Valikko

Nyt on muhimassa NHL:n suurin yllätyspaukku – ”Tyrmäävää”

Samuel Savolainen 24.5.2013 06:55
Nyt on muhimassa NHL:n suurin yllätyspaukku – ”Tyrmäävää”

Tuttu näky. (Kuva: Getty Images)

NHL:n kauden kovimman yllätyspaukun sytytyslanka palaa jo. Detroit on voiton päässä voittamattomana pidetyn Chicagon pudottamisesta. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen ei usko Detroitin sulamiseen hetkeäkään.

Sitä päivää oli pelätty, mutta siihen ei lopulta voinut varautua. 

Kun Nicklas Lidström laittoi luistimensa naulaan viime kevään päätteeksi, alkoi Detroit-fanien keskuudessa paniikki. Eikä ihme, kun ruotsalaistähti sulki Red Wings –pukuhuoneen oven selkänsä takana, lähti mukana valtava määrä johtajuutta. Mutta etenkin pelitapajohtajuutta. Lidströmin luotettavuus ja virheetön sijoittuminen loivat luottamusta koko joukkueeseen jota ei enää takaisin saisi.

Samalla Joe Louis Arenalta poistui myös NHL:n paras puolustaja.

Se näkyi Detroitin otteissa alkukaudella ailahtelevaisuutena. Kun muut joutuivat kasvamaan suurempiin mittoihin täyttääkseen saappaita kollektiivisesti, aiheutti se kasvukipuja, jotka tulivat ilmi etenkin tammi-helmikuussa toistuvina ja toistuvina virheinä. Mutta vähitellen paketti alkoi hioutumaan.

Valmis se oli kreivin aikaan.

Detroit tiesi lähtiessään runkosarjan viimeiseen neljään otteluun, että ne kaikki oli voitettava. Muuten täysin poikkeuksellinen pudotuspeliputki olisi katkennut. Viimeksi joukkue oli jäänyt rannalle keväällä 1990.

Keväällä 1990!

Siis aikana, jolloin esimerkiksi Itä- ja Länsi-Saksa olivat vielä maailmankartalla.

Ja mitä teki Detroit? Voitti kaikki, vieläpä tyrmäyksellä. Maaliero näissä neljässä koitoksessa oli kuvaava 15-3.

Detroit pelasi parhaat ottelunsa ratkaisevilla hetkillä. Yllätys se ei ollut, vaan pikemminkin seuraus organisaation voittamisen perinteestä. Se on kaava, joka on toistunut joukkueen tekemisissä vuosikymmenien ajan. Se on aidosti jotain poikkeuksellista.

Pudotuspeleissä Detroit on jatkanut siitä mihin se runkosarjassa jäi. Ensin punasiivet liitelivät runkosarjassa läntisen konferenssin toiseksi sijoittuneen Anaheimin yli, lyömällä seitsemännessä ottelussa ankkaparven sillä detroitmaisella rutiinilla, jolla mestaruuksia on voitettu tämän hurjan playoff-putken aikana neljä.

Nyt Detroit on kuitenkin räjäyttämässä tämän NHL-kauden kovinta pommia. Välillä voittamattomalta vaikuttanut NHL:n runkosarjan ykkösjoukkue Chicago on ensimmäistä kertaa koko kauden aikana joutunut nielemään ylpeytensä.

Paljon menestyksestä henkilöityy Pavel Datsjukiin ja Henrik Zetterbergiin – jotka imivät aikoinaan voittamisen kulttuuria Steve Yzermanilta ja Igor Larionovilta. Ensimmäisellä kierroksella he olivat parempia kuin Ryan Getzlaf ja Corey Perry. Nyt he ovat olleet parempia kuin Patrick Kane ja Jonathan Toews. Ja turhauttaneet kaikki neljä edellämainittua - etenkin Toewsin - ja kauden aikana enemmän mainostettua kollegaansa. Mutta missään nimessä ei saa unohtaa seinän maalinsa eteen pystyttänyttä Jimmy Howardia.

Menestyminen aiheuttaa usein kateutta, siksi Detroitista liikkuu usein myyttivihapuheita joukkueen pehmeydestä.

Voikin aiheellisesti kysyä, kumpi on kovempi pelaaja, se, joka iskuja antaa – vai se, joka niitä ottaa vastaan? Katsokaa sitä tapaa ja määrätietoa, jolla Detroit marssii joka tilanteessa hakattavaksi maalin eteen. Se on kovuutta.

On oikeastaan käsittämätöntä, että esimerkiksi Datsjuk ei ole koskaan ollut NHL:n arvokkain pelaaja tai menestyvää pelitaktista reseptiä jo pitkään peluuttanut Mike Babcock voittanut NHL:n parhaan valmentajan palkintoa.  Henkilökohtaiset tunnustukset ovat hienoja asioita, mutta silti yhdentekevää. Datsjukia, Babcockia ja kumppaneita sellaiset ei kiinnosta – he pelaavat paljon tärkeämmästä palkinnosta. Stanley Cupista. Ja siitä, eli voittamisesta he ainakin näyttävät tietävän muita enemmän.

Torstai-iltana kauden tärkeimmässä ottelussaan Detroit-näytös oli jälleen kerran tyrmäävä. Red Wings jätti runkosarja ja pudotuspelit mukaanlukien Chicago Blackhawksin ensimmäistä kertaa koko kaudella nollille. Se kertoo paljon Chicagosta, mutta ehkä silti enemmän Detroitista.

Siksi Chicagolle ei voi paljoa lohtua nähdä. Jos kyseessä oli mikä tahansa muu joukkue voisi vielä uskoa perusteita Chicagon sarjavoittoon.

Mutta kyseessä on Detroit Red Wings.

Samuel Savolainen
Saint Paul, Minnesota

Twitter: @UL_Savolainen