Valikko

Tilaa lehti

NHL-neuvotteluissa vihdoin lupaavia merkkejä – ”Valoa ikkunassa”

Toimitus 5.12.2012 08:09
NHL-neuvotteluissa vihdoin lupaavia merkkejä – ”Valoa ikkunassa”

NHL:n kakkosmies Bill Daly (vas.) ja NHLPA:n kakkosmiesSteve Fehr. (Kuva: Getty Images)

Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolaisen mukaan tiistai toi toivonkipinää NHL-neuvottelujen säkkipimeyteen.

Samuel, Sidney Crosbyn tähdittämän kahdeksantoista pelaajan ryhmä ja kuuden omistajan välinen palaveri kesti kahdeksan tuntia ja päättyi keskiviikkoaamuna Suomen aikaa. Tapahtuiko siellä mitään muutosta tai merkittävää?

Tietoja siitä, mitä neuvotteluhuoneessa on tapahtunut, ei ole juuri tullut julkisuuteen. Ja se on itse asiassa hyvä merkki, sillä osapuolet selkeästi keskittyvät nyt vain olennaiseen.  Mutta ehkä kaikista paras merkki oli kuitenkin se, että kokouksen jälkeen molemmat leirit seisoivat pelaajayhdistyksen Steve Fehrin ja NHL:n Bill Dalyn muodossa median edessä rinta rinnan. Se on merkittävää siksi, että se on ensimmäistä kertaa näiden työehtosopimusneuvotteluiden aikana, kun näin on tapahtunut. Molemmat lisäsivät optimismia kehumalla näiden neuvotteluiden rakentavaa sisältöä. Steve Fehr jopa kehui päivää näiden neuvotteluiden ”parhaaksi tähän saakka”. Äänensävyssä ja sanavalinnoissa on kohtalaisen perusteellinen muutos vaikkapa vain viikon takaiseen.

Mikä on nyt tuntemus NHL-piireissä? Onko tämä merkki jostain suuremmasta?
Kyselin hieman ympäriinsä ja nyt vaikuttaa siltä, että jopa kaikkein pessimistisimmät tahot alkoivat jo nähdä valoa ikkunassa. Puhe on vielä varovaista, mutta se pääsääntöisesti myönnettiin, että ainakin pieneen optimismiin on aihetta. Uusien omistajien mukaantulo neuvotteluihin, oli erittäin tervetullut asia. He ovat tuoneet näihin neuvotteluihin eräänlaista hyvinkin kaivattua järjen ääntä. Tänään saatiin ilmeisesti paljon hyvää aikaan, mutta samalla korostettiin, että vielä on paljon matkaa maaliin. Vielä on turhaa hyppiä tasajalkaa riemusta kiljuen, mutta olisi yllättävää jos nyt osapuolien ote tästä yhtäkkiä kirpoaisi. On ihan selvää, että viime kuukausien sysimustien tapahtumien rinnalla, tämä päivä oli vähintäänkin lupauksia herättävä. Tai Fehrin sanoin ”paras tähän saakka”. Mutta kattilassa kiehuu jo huomenna, se on vielä tätäkin tärkeämpi päivä.

Mitä huomenna sitten tapahtuu?

Sama ryhmitys kuin näissä tiistaisissa neuvotteluissa kokoontuu vielä ennen NHL:n omistajaportaan Board of Governorsin kokousta. Juuri tämä Board of Governors –neuvonpito on tämän viikon tärkein palaveri. Sillä kaikki se hyvä ja positiivinen, mitä tänään suljettujen ovien takana tapahtui, voidaan huomenna siinä kokouksessa torpedoida ja tyrmätä kertaheitolla. Mutta toisaalta siellä voidaan heittää näihin kipinöihin ämpärikaupalla lisää bensiiniä. Se, mitä siinä neuvotteluhuoneessa keskiviikkona tapahtuu, on erittäin tärkeässä roolissa sen suhteen, nähdäänkö tällä kaudella enää NHL-jääkiekkoa. Joidenkin arvioiden mukaan 56 ottelun runkosarja olisi vielä mahdollista järjestää.