Valikko

Tilaa lehti

NHL-yllättäjien välillä yksi nousee yli muiden – ”Kaikki ratkeaa tähän”

Samuel Savolainen 12.4.2012 07:24
NHL-yllättäjien välillä yksi nousee yli muiden – ”Kaikki ratkeaa tähän”

Kuva: Getty Images

New York Rangersin ja Ottawa Senatorsin välisessä pudotuspelisarjassa kohtaa kaksi yllättäjä. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen lyö yhteen sarjan ennakkotahdit.

Storyline: Rangersin hankittua viime kevään kuumimman vapaan agentin, Brad Richardsin, odottivat kaikki joukkueen olevan viimekautista parempi. Mutta kukaan ei uskonut Rangersin olevan ihan näin paljon parempi. John Tortorellan miehistö voitti itäisen konferenssin. Ja melkein koko NHL:n runkosarjan.

Ottawa Senators yllätti myös positiivisesti. Urheilulehtikin näki sen sijoittuvan lähinnä jumbotiloille, mutta niin vain se yllätti nousemalla pudotuspeleihin. Ottawan yllätys oli paljolti päävalmentaja Paul MacLeanin käsialaa. Senators pelasi laadukasta kiekollista peliä runkosarjassa ja on mielenkiintoista nähdä jatkaako se samaan malliin, kun pudotuspeleissä tempo nousee.

Malttaako Senators pelata omaa peliään vai sortuuko se ryntäilemään päästä päähän, kuten näissä peleissä monella on tapana tehdä? Jos näin käy, tekee se itselleen valtavan karhunpalveluksen.

***

Maalivahdit: Tämä sarja ratkeaa pitkälti myös maalivahtipeliin. Rangersilla ei ole hätää, sen maalia vartioi Henrik Lundqvist, joka on monien mielestä tämän hetken NHL-vahdeista kaikista paras. Lundqvistin pää on ruotsalaiseen tyyliin ratkaisuhetkillä keitetty kuumassa kattilassa, eikä hän epäonnistu ainakaan korvien välisten asioiden takia.

Ottawan Craig Andersonista ei puolestaan voi sanoa samaa hyvällä tahdollakaan. Anderson on kierrellyt NHL-kartalla pitkään seurasta seuraan ja syy on ollut aina sama. Joukkueet ovat kyllästyneet hänen ailahtelevaisuuteensa, eikä hän ole koskaan osoittanut olevansa NHL-tasolla laadukas ykkösvahti kuin vain välähdyksittäin. Paketti ei ole meinannut pysyä millään kasassa. Pudotuspelimaailmassa Andersonin kuupan kestävyys on kysymysmerkki. Hänellä on alla vain kuuden pelin playoff-kokemus, eikä niistä jäänyt lapsille mairittelevaa kerrottavaa. Jos Anderson on huono, ratkeaa sarja kertaheitolla siihen. Yllätys toteutuu vain Andersonin laittaessa pöytään parastaan.

Valtava etu siis Rangersille.

***

Puolustus: Rangersin puolustuksesta on nostettava hattua yhdelle miehelle erityisesti. Michael Del Zottolle. Hän romahti vakuuttavan tulokaskauden jälkeen viime sesongilla niin pahasti, että samettinen kiekonkäsittelijä sai nöyrtyä hakemaan vauhtia farmista. Tällä kaudella hyvänä miesmotivoijana tunnetun Tortorellan kanssa pidettyjen palaverien jälkeen Del Zotto on ollut uudestisyntynyt. Hän oli takalinjojen kiekollinen johtaja. Del Zottoa säestää uhrautuva Ryan McDonagh, laatupakki Dan Girardi ja vaisun kauden pelannut Marc Staal. Osaston onnistumista kuvaa osuvasti se, että Rangers päästi liigassa kolmeksi vähiten maaleja.

Ottawan ykkösnimeä etsiessä ei tarvitse kansanäänestystä järjestää. Erik Karlsson voitti koko liigan puolustajien pistepörssin hävyttömällä 78 pisteen lukemalla. Se on Ottawan seurahistorian ennätys. Parasta Karlssonin pelissä oli myös se, että hän on kehittynyt myös omassa päässä, vaikka kehittymisen varaa on edelleen paljon. Filip Kuba tasapainottaa puolustavampana ykkösparia hyvin. Kokenut ylivoimapelote Sergei Gontshar ja Chris Phillips ovat Karlssonin tärkeimmät adjutantit 

***

Hyökkäys: Etulinjan materiaalin leveys on Rangersin ehdottomia vahvuuksia. Marian Gaborik, Richards ja kapteeni Ryan Callahan kantavat suurimman vastuun tehoista, mutta tulivoimaa tulee muualtakin. Kenties liigan kovakuntoisin hyökkääjä Carl Hagelin on ollut kauden komeetta, joka on pelannut paljon myös ykkösketjussa. Derek Stepan, Artem Anisimov ja Brandon Dubinsky ovat myös pelaajia, joita Senatorsin on pidettävä silmällä. Lisäksi taustalla saalistaa vielä Tampa Bayn Stanley Cupia juoninut konkari Ruslan Fedotenko. Laatua löytyy jokaiseen viisikkoon.

Ottawan osalta tilanne ei ole aivan yhtä hyvä. Se nojaa Karlssonin lisäksi pitkälti Jason Spezzaan, Milan Michalekiin ja ruotsalaiskonkari Daniel Alfredssoniin. Phoenixista hankitun Kyle Turrisin, Colin Greeningin ja Nick Folignon on tarjottava tulitukea, tai pelit päättyvät todella nopeasti. Ottawa tekee silti paljon maaleja otteluissaan. Neljänneksi eniten liigassa. Mutta samalla omissa soi yhtä lailla paljon.

***

Mielenkiintoista: Joukkueet eivät ole koskaan kohdanneet toisiaan NHL:n pudotuspeleissä.

***

Arvio: NY Rangers jatkoon. Voitoin 4-2.

***

Kalenteri:

12.4. NY Rangers-Ottawa

14.4 NY Rangers-Ottawa

16.4. Ottawa-NY Rangers

18.4. Ottawa-NY Rangers

Tarvittaessa

21.4. NY Rangers-Ottawa

23.4. Ottawa-NY Rangers

26.4. NY Rangers- Ottawa

Urheilulehti käy verkkosivuillaan läpi jokaisen avauskierroksen pudotuspelisarjan ennakkoasetelmat. Pysy kanavalla.