Valikko

Tilaa lehti

Onko NHL-tähti syytä heittää ulos Leijonien ykkösvitjasta? - ”Ei mitään käyttöä”

Toimitus 6.5.2012 15:45
Onko NHL-tähti syytä heittää ulos Leijonien ykkösvitjasta? - ”Ei mitään käyttöä”

(J. Tamminen)

Suomi jatkaa MM-urakkaansa sunnuntaina Slovakiaa vastaan. Urheilulehden Esko Seppänen nostaa tikunnokkaan kolme nimeä, joista oleellisin on Jussi Jokinen.

Leijonien MM-avaus Valko-Venäjää vastaan oli osittain hermostunut, mutta lupauksia herättävä. Virheitä tuli luonnollisen kotijännityksen johdosta, mutta matsi antoi parempaa osviittaa pelirohkeuden saralta.

Jukka Jalosen joukkue ei roiskinut, mutta ei myöskään löytänyt kiekollisen pelin optimaalista flow-tilaa.

Listaan tähän alapuolelle kolme ongelmakohtaa, joita aion seurata Slovakia-ottelun tiimoilta kellontarkasti.

***

Jussi Jokinen. Yli 16 minuuttia peliaikaa, ja täysin näkymätön esitys Suomen ykkösketjussa. Jokinen ei ole huono jääkiekkoilija, mutta hänen lätkäajattelunsa ei ole samalla sivulla tai edes samassa kirjassa Mikko Koivun ja Valtteri Filppulan kanssa.

Jokisen luontainen pelaamisen rytmi on ulkojääosastoa, kun taas Koivun sisäinen rytmimittari nakuttaa takuuvarmaa tulosta vaihdosta toiseen. Jokinen tekee omalta osaltaan ykkösvitjan pelaamisesta tehotonta, ja on huolestuttavaa, että ongelma tuli esiin jo marginaalimaata vastaan.

Jokinen on tällä menolla tilanteessa, ettei hänellä ole ykkösvitjassa mitään käyttöä. Jalonen haluaa kuitenkin ulosmitata potentiaalia alkuturnauksen aikana, mutta on aivan varmaa, että nähdynlainen suoritustaso ei voi jatkua. Jokinen on tällä hetkellä täysin ulkopuolinen jäsen, kun puhutaan Leijonien ykkösvitjasta.

***

Leo Komarov. Suomen tärkein roolipelaaja suhaili vielä KHL-mestaruuden tunnelmissa avausottelussa. Ei tuttua kauraa lainkaan. Ei taklauksia, nolla laukausta, nolla torikokousta.

Slovakia-matsin osalta pitää kaivaa tuttu Komarov esiin sillä se on ainoa pelaamisen osa-alue, jolla hän voi tehdä joukkueestaan paremman. Komarov jäi rikkonaisessa ottelussa 13 peliminuuttiin, mutta se ei ole mikään selitys. Hän on tottunut loistamaan pienessä roolissa ennenkin.

Komarov on kuitenkin luotettava dieselkone. Hän nostaa tasoaan varmasti. Hän on fiilispelaaja, ja nyt Komarovinkin tulee osata pelata jäähallissa, jossa tunnelma on nollatasoa. Ihmiset eivät hurraa taklausten perään, ja Leijonien maantiejyrän ja etsittävä fiiliksensä muuta reittiä pitkin.

Luotan Komaroviin sataprosenttisesti. Itse asiassa häntä voisi alkaa vähitellen istuttaa Koivun ja Filppulan vierelle.

***

Petri Vehanen. Tänä keväänä Vehanen on puhtaasti kakkosmaalivahti, mutta asiasta on turha tehdä numeroa. Suomen maalivahdit ovat loistavia, ja Lehtonen on vain hitusen verran Vehasta edellä.

Uskon, että Vehanen vastaa Lehtosen avaukseen toisella nollapelillä. Suomen puolustaminen (etenkin oman alueen PAPP) on loistavassa kunnossa, eikä esimerkiksi Juuso Hietanen (kevyt) tai Lasse Kukkonen (hidas) olleet hetkeäkään pulassa Valko-Venäjän yllättävän laadukkaita hyökkääjiä vastaan.

Vehanen on maalillaan itse varmuus, kun hän pukee keväisin leijonanutun niskaansa. Sitä hän on myös sunnuntaina ja tänä keväänä ylipäätään.

Suomen maalivahtikolmikko ei ole ollut koskaan näin luotettava ja laadukas.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)