älkää juosko lopputuloksen perässä liikaa. HIFK oli koko illan osalta mahtava – mestaruustason porukka. (Siitä enemmän kohta.)

On surullista, että en voi todeta samaa tuomareista.

Ajassa 35.28 nähty farssi muistuttaa jälleen siitä, miksi SM-liigaan on pakko saada mahdollisimman nopeasti ammattituomarit.

Kärppäkonkari Ilkka Mikkola puolusti Mikael Granlundia tiukasti mies miestä vastaan -periaatteella. Jatkuva häirintä, koko ajan iholla. MG ajautui Kärppien puolustusalueen oikeaan kulmaan, ja yritti täydestä vauhdista nopeaa rystypuolen pyörähdystä.

Hänen luistimensa petti hieman, mikä jätti käännöksestä parhaan terävyyden pois. Samaan aikaan Mikkola oli jo lukinnut kohteensa, eikä kerennyt vetää taklaustaan takaisin. MG:n pyörähdys jäi vajaaksi, ja hän oli tilanteessa selkä kentälle päin. Mikkola toimitti SM-liigan seuratuimpaan megatähteen puhtaan taklauksen.

MG kupsahti maahan ja hänen kultakypäränsä vieri pitkin Raksilan jäätä. Eräs URHOtv:n lähikuvaan osunut Miss Suomi näytti katsomossa sydänjuuriaan myöten järkyttyneeltä. (Anteeksi, oli pakko. Ihan oikeasti.)

Miten tässä tilanteessa tulee toimia, mikäli sinulla on raitapaita ylläsi?

Nosta kaikki kädet ja jalat pystyyn, vihellä paniikissa pilliin ja heitä joku mahdollisimman nopeasti jäähallista ulos. Herkimmät tuomarit soittavat varmaankin 112:een: GRANLUNDIA ON TAKLATTU!

Korostan erikseen sitä, että MG ei filmannut tilanteessa hitusen vertaa. Hän pelasi tilanteen päin seiniä, ja urheilu oli häntä kohtaan rehellinen. Mikkola 1, MG 0. Ei valitteluita, kyyneleitä tai selittelyitä.

Tuomarit tekivät Granlundistakin pellen, kun he antoivat säälivihellyksen hänelle. Granlundilla oli tilanteessa omat sääntönsä, vaikka hän ei ole niitä koskaan edellyttänyt tai kerjännyt hyppimällä tai kaatuilemalla tai itkemällä.

Uskomatonta kuraa.

Komedia sai toki jatkoakin. Valurautarukkanen nimeltä Ilari Melart saapui (pelin hengen mukaisesti) läksyttämään Mikkolaa. Melart ei nähnyt tilannetta, ja hän toimi lähinnä vaistonsa pohjalta. Ajatteluketju kulkee tuossa tilanteessa ”Mikke makaa maassa, nyt saa joku turpaansa!” -linjaa. HIFK:n numero 41 on näissä tilanteissa luotettava ja arvostettu joukkuetoveri. Hän kunnioittaa myös vastustajaansa.

Melart meni poikapainimaan Mikkolan kanssa. Jälkimmäiselle ei oikein nenähommat maistuneet, ja homma loppui liki veljelliseen halailuun.

Ja mitä tekevät tuomarit?

Antavat sekä Melartille että Mikkolalle kahden minuutin ”kunhan nyt jotain vihelletään, ettei lätkä saa väkivaltaista mainetta” -jäähyn.

Eli Mikkola sai puhtaasta taklauksestaan kahden minuutin jäähyn ja SEN LISÄKSI vielä toisen kakkosen siitä, että hän väisteli lyhyen tovin Melartin moukarointia.

Loppuunmyyty Raksila, hieno kiekkoilta – ja tällaista tuomaripuuhastelua?

En ymmärrä. En edes yritä ymmärtää.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)