Valikko

Tilaa lehti

Pelataanko juuri nyt NHL-historian huikeinta lätkää? – ”Sääliksi käy!”

Toimitus 14.4.2012 05:46
Pelataanko juuri nyt NHL-historian huikeinta lätkää? – ”Sääliksi käy!”

Kuva: Getty Images

Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen on seurannut huuli pyöreänä Pittsburghin ja Philadelphian välistä pudotuspelisarjaa. Taso on huikea.

Samuel, Philadelphia otti toisen kiinnityksen konferenssivälieräpaikkaan Pittsburghin kustannuksella. Se voitti 8-5. Mitä ottelusta jäi käteen?

Mitä siitä ei jäänyt käteen? Tämä ottelu tarjosi aivan uskomatonta viihdettä. Nähtiin taklauksia, maaleja, yksilötaitoa, kolmestatoista tehdystä maalista huolimatta muutama haamupelastus, uhrautumista. Kaikkea. Tuskin tempo tästä mihinkään muuttuu, sillä kaikki lähti liikkeelle jo runkosarjasodasta. En nyt viivelähtöjä ole laskenut, mutta ei tästä jääkiekko-ottelu paljoa paremmaksi enää mene. Olen mykistynyt. Olen seurannut kaikkia otteluita niin paljon kuin on mahdollista, mutta kyllä tämä sarja nousee draamaltaan ylitse muiden. Kirkkaasti. Runkosarjan jälkeen mietitytti, menisikö tässä sarjassa tunnelataus fyysisyydeltään tai sikailuiltaan yli. Ei onneksi ole, sillä kaikki energia on kanavoitunut huikeiden pelillisten suoritusten kautta ulos. On käynyt selväksi, ettei Pennsylvanian osavaltion nahkaa myydä halvalla.Sääliksi käy niitä, jotka eivät ole viitsineet tai pystyneet Suomessa öisin valvoa. Voin kertoa, olette menettäneet paljon.

Palataan kuitenkin asetelmiin. Philadelphia johtaa 2-0. Ketkä nostat esiin?

Sarjan toistaiseksi parhaasta pelaajaa etsiessä tarvitsee tuskin kansanäänestystä järjestää. Claude Giroux (tänä iltana 3+3) on ollut kerrassaan maaginen. Uskallan sanoa, että hän on juuri tällä kyseisellä hetkellä NHL:n paras pelaaja. Sidney Crosby on tehnyt molempien matsien avausmaalit, mutta niiden jälkeen kentän vastaansanomaton herra on ollut Giroux. Hän on ollut huomattavasti parempi kuin Crosby ja Jevgeni Malkin. Ja se on kyllä suurin syy, miksi Philadelphia johtaa tätä sarjaa. Haluan nostaa esiin Philadelphiasta myös hattutempun tehneen Sean Couturierin. Hän on pelannut ikäisekseen todella kypsää kiekkoa. Ratkaisevien maalien lisäksi hän on ollut pimentämässä kahden suunnan pelillään Pittsburghin ykköstykkejä. Ja tämä kaveri varattiin viime kesänä! Kerrassaan kylmäpäinen suoritus.

Kenelle lähtee pyyhkeitä?

Usein kuullaan varsinkin NHL-pelaajien suusta kiitosta maalivahdeille siitä samalla kliseellä, että hän antoi meille mahdollisuuden voittaa. Pittsburghin Marc-Andre Fleurya ei tästä voida selkään taputella. Fleury ei ole tehnyt sellaisia torjuntoja tärkeillä hetkillä, joita Pittsburgh tarvitsisi. Tilaisuuksia on todellakin riittänyt, mutta Fleurylla on ollut imuri päällä. Fleury on nyt tietysti helppo maali, kun kahdeksan uunia on juuri räpsähtänyt selän taakset, mutta turha sitä on kierrelläkään. Hän on ollut luvattoman huono. Nyt kun Fleuryn koppi ei ole tarttunut, on se vienyt samalla Pittsburghilta henkisesti ilmoja pihalle. Hän haparoi jo runkosarjan lopussa hieman ja se on kantanut nyt pudotuspeleihin.  Samaan hengenvetoon voi sanoa, että pingviinipakkien Ben Lovejoyn ja Deryk Engellandin taso Pittsburgh-puolustuksessa ei näytä riittävän näihin peleihin. Philadelphiallakin on puolustuksessa omat heikkoutensa painavine jalkoineen, mutta siellä on paketti silti paremmin kasassa. Odotan suurella mielenkiinnolla jo sunnuntaita.