Valikko

Tilaa lehti

Rohkea arvio NHL:n suurimmasta sankarista – ”Vuosituhannen arvokkain”

Samuel Savolainen 3.6.2012 07:25
Rohkea arvio NHL:n suurimmasta sankarista – ”Vuosituhannen arvokkain”

Kuva: Getty Images

Uskomaton vierasvoittoputki jatkuu. LA Kings johtaa NHL-finaalisarjaa jo voitoin 2-0. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen kaivaa kevään suurimman sankarin nimen esiin

Jatkoaikasankariksi nousi Jeff Carter äärimmäisen arvokkaalla osumalla. Drew Doughty teki ensimmäisessä erässä seksikkään maalin, joka avasi Kingsin maalihanat.

Mutta oliko kumpikaan ottelun hahmo? Ei.

Voiton tärkein takuumies oli ilman muuta Jonathan Quick. Kingsillä oli heikko ilta, mutta Quick säkenöi.

Tätä on nähty jenkkivahdilta koko kauden – ja nähtiin taas. Aivan käsittämätöntä venymistä tiukoissa paikoissa. Tämä ottelu viimeistään näytti, kuka on ollut Kingsin todellinen MVP. Ja nyt voitaneen jo sanoa ääneen. Koko pudotuspelien MVP. 

Quick on masentanut Devilsin. Hänen torjuntansa ja ilmiömäisyytensä on ollut niin ilmiselvää, että hän on porautunut vastustajien hyökkääjien pään sisälle. Devils yrittää paineen alla maalintekopaikoissa joskus liian pikkunäppärää kuin olisi tarve. Juuri siksi, että on pakko yrittää jotain erikoista. Muuten tätä muuria ei murreta.

Kaukaa näkee, että Devils-maila puristaa tällä hetkellä maalintekotilanteessa. Käytännössä Quick torjuu laukaukset jo ennen kuin ne lähtevät New Jersey –mailojen lavoista.

Devils-pelaajat tänä yönä painajaisia. Kaikissa unissa on sama mörkö. Quick.

***

Jonathan Quick on kaikkineen mielenkiintoinen tapaus. Näin häntä paljon Kaliforniassa ja hänen persoonallisuudestaan ei jäänyt mieleen erityisiä muistikuvia. Toisin kuin vastapuolen Martin Brodeur, Quick on hiljainen. Jopa tylsä. Toimittajat eivät siksi häntä juuri häiritse. Nyt on kuitenkin ollut pakko, niin sensaatiomaisella tavalla on kiekko tarttunut.

Quick liikkuu maalillaan erikoisella tavalla. Ominaisinta on, että hän kyyristää päänsä vastustajien jalkojen tasolle, varmistaakseen sen, että näkee kiekon. Erikoisen näköistä, mutta se toimii. Quickia kehutaan myös urheilullisuudesta, itsevarmuudesta, erinomaisesta sivuttaisliikkeestä, intensiivisyydestä ja vahvasta hanskakädestä. On vaikeaa olla eri mieltä.

On oikeastaan hauskasattuma, että Kings ja Quick kohtaa finaaleissa juuri New Jerseyn. Quick kasvoi Connecticutissa ja kannusti Martin Brodeuria nuoruudessaan. Asetelmassa on muutakin kuin vanhan sankarin lyöminen. Siinä on jotain symbolista. To be the man, you have to beat the man, sanotaan.

Jääkiekkoilun suurimmalla mahdollisella alttarilla yhden kaikkien aikojen parhaista lyödessään, Jonathan Quickista tulee NHL:n ykkösmaalivahti.

Ainakin hetkeksi.

***

Jos laajennetaan näkökulmaa, niin Jonathan Quick on oikeastaan Los Angeles Kingsin tämän vuosituhannen MVP. Ennen häntä Kingsillä ei ole ollut 2000-luvulla minkään tason laatua tolppiensa välissä. Siihen joukkue on kuitenkin kaatunut ennen Quickin aikaa kerta toisensa jälkeen.

Kausi 06-07 oli nykyisen GM:n Dean Lombardin ensimmäinen Kingsin peräsimessä. Maalivahtitilanne oli katastrofaalinen. Kyseisellä kaudella pelasi peräti viisi maalivahtia. Kaikki toinen toistaan väsyneempiä.Mathieu GaronDan Cloutier, ikääntynyt Sean BurkeBarry Brust ja japanilaisseula Yutaka Fukufuji. Nämä kaikki vartioivat vuorollaan Kings-verkkoja.

Ennen tätä 2006-07 -kautta tilanne ei paljoa parempi ollut. Jamie StorrJason LabarberaStephane Fiset ja kumppanit olivat kaikki NHL-tasolla ykkösmaalivahteina  lähinnä vitsejä, jotka eivät naurattaneet. Lombardin onneksi hänellä oli käsissään timantti nimeltä Jonathan Quick. Hän muutti maalivahtiepäonnistumisen kulttuurin kertalaakista. Näin nuorentunut Kings sai selkärangan, jonka ympärille oli helppoa rakentaa menestystä. Tärkein palikka oli löytynyt.

Tällä hetkellä Kings poimii tämän yksinkertaisen reseptin kypsyttämiä marjoja.

Nyt haisee Los Angeles Kingsin mestaruudelle. Ja on haissut kaiken aikaa.

Tämä on Jonathan Quickin kevät.

Stanley Cupin finaalit jatkuvat maanantai-iltana Los Angelesissa. Paikalla on myös Urheilulehti.