Valikko

Tilaa lehti

Puukäsipakin läpiajomaali, lapsiveskarin pelastukset – ”Kevään huikein kiekkoilta SM-liigassa!”

Toimitus 21.4.2012 20:31
Puukäsipakin läpiajomaali, lapsiveskarin pelastukset – ”Kevään huikein kiekkoilta SM-liigassa!”

Maalintekijä. (J. Tamminen)

JYP voitti jatkoerässä Pelicansin lukemin 5-4. Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen suitsuttaa kumpaakin joukkuetta kevään kovimmasta SM-liigasuorituksesta.

Huh huh. Jyväskylässä nähtiin huikea playoff-ottelu.

Todella aktiivista ja rohkeaa jääkiekkoa kummankin joukkueen osalta. Kumpikaan ei pelännyt tappiota, vaan haki kiekollisuuden kautta voittoa.

Lopputulos 5-4 on täysin oikeutettu, vaikka Pelicans tuottikin jonkin verran näennäishallintaa. Mutta ennen kaikkea Pelicans kaatui saappaat jalassa. Kyseessä oli yksi kevään parhaista peleistä SM-liigassa. Ei. Kyseessä oli SM-liigakevään paras lätkäilta.

Kattaukseen mahtui luokatonta tuomarityötä, hienoja yksilösuorituksia ja uskomattomia tarinoita.

Käyn keskeisimmät muistiinpanoni tähän alapuolelle epätarkassa järjestyksessä läpi.

***

Justin Hodgman. Pelicansin kanadalaissentteri nosti hyökkäyspelillistä tasoaan, vaikka ilta olikin muilta osin enemmän kaahailua kuin pelaamista.

Puhuttavin hetki nähtiin keskialueella, kun Hodgman yritti kurkottaa JYP-syötön väliin.

Filip Riska vastaanotti syöttöä, jota hän ei saanut kunnolla haltuunsa. Hodgman yritti tulla tilanteeseen yhdellä kädellä husien, ja hän juoksi täysin omatoimisesti päänsä Riskan olkapäähän. Nopea tilanne, jossa ei ollut muita syyllisiä kuin huono onni.

Tuomarit näkivät tilanteen täydellisesti ja sillä selvä. Ei ikinä jäähyä tahattomasta törmäyksestä. Ei vaikka kentälle tulisi kuinka verta. Tällä törmäyksellä ei ollut mitään sukulaissuhdetta tai tekemistä Salomäki-Hodgman-tilanteen kanssa.

Turkoosien sentteriä sattui, mutta sellaista se jääkiekko toisinaan on.

***

Miika Lahti. Naurettavaa. En viitsi edes todeta mitään muuta. Miika Lahden ulosajo oli SM-liigatuomareiden pohjanoteeraus tämän kevään osalta. Tilanteesta olisi pitänyt tulla Pelicans-pakille estämisestä kahden minuutin jäähy.

Mustavalkoinen ruletti pyörähti ja arvonnan tulos osoittikin yhtäkkiä, että Lahti lähtee päädystä ulos. Oksettavaa.

Kerrataanpa vielä iloiseksi lopuksi. Miika Lahden oikeusmurha-tason ulosajojen putki: Kaksi (2) ottelua.

***

Jani Tuppurainen. Muhoksen moottoriturpa tekee maalin = JYP voittaa.

Hyvin yksinkertaista matematiikkaa. Pitelemätön playoff-kevät menossa. Lauantainakin yksi kentän tärkeimmistä pelaajista – etenkin puolustussuuntaan pelatessa. Tuppurainen on JYPin taisteluilmeen ja duunarikulttuurin ilmentymä. Hän on vain sivulauseessa tähtipelaaja.

Tuppurainen on JYPille kaikki kaikessa. Hän on tämän kevään MVP. Palkinnot voidaan jakaa jo nyt. Myös Harri Pesonen ansaitsee mittavat kehut finaalisarjastaan. Kova ratkaisija, mutta vasta kakkosviulussa Tuppuraisen takana.

***

Olli Malmivaara. Mikäli pitäisi laatia lista pelaajista, joiden en olisi koskaan-ikinä-missään tekevän läpiajosta maalia, olisi Malmivaara tämän rankingin kärkinimi.

Tulipa sekin nähtyä. Suoraan jäähyaitiosta läpi, kiekko höyhenenkevyesti haltuun ja rannelaukaus Pelicans-vahti Janne Juvosen (kyllä, luit oikein) rinnasta läpi. Näytti jo pitkään siltä, että Malmivaara olisi tehnyt kevään tärkeimmän maalin – ja vieläpä läpiajosta.

***

Janne Juvonen. Katsohan ensin Juvosen profiilikuva SM-liigan sivuilta, jotta voimme jatkaa: http://twitpic.com/9cgy67

Ei mikään puunkaatajan näköinen muuri, mutta aivan huikea sisääntulo finaalisarjaan. Juvonen pelasi ensimmäisen playoff-matsinsa lauantaina – ja missä tilanteessa! Kuusela joutui jättämään kaukalon toisella erätauolla, ja tämän jälkeen homman piti olla selvää kauraa.

Juvonen kuitenkin osoitti olevansa kylmähermoinen pelimies, ja hän otti likimain kaikki kiekot kiinni. Kasetti kesti koko kolmannen erän kasassa. Malmivaara pääsi yllättämään läpiajosta, mutta Juvonen piti vaikeilla hetkillä Pelicansia yksin pystyssä.

Jatkoerän ratkaisulle Juvonen ei mahtanut mitään.

***

Radek Smolenak. Huikeaa jääkiekkoa Urheilulehden tuoreimmalta kansikuvapojalta (http://twitpic.com/9blcwe).

2 elintärkeää maalia. Avaus- ja tasoitusosumat. Millintarkkaa työtä muutenkin. Smolenak on astunut esiin, kun Hodgman ja Ryan Lasch ovat karanneet parrasvaloista pois. Tekee töitä ilman hampaita ja menee tilanteisiin kuin mies. Äijämäistä playoff-lätkää.

On melko uskomatonta, että tämän luokan ratkaisija voi saada Porin Ässistä potkut. Siis joukkueesta, joka ei voittanut tänä keväänä yhtään playoff-ottelua.

***

Asetelmat. Harri Pesosen jatkoeräosuma teki asetelmasta varsin yksinkertaisen. JYPillä on edessään kolme ottelupalloa, kun taas Pelicansin on pakko voittaa ensin kotonaan, sitten vieraissa ja sitten taas kotonaan.

Yksinkertaista ja helppoa. Lauantai-illan intensiteetti oli kuitenkin sillä tasolla, että Pelicans ei ole vielä viimeistä sanaansa sanonut. JYP istuu tukevasti kuskin jakkaralla, mutta se ei tarkoita kapeiden marginaalien finaalisarjassa yhtään mitään.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)

Lisää aiheesta