Valikko

Tilaa lehti

Pettääkö SM-liigan keltanokkayllättäjän pokka? - ”Ei uskalla tai ymmärrä”

Toimitus 11.4.2012 12:12
Pettääkö SM-liigan keltanokkayllättäjän pokka? - ”Ei uskalla tai ymmärrä”

(Juha Tamminen)

JYP ja Jokerit kohtaavat SM-liigan välierissä neljännen kerran. Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen epäilee Jyrki Ahon pokerinaamaa.

Petteri, millaisten pelisuunnitelmien ilta on luvassa, JYP ja Jokerit lyövät yhteen Hippoksella puolivälierien viidennellä kierroksella?
Helsingin ottelussa JYP viljeli ottelun alkuun paljon viivelähtöjä ja pelasi niin muodoin itselleen hieman poikkeuksellista kiekkokontrollijääkiekkoa. Tosin Risto Dufvan aikoihin verraten Jyrki Aho on muutoinkin vienyt pelaamista enemmän Meidän Pelin suuntaan.
Vaikka Dufvallakin oli joskus hieman viivelähtöjä, ne olivat enemmän sellainen irrallinen osa kokonaispelaamista.

Edellisessä pelissä Jokereita vastaan JYPillä oli viivelähtöjen ja pystysuunnan pelaamisen väliä välittäviä tekoja kuten palautuksia ja hidastuksia. Ei paljoa, mutta kuitenkin.
Ahon pelisuunnitelma meni tuossa ottelussa nappiin. JYP pelasi aivan tasapäisesti Jokereita vastaan kuten muissakin sarjan otteluissa. Se oli hyvä ryöstöretkipelisuunnitelma katkaisupeliä silmällä pitäen, vaikka lopputulos ei ollut JYPin toiveiden mukainen.

Uskotko, että JYP jatkaa samalla pelisuunnitelmalla tänään kotonaan?
En pidä sitä mahdottomuutena, mutta ehkä aavistuksen todennäköisempää on, että JYP pyrkii kääntämään peliä nopeammin kuin Helsingissä. Jos olisin Ahon housuissa, jatkaisin tänään ensimmäisessä erässä sitä, että pakki kätkee kiekon oman maalin taakse silloin, kun muu viisikko suorittaa lentovaihdon.
On nimittäin niin, että Jokerit on hyvä tällä hetkellä kiekon kanssa. JYPin ei kannata antaa pelivälineestä määräänsä enempää vallanvälinettä helsinkiläisille.

Entä Jokerit?
Jokerit lisäsi tunnetta pelaamiseen edellisessä matsissa. Sen toteuttamisen väylä oli lisääntynyt taklaaminen ja kaksinkamppailuvalmius. Ja samalla kuitenkin Jokerit piti kiinni hyökkäyspelisuunnitelmastaan, jossa pyritään kiekkokontrolliin.
Tunteen ja kiekkokontrollin yhdistäminen ei ole aivan helppo juttu ja siitä nostan hattua Erkka Westerlundille, että hän onnistui pelaajiensa kanssa toteuttamaan tuon yhtälön.

Pitääkö Jokereiden jatkaa tätä tunnepelaamista ja kiekkokontrollia?
Tuo on oleellisista oleellisin kysymys. Edellisessä pelissä oli aivan hilkulla se, ettei Jokerit taklannut liikaa itseään pelin ulkopuolelle ja peli oli muuttua JYPille mieluisammaksi coast-to-coast -kohkaamiseksi. Muotoilen tämän nyt näin.
Westerlundina jatkaisin Jyväskylän pienessä kaukalossa ainakin jossain määrin tunnepelaamista, mutta ehdottomalla varoituksen sanalla siitä, että tyhmän, laiskan ja varomattoman pelaajan jäähyjä ei saa ottaa. Ja sitten taas mahdolliseen kuudenteen peliin Ilmalan lentokentälle patoisin tunnetta ja perustaisin totaaliseen kiekkokontrolliin.
Ilmalassa kaukalo on niin suuri, että siinä on hankala pelata tunnejääkiekkoa siten, ettei pelaa itseään ulos pelin ytimestä.

Kumpi vie illan ottelun?
Sellaiset ovat merkit ilmassa, että Jokerit vie. Epäilen Ahon pokkaa. En usko, että Aho ymmärtää tai uskaltaa olla peluuttamatta JYPilleen liikaa pystysuunnan jääkiekkoa tänään.

Lisää aiheesta