Valikko

Tilaa lehti

NHL:n paras pelaaja petti omansa rumalla tavalla – ”Ei saanut mitään kiinni”

Toimitus 24.5.2012 07:40
NHL:n paras pelaaja petti omansa rumalla tavalla – ”Ei saanut mitään kiinni”

Kuva: Getty Images

New York Rangers hävisi kotonaan arkkiviholliselleen itäisen konferenssin finaalien viidennessä ottelussa lukemin 5-3. Urheilulehden Esko Seppänen todisti epätodellista kiekkoiltaa.

Mikäli lätkämaailmasta pitäisi nostaa kaksi maalivahtia esiin, olisivat nimet tässä vaiheessa kevättä Henrik Lundqvist ja Martin Brodeur. Rangersin pelastava enkeli ja New Jerseyn kaiken voittanut konkari.

Idän konferenssifinaalit ovat näyttäneet tähän saakka mielenkiintoiset kasvonsa. Viides ottelu tarjosi näytelmän, joka tarjosi kaikki komedian ainekset aivan alkumetreistä lähtien. Kuningas Henrik ja Brodeur päättivät pistää keskinäisen kilpailun pystyyn. He päättivät katsoa, kumpi kykenee pelaamaan huonommin siinä tilanteessa, kun oma joukkue osaa sitä vähiten odottaa.

Madison Square Gardenin täpötäysi katsomo hieroi silmiään kähinän alussa, kun kaikki Devils-vedot löysivät tiensä Lundqvistin häkkiin. Hän ei saanut mitään kiinni. Brodeur vastasi huutoon tekemällä yhden wanhan liiton oman maalin.

Epäuskoinen kiekkoilta huipentui siihen, kun maailman kuuluisin areena lauloi Brodeurin nimeä hengellisessä rytmissä, ja samaan aikaan Ryan Carter iski mediakuution tulosluiskaan 4-3-voittomaalin. Areena hiljeni, uskomaton kiekkoilta kuivahti käsiin.

Ottelusarja on tässä vaiheessa kaikkea muuta kuin kätelty.

Rangers pelasi huippumatsin. Devils löi ensimmäiset kolme lättyä uuniin, ja sillä selvä. Rangers pelasi vihdoin kiekon kanssa edes osittain älykkäästi. Nyt pelivälinettä ei yritetty saada liikkumaan mahdollisimman nopeasti pystysuunnassa, vaan puolustajat uskalsivat kokeilla myös syöttö-vaihtoehtoa. Rangers dominoi ottelua kaikilla muilla osa-alueilla paitsi lopputuloksen tiimoilta.

Sinipaitojen kenttäpelaajat voittivat oman pelinsä, mutta NHL:ää koko kauden hallinnut kuningas petti omansa. Lundqvistille tulee luokattomia iltoja äärimmäisen harvoin eikä nytkään ole syytä naulata paniikkinappulaa pohjaan.

Itse asiassa Rangersin päävalmentaja John Tortorella tiivisti kaiken oleellisen yhteen lauseeseen viidennen konferenssifinaalin loputtua. Hän totesi olevansa todella luottavainen joukkueensa suhteen – lähinnä juuri sen takia, että Rangers pelasi kevään tasapainoisimman ottelunsa.

”Olemme olleet tässä tilanteessa ennenkin”, Tortorella totesi median edessä.

Tortorella tuskin viittaa kevään 1994 tapahtumiin, mutta historia tarjoaa perjantain ottelua silmällä pitäen fantastisen odotushuoneen. 18 vuotta sitten kaikkien aikojen kapteeni Mark Messier ilmoitti täsmälleen samassa tilanteessa, että Rangers voittaa kuudennen ottelun. Hän teki sanojensa vakuudeksi hattutempun ja johdatti joukkueensa myöhemmin Stanley Cup -voittajaksi.

Kuka nyt astuu esiin Rangersin harmaasta massasta? Kapteeni Ryan Callahan oli keskiviikkoiltana joukkueensa paras pelaaja, mutta näitä hetkiä varten sinipaidat ovat hankkineet Brad Richardsin riviinsä. Ottelusarja on perjantain ja lauantain välisenä yönä katkolla Hudson-joen länsipuolella.

Pelin henki on se, että Lundqvist, Callahan ja Richards joko astuvat kolmikkona esiin tai Manhattanin pojat lähtevät laulukuoroon.

Viides ottelu opetti ainoastaan sen tosiasian, että Rangers tekee työnsä – jälleen kerran – vaikeimman mahdollisen kaavan kautta.

Esko Seppänen, New York