Valikko

Onko tässä NHL-yllättäjän pelottava sudenkuoppa? – ”Luokaton esitys”

Toimitus 30.5.2012 21:49
Onko tässä NHL-yllättäjän pelottava sudenkuoppa? – ”Luokaton esitys”

Voi sitä riemun määrää. (Getty Images)

Stanley Cupin finaalit kiskaistaan käyntiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Urheilulehden Esko Seppänen palaa viime perjantain mielenkiintoisiin tapahtumiin.

Viime perjantai Newarkissa oli monessakin mielessä ikimuistoinen. New Jersey Devils tappoi 18 vuotta vanhat haamunsa voittamalla vihdoin isoveli Rangersin isossa playoff-ottelussa.

Adam Henriquen jatkoaikaosuma oli huomattavasti yhtä maalia suurempi suoritus. Ja sen huomasi ottelun jälkeen Prudential Centerin alakäytävällä. Ihmiset halailivat – Martin Brodeuria lukuun ottamatta – toisiaan. He kohtelivat toisiaan kuin suuremman luokan sankareita, jotka olivat juuri hetki sitten voittaneet jotain suurta. Pelaavat kantoivat konferenssilippalakkejaan kuin Stanley Cupia.

Aidossa ja vapautuneessa ilonpidossa on ainoastaan yksi ongelma. Mestarijoukkue ei toimi näin. Mestarijoukkue ei puhu konferenssifinaalin jälkeen, että tämä oli unelmamme. Mestarit eivät sano mitään poikkeavaa runkosarjamatsiin verrattuna. Tämä oli Devilsin osalta luokaton esitys.

Niin sympaattista, aitoa ja positiivista kuin Devilsin juhlinta olikin, tuli sitä seuratessa välittömästi mieleen se tosiasia, että tämä porukka lähtee Stanley Cupin finaaleihin vatsa täynnä. Devils pelaa jo nyt talon rahoilla. Devilsillä ei ole mitään hävittävää, ei minkäänlaista omaa panosta. Kings on tässä katsannossa aivan toiselta planeetalta. Kings taistelee leiviskästään NBA:n ja yliopistourheilun kanssa, kun taas Devils saa hämmentää hiekkalaatikollaan yksin.

Devils voitti oman mestaruutensa viime perjantaina kotikentällään, kun vihollisista se kaikkein suurin kaatui haastajan jalkoihin. Ilmeet Henriquen voittorysän jälkeen olivat epäuskoa täynnä – ne ikään kuin alleviivasivat sitä, että eihän tässä näin pitänyt käydä.

Devilsin klassisen tyylikkäässä pukuhuoneessa oli matsin jälkeen tuttu tunnelma. Tänä vuonna samanlainen meininki oli esimerkiksi Jokereiden kopissa neljännen HIFK-ottelun jälkeen. Samanlainen karnevaali oli läsnä myös Pelicansin tiloissa seitsemännen kärppätaiston tauottua. Kuinka monta kannua Jokerit ja Pelicans voittivat? Niinpä. Enkä viitsi sanoa mitään Vaasan Sportin toimista viimeisen Mestis-finaalin jälkeen.

Devils on kuitenkin täynnä huippuammattilaisia. Devils ei pelaa Mestistä, vaan se on uunituore itäisen konferenssin mestari NHL:ssä. Siinä on hiuksenhieno vivahde-ero.

Mutta fakta on kuitenkin se, että absoluuttista saavuttamisen tarvetta on vaikea saada takaisin huippulukemiin, kun mieli antaa keholle kesken operaation luvan rentoutua.

Devils juhli mestaruuttaan viime perjantaina Newarkin lämpimässä maalaisillassa.

Ja osittain tästä syystä Kings juhlii Stanley Cupin mestaruutta tänä kesänä.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)