Valikko

Tilaa lehti

NHL-vitsin karu kausi päättyi kyyneliin – ”Kaikki vietiin!"

Toimitus 11.4.2012 04:00
NHL-vitsin karu kausi päättyi kyyneliin – ”Kaikki vietiin!"

Columbuksen GM Scott Howsonia ei naurata. (Getty Images)

Edmonton otti NHL-draftin arvonnassa ykkösvarauksen itselleen. Taas. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen uskoo, että suurin palkinto odottaa kuitenkin tulevaisuudessa.

Samuel, Edmonton Oilers vei yllättäen NHL-draftin ykkösvarauksen arvonnan kautta nimiinsä. Mitä ajatuksia se herättää?

Ei voi olla totta. Nyt käy jo melkein Columbus Blue Jacketsia sääliksi. Edmontonilla oli vain 18,8 prosentin mahdollisuus napata ykkösvaraus, Columbuksella 48,2 prosentin. Blue Jackets on ollut NHL-tasolla koko seurahistoriansa ajan melkoinen vitsi. Se ei ole saanut mitään onnistumaan. Tälläkin kaudella se oli ylivoimaisesti liigan heikoin joukkue.

Nyt siltä vietiin ainoa ilonaihe, joka tästä kaudesta olisi voinut jäädä käteen. Ykkösvaraus. Tämä oli ihan oikeasti ainoa asia, joka sai Columbus-fanit pitäytymästä itkemästä itsensä uneen. Ainoa asia, jota tältä kaudelta enää odotettiin joulun jälkeen. Nyt siltä vietiin kaikki. Ja kesällä todennäköisesti viedään vielä Rick Nash.

Jotenkin tuntui, että Scott Howsonin tämänkautiset peliliikkeet viittasivat siihen, että Columbuksessa pidettiin ykkösvarausta jo varmana. Hän hankki puolustukseen Jack Johnsonin kaltaisen nuoren puolustajan ja hänellä oli jo ennestään jo James Wisniewski. Taso draftin ykköslahjakkuuden Nail Jakupovin jälkeen laskee niin rajusti, että Columbukselle jäi nyt pahasti paskan maku suuhun. Ei siitä pääse mihinkään.

Jakupov on sellainen lahjakkuus, joka olisi pelastanut Columbuksessa paljon. Hän olisi ollut markkinoinnin kannalta samanlainen valttikortti kuin Nash aikoinaan oli. Kinnostusarvolta ykkösvaraus on ykkösvaraus. Muilla numeroilla ei ole lähimainkaan samanlaista merkitystä. Niin se vain on pohjoisamerikkalaisessa kulttuurissa. Hän olisi myös ollut pelaaja, jota oltaisiin tultu katsomaan vähän kauempaakin ja vaikka joukkueella ei olisi muuten kulkenutkaan uudelleenrakennuksen aikana.

Mutta eipä pelasta.

Edmonton varaa ensimmäisenä kolmatta kertaa putkeen tänä kesänä. Kenet GM Steve Tambellini poimii?

Niin. Edmonton tosiaan on varannut jo kaksi kertaa ensimmäisenä, josta haaviin on tarttunut Ryan Nugent-Hopkinsin ja Taylor Hallin kaltaisia tulevaisuuden megatähtiä. Riveistä löytyy myös Jordan Eberlen kaltainen jalokivi. Puolustajia Edmonton eniten tarvitsee, mutta ei se ykkösvaraustaan käytä mihinkään muuhun kuin hyökkääjä Jakupoviin. Se on jo tässä kohtaa sataprosenttisen varmaa.

Mutta käyttääkö se ykkösvarauksensa? Vai myykö se sen? Tämä spekulaatio tulee jatkumaan kesäkuun lopun draftiin saakka, ellei jotain tapahdu ennen sitä.

Mutta miettikää Jakupovia Edmontonin hyökkäysarsenaaliin. Tai pikemminkin miettikää sitä arsenaalia viiden vuoden päästä. Se on pelottava ajatus vastustajien kannalta. Tällaista määrää lahjakkuutta joukkueessa ei ole ollut sitten Gretzkyn, Messierin ja Kurrin päivien.

NHL-historia tietää vain yhden aiemman tapauksen, jossa joukkue on päässyt varaamaan kolme kertaa peräkkäin ensimmäisenä. Quebec Nordiques on se toinen, se varasi ykkösenä vuosina 1989-1991. Ja mitä tapahtui Nordiquesille? Tai siis oikeammin Coloradoon muuttaneelle joukkuelle, Avalanchelle? Se voitti Stanley Cupin. Kaudella 1995-96.

Yksikään sen ykkösvarauksista ei nostanut kannua keväällä 1996, mutta samat pelaajat olivat silti mestaruustikapuiden kiipeämisessä täysin keskeisessä roolissa. Sillä näiden pelaajien myynneistä (Mats Sundin, Owen Nolan, Eric Lindros) saatiin kierrätettyä Avalanchen mestarijoukkueen ydinrunko kasaan.

Myös Edmontonin tien päässä näkyy samanlainen palkinto. Ennemmin tai myöhemmin. Sen verran öljymiehillä on nyt arkussaan aarteita.