Valikko

NHL-suomalaislupaus suurennuslasin alla Kanadassa – ”Erityinen pelaaja”

Toimitus 29.4.2012 09:05
NHL-suomalaislupaus suurennuslasin alla Kanadassa – ”Erityinen pelaaja”

Olli Määttä. (Kuva: Claus Andersen)

London Knightsin liekehtivä Olli Määttä aloittaa junioriliiga OHL:n finaalirupeaman torstaina. Joukkueen apuvalmentaja Misha Donskov suitsuttaa sensaatiosuomalaista Urheilulehdelle.

Suomalaispuolustaja Olli Määtän debyyttikausi kanadalaisessa Ontario Hockey Leaguessa on ollut suuri menestys. Niin hänen edustamansa London Knightsin suhteen, kuin henkilökohtaisestikin.

Määttä oli jo junioriliigan OHL:n runkosarjassa vahva. Hän iski 58 ottelussa tehot 5+27=32 ja hänen tehotilastossaan komeili huippulukema +25.

Mutta pudotuspeleissä jyväskyläläisen laatikosta on löytynyt vielä yksi vaihde lisää. 14 ottelussa Määttä on ollut tulikuuma tehtailemalla puolustajan paikalta peräti 5+14=19 pistettä. Sillä irtoaa liigan pudotuspelien pistepörssin komeasti kahdeksas sija.

Se ei ole jäänyt Knightsin apulaisvalmentajalta Misha Donskovilta huomaamatta. Donskov toimii myös seuran apulais-GM:nä.

”Hän on pelannut ilmiömäisesti. Koko organisaatio on iloinen hänen puolestaan. Hän ansaitsee kaiken menestyksen, jota hän on saanut. Olli on tehnyt valtavasti töitä kehittyäkseen. Tiesimme aina, että hän on huikea lahjakkuus, mutta hän on noussut nyt vielä aivan uudelle tasolle”, Donskov kehuu Urheilulehdelle.

”Hän on saanut kokemusta pohjoisamerikkalaisesta jääkiekosta ja se näkyy nyt. Olli on peräänantamaton työntekijä, joka haluaa aina löytää uusia tapoja kehittää itseään ja joukkuettaan."

Kehujen tulvaa ei saa loppumaan.

"Hänellä on myös hyvä peliäly, mutta Olli on myös johtaja – pukukopissa ja jäällä. Kun nämä asiat ynnätään, puhutaan erityisestä pelaajasta.”

Määttä on paljastanut itsestään keväällä uuden puolen. Hän keräsi isoja kehuja kahden suunnan pelinsä saakka, mutta nyt hänestä on kasvanut pelote myös hyökkäyssuuntaan.

”Me olemme aina nähneet hänessä offensiivista potentiaalia, joka hänellä on. Hän on erinomainen syöttelijä, jolla on hyvä pelisilmä. Parhaat pelaajat tekevät ympärillä olevista pelaajista parempia ja Olli on sellainen. Näemme nyt, mihin hän todella pystyy.”

Knights kohtaa finaaleissa Niagara Icedogsin, mutta mestaruus olisi nälkäiselle ryhmälle vasta ensimmäinen pysäkki. Tie jatkuisi tästä kolmen joukkueen turnaukseen, jossa pelaavat kolmen suurimman kanadalaisen junioriliigan – OHL:n, WHL:n ja QMJHL:n – mestarit. Voittaja palkitaan Memorial Cupin mestaruudella.

Donskov toivoo, että Määttä olisi tukipilari, joka kantaisi Knightsin tämän kultaisen tunnelin päähän. Ennusmerkit ovat Knights-luotsin mukaan lupaavia.

”Mitä vaativammaksi pelit ovat muuttuneet, hän on pelannut paremmin. Se kertoo Ollista paljon. Tempo kasvaa koko ajan, mutta Olli on kasvanut sen mukana. Pelit ovat tasaisempia ja intensiivisempiä. Jotta pystyy nostamaan tasoa näissä peleissä, se vaatii henkistä ja fyysistä vahvuutta. Ollilta sitä löytyy."

OHL:n finaalien ensimmäinen osaottelu pelataan Londonissa torstai-iltana paikallista aikaa.

Samuel Savolainen, Philadelphia