Valikko

Tilaa lehti

Onko Saku Koivu käsijarru Anaheimille? – "Herra varjele, ei todellakaan"

Toimitus 11.5.2012 05:37
Onko Saku Koivu käsijarru Anaheimille? – "Herra varjele, ei todellakaan"

Saku Koivu (vas.) ja Ryan Getzlaf. (Kuva: Getty Images)

Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen löytää Saku Koivun Anaheim-jatkosopimuksen arvon pintaa syvemmältä.

Samuel, Saku Koivu allekirjoitti yksivuotisen kolmen miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen. Miten kommentoisit asiaa?

Olen saanut muutamilta lukijoilta yksinkertaisen kysymyksen siitä, että onko Saku Koivun sopimuksessa jonkin verran ilmaa. Annetaan suoraan kysymykseen suora vastaus. Ei ole.

Miksi?

Jos katsotaan sitä suuntaa mihin NHL-sopimukset ovat palkkakattoaikakautenakin taas kehittyneet, niin eipä tämä linjasta poikkea mitenkään. Eikä sekään mielestäni ole mikään yllätys, että Koivu Anaheimissa jatkaa. Hän nauttii selvästi pelaamisesta Kaliforniassa. Media on huomattavasti armeliaampi, eikä ilmapiirin hektisyys ole Montrealiin verrattuna edes samalta planeetalta. Kuten Koivu itse kuvaili taannoin Urheilulehdelle, on siinä ero hengittää 24 tuntia päivässä jääkiekkoa Montrealissa kuin pelata edelleen kiekkokulttuuriaan rakentavassa Anaheimissa.

Montrealissa kapteenina Koivu ei voinut kulkea minnekään rauhassa. Kaliforniassa hän saattaa puolestaan taviksena kävellä ottamaan Laguna Beachille aurinkoa.

Mutta ei Anaheiminkaan kiinnostus Koivun palveluksista yllätä pätkääkään. Vapaiden markkinoiden tiskillä ei ensinnäkään ole kovinkaan laadukasta lihaa tarjolla – ja kilpailu muutamasta hyvästä vaihtoehdosta on äärimmäisen kovaa. On muistettava sekin, että Anaheimin sentterilupaukset – kuten Peter Holland – ovat vielä aivan liian kevyttä tavaraa kakkossentterin tontille.

Anaheimilla meni kausi penkin alle. Eikö nyt olisi jo aika rakentaa jo palapeliä uusilla palasilla?

Asian voi ehkä nähdä niinkin, mutta muistetaanpas nyt minkä vuoksi Anaheimin kausi meni vihkoon. Se meni poskelleen tasan siitä syystä, että Anaheimin ykköstähdet Ryan Getzlaf ja Corey Perry alisuorittivat käytännössä kaksi kolmasosaa kaudesta järkyttävällä tavalla.

Kaksikolla on erikoinen ongelma. Molemmat ovat voittaneet urallaan käytännössä kaiken. Ja viime kaudella kaikesta näki, ettei poikia ei jostain syystä vain napannut. Ei ole ihme, että heidän ammattiylpeyttään kritisoidaan. Heidän kohdallaan voikin aiheellisesti kysyä miten pysyä nälkäisenä, kun vatsa on jo täynnä? 

Anaheimin kannalta on miltei surullista, että joukkueen pistepörssin voitti jo 41-vuotias Teemu Selänne. Se kertoo tietysti siitä miten uskomattoman hyvä jääkiekkoilija Selänne edelleen on, mutta myös siitä miksi Anaheim ei voi tällä reseptillä menestyä.

Kuten Selänne on jo monta vuotta sitten sanonut, olisi Getzlafilla kaikki työkalut pakissaan nousta vaikka maailman parhaaksi pelaajaksi. Ei Selänne tällaisia asioita lämpimikseen lauo, joten kyllä syy skenaarion toteutumiselle, tai oikeammin toteutumatta jäämiselle, löytyy korvien välistä.

Anaheim ei voi kamppailla Stanley Cupista elleivät nämä kaksi ota itseään tukevasti niskasta kiinni ja ole Ducksille niitä pelillisiä johtajia, josta heille maksetaan kovia summia. Ja onhan se nyt pakko sanoa, että eivät uutiset Helsingistä ainakaan mielikuvaa kaksikon motivaatiosta paranna.

Miksi Perry ja Getzlaf eivät sitten ota itseään niskasta kiinni?

Tässä tullaan juuri asian ytimeen, miksi Koivun sopimus on Anaheimille tärkeä. Joku voi nähdä sen virheellisesti niin, että Koivun jatkosopimus viivästyttää Anaheimin kiistatta tarvitsemaa uudelleenrakennusta ja remonttia. Mutta on vähintään yhtä kiistatonta, että Ducks tarvitsee yhä Koivua – kuin myös tarvitsisi Selännettä.

Ducksilla on erinomainen suurlupausten armeija puhkeamassa jo ensi kauden aikana kukkaan. Ja kuka näille junioreille antaa heidän kipeästi tarvitsemaansa esimerkkiä? Getzlaf ja Perry? Herra varjele, ei todellakaan. Kyllä Anaheimin nuoret katsoisivat edelleen ensisijaisesti Selänteen ja Koivun suuntaan. Eikä ihme.

Kaiken nähneet suomalaiset tietävät mikä työnteon merkitys NHL-huipulle pääsemisen suhteen on. Nyt joku saattaa kysyä, onko kaksikon opettamisessa vikaa, kun saman korkeakoulun käyneet myös Getzlaf ja Perry viettivät käytännössä täysin tyylipuhtaan välivuoden.

Se on ehkä totta, mutta on heidänkin selkäreppuunsa pakattu matkalla huipulle etenkin Selännettä seuratessa paljon. Ei esimerkiksi Perry olisi ollut toissakaudella liigan arvokkain pelaaja, jos kaverusten pulkkaa olisi työnnetty väärään suuntaan.

Getzlaf ja Perry voisivat kehittyä edelleenkin, kunhan lopettaisivat päättyneellä kaudella nähdyn lintsaamisen. Vain siten Anaheim voi nousta takaisin mestaruuskantaan.