Valikko

Pekka Rinne vastaa hämmentävään NHL-kohuun – ”Tuntuu pahalta”

Toimitus 5.5.2012 23:08
Pekka Rinne vastaa hämmentävään NHL-kohuun – ”Tuntuu pahalta”

Kuva: Getty Images

Nashville Predatorsin Aleksandr Radulovin ja Andrei Kostitsinin sääntöjen rikkominen nosti joukkueen ympärille suuren myrskyn. Mutta mitä siitä ajattelevat joukkueen muut jäsenet? Pekka Rinne kertoo.

Kun isolla kohulla Nashvilleen hankitut Aleksandr Radulov ja Andrei Kostitsin jäivät kiinni joukkueen sääntöjen rikkomisesta, aiheutti se välittömästi joukkueen ympärillä kovan kohun. Radulov ja Kostitsin olivat tiettävästi olleet mukana tuulettamassa pikkutunneille saakka yöelämässä sarjan toista ottelua edeltävänä iltana. Nashvillen seurajohto ei lähtenyt kaksikon päätä silittelemään, vaan rankaisi heitä ryhdikkäästi katsomokomennuksella.

Ympärillä pyörinyt härdelli ei ole ollut ainakaan helpottanut keskittymistä olennaiseen.

”Tietysti se tuo tilannetta päälle. Hässäkkää on ollut”, joukkueen suomalaistähti Pekka Rinne huokaa.

Tilatessaan Radulov-rahdin Venäjältä Nashville tiesi taitelevansa ohuella vaijerilla, sillä häntä on aiemmin urallaan luonnehdittu tikittäväksi aikapommiksi. Ongelmapelaajan julkisuuskuva ei tästä tempauksesta ainakaan parantunut. Myöskään Kostitsinia ei voi luonnehtia enkeliksi.

Molempien lahjat ovat kiistattomat, samoin riskit.

***

Nashvillen identiteetille keskeistä on pyyteetön työnteko joukkueen eteen. Nyt kun kaksikko hyllytettiin pois kokoonpanosta, pelasi Nashville heti kotikentällään paremmin ja tiiviimmin. Se muistutti sitä joukkuetta, joka on tullut tunnetuksi kurinalaisuudestaan.

Predators päästi näissä kahdessa ottelussa vain yhden maalin, eikä vähiten Rinteen ansiosta.

Silti Nashville pelaa seuraavassa ottelussa Phoenixissa jo veitsi kurkulla. Voitot kirjataan Phoenixin eduksi tällä haavaa luvuin 3-1.

”Näissä otteluissa pelasi käytännössä se joukkue, jolla olimme pelanneet pitkään kunnes heidät hankittiin. Nämä herrat tulivat meille vasta ihan loppukaudesta. Nyt jäällä oli se joukkue, joka meidät pudotuspeleihin hinasi. Ja pelasimme heti sitä meidän kiekkoamme”, Rinne pohtii.

 ”Heidän (Radulov ja Kostitsin) onnistumisensa on ollut kaikkien toiveena ja haaveena. Jos homma toimii kuten Detroit-sarjassa, niin joukkue vahvistuu. Tämän sarjan alussa asiat olivat sitten toisinpäin.”

Myös Rinne tiesi riskit, joita kaksikon hankinnoissa oli pudotuspelien alla. Samalla hän oli tietoinen palkinnosta, mikäli uhkapeli onnistuisi.

”Nämä ovat sellaisia kysymyksiä joihin saa vastauksia vasta kauden viimeisen pelimme jälkeen. Eiköhän kaikki tiedä potentiaalin, joka näissä uusissa jätkissä on. Se oli varmasti tarkoitus tässä, että jos he pystyvät nousemaan meidän systeemissämme yksilöinä esiin, niin se auttaisi meitä.”

Mutta.

”Jos yksilöt yrittävät olla isompi kuin joukkue, silloin me olemme ongelmissa. Meillä on kuitenkin niitä jätkiä katsomossa, jotka meitä ovat kantaneet ennen heidän hankintojaan. Jos uusilla pelaajilla ei peli kulje tai heitä ei nappaa, niin tietysti tuntuu pahalta heidän puolestaan, jotka ovat aina valmiita taistelemaan puolestamme”, Rinne pamauttaa Urheilulehdelle.

***

Vielä on epäselvää, palaavatko Radulov ja Kostitsin Nashvillen kokoonpanoon ratkaisevaan viidenteen otteluun. Vaikka palaisivat, on Rinne varma, että ottelussa nähdään nälkäinen ja ärsytetty Nashville Predators.

”Yritän miettiä sitä vain vähän ja haluan luottaa jokaiseen pelaajaan. Olen varma, että jos heidät tuodaan takaisin kokoonpanoon, he haluavat kynsin hampain näyttää. He ovat nyt saaneet niin paljon lokaa niskaansa. Ammattiylpeyttä on loukattu ja varmasti haluavat näyttää. 

Vaikka Nashville on konferenssifinaaleihin etenemisen kannalta vaikeassa asemassa, ei Rinne ole toiveitaan haudannut.

Käsillä on mahdollisuus, jota Nashville on pitkän prosessin aikana tavoitellut. Tämä on se hetki, jota suomalainen on monien muiden Predators-tukipilarien kanssa rakentanut pitkään, vaikka puutarhaan onkin kasvanut muutama rikkaruoho.

Mahdollisuus ei ole vielä valunut santaan. Niin pienistä marginaaleista on nyt kyse. Sen tietää myös Rinne.

”Kaikkien pitää nyt ymmärtää sen, että koskaan ei tiedä milloin tulee näin hyvä mahdollisuus. Tiedämme, että mukana on enää kahdeksan joukkuetta, eikä kukaan heistä ole mitenkään lyömätön ja voimme voittaa kaikki. Olemme tiukassa tilanteessa nytkin, mutta mikään ei ole mahdotonta”, Rinne kuvailee.

Viides ottelu pelataan Suomen aikaa aikaisin maanantaiaamuna Phoenixissa. Kiekko putoaa jäähän kello 05.00.

Lisää Rinteen kommentteja tulossa Urheilulehden verkkosivuille. Pysy kanavalla.

Samuel Savolainen,  Chicago