Valikko

Selänteen suuri hetki lähestyy – ”En tiedä mitä odottaa”

Toimitus 17.12.2011 09:57
Selänteen suuri hetki lähestyy – ”En tiedä mitä odottaa”

Teemu Selänne oli tehokas myös Jets-paidassa. (Getty Images)

Teemu Selänteen odotettu paluu Winnipegiin tapahtuu lauantaina. Selänne ja päävalmentaja Bruce Boudreau odottavat siitä erityistä iltaa.

Selänne saavutti Winnipegissä suuren kansansuosion heti tulokaskaudellaan, jolloin nuori suomalainen räjäytti pankin iskemällä tilastoihinsa tulokkaiden ennätyslukemat, joita tuskin koskaan rikotaan. 76 maalia ja 132 pistettä on niin järkyttävä määrä keltanokalle, ettei kukaan ole pystynyt vastaaviin määriin ennen tai jälkeen kautta 1992-93.

Vaikka Winnipegillä ei ollut Stanley Cup –kaliiberin joukkuetta kokonaisuutena, sai kaupungin asukkaat suurta nautintoa seuratessaan tuulennopean Selänteen peliä.

Kun Selänne myytiin kesken kautta 1995-96 vielä silloin Disneyn omistamaan Anaheim Mighty Ducksiin, ei suomalaiselle tarjoutunut mahdollisuutta kunnollisiin hyvästeihin. Kun Winnipeg sai joukkueen täksi kaudeksi takaisin, huudettiin riemujuhlissa kaupungin kaduilla suomalaisen nimeä. Tuskin kukaan olisi uskonut, että Selänne palaisi enää Winnipegiin pelaamaan NHL-jääkiekkoa.

Paikallisten toimittajien mukaan suomalainen on yhä kiekkouskovaisen kaupungin suurin sankari. On vuorenvarmaa, että uusi MTS Center-halli repeää lauantain alkuseremonioissa liitoksistaan. Sillä ei ole mitään merkitystä, vaikka Selänne palaa Anaheimin väreissä.

”Siitä on pitkä aika, kun olen siellä viimeksi käynyt. En tiedä mitä odottaisi. Jännittävää siitä tulee, on hienoa palata sinne”, Selänne sanoo Urheilulehdelle.

Selänne pääsi todistamaan viime vuonna läheltä samankaltaista sinivalkeaa tapahtumaa, kun vieläkin kiekkohullumman Montrealin pitkäaikainen kapteeni Saku Koivu palasi vanhaan kotihalliinsa. Anaheim-hyökkääjä ei kuitenkaan halua verrata näitä kahta tapahtumaa toisiinsa.

”Ei näitä kahta voi verrata toisiinsa, sillä Saku pelasi Montrealissa niin pitkään. Mutta minullekin syntyi Winnipegiin erityisen hieno suhde ihmisiin ja faneihin.”

Selänteen mukaan kanadalaisessa ja suomalaisessa fanikulttuurissa on eroja. Kanadassa hengitetään jääkiekkoa vielä syvemmin keuhkoihin kuin missään koko maailmassa.

”Suomessakin fanit ovat asiantuntevia ja se jääkiekko on selvästi suurin laji, mutta Kanadassa mennään vielä pari askelta suurempaan intohimoon. Winnipegissäkin suorastaan eletään jääkiekosta, siinä on iso ero. Juuri siksi oli hienoa aloittaa NHL-ura sieltä”, Selänne miettii.

Anaheimin uudeksi päävalmentajaksi hiljattain valittu Bruce Boudreau odottaa illasta ainutlaatuista. Hän tietää, että Winnipegin vastaanotto Selänteelle tulee olemaan korviahuumaava.

”Odotan sitä innolla. Hän saa varmasti isot suosionosoitukset osakseen. Hän on ensimmäisen luokan supertähti ja tuleva Hall of Fame –tähti, jonka tarina alkoi Winnipegissä. Uskon, että häntä kohdellaan, kuten hän ansaitsee tulla kohdeltavaksi”, Boudreau tunnelmoi Urheilulehdelle.

Samuel Savolainen