Valikko

Näin tapettiin NHL-suomalaislegendan unelma – ”Riisuttiin alastomaksi”

Toimitus 9.5.2012 09:16
Näin tapettiin NHL-suomalaislegendan unelma – ”Riisuttiin alastomaksi”

Kuva: Getty Images

Kimmo Timosen ja Philadelphian kausi on ohi. New Jersey Devils jatkoon voitoin 4-1. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen ei anna sääliä maalivahti Ilja Brizgaloville.

Samuel, Philadelphia Flyersin kausi on yllättäen ohi. Devils meni vastaansanomattomasti jatkoon voitoin 4-1. Miksi näin kävi?

Koko sarjan ajan tuntui siltä, että Flyers puristi kaikki mehunsa jo raastavaan ensimmäisen kierroksen Pittsburgh-vääntöön. Kentällä oli vain haavoittuneita sotilaita. Philadelphiassa sarjan aikana käyneenä ja joukkuetta läheltä nähneenä, oli suoranainen ihme, että esimerkiksi Kimmo Timosta ylipäätään nähtiin jäällä.

Timosta käy itse asiassa suorastaan sääliksi. Neljä jääkiekkomaailman tärkeintä finaalia – MM-kisojen, olympialaisten, World Cupin ja Stanley Cupin – hävinnyt suomalainen jäi taas tylysti nuolemaan näppejään. Kaikkensa antaneena.

Philadelphian jäljelle jäänyt energia kanavoitui enää vain lähinnä lukuisiin tyhmiin jäähyihin, joita sarjan ratkaisseessa viidennessä ottelussa nähtiin useita. Viimeisessä ottelussaan sillä ei ollut myöskään Claude Giroux’n kaltaista esimerkkijohtajaa.  On kuitenkin pakkoa sanoa, että vaikka Flyers nyt hävisi, on NHL saanut uuden kuninkaan. Giroux’n. Mutta se hänestä.

On nostettava hattu korkealle ilmaan vastustajan kunniaksi. Devils-paine oli suuri syy siihen, että Flyers turhautui eikä saanut lopulta mitään aikaan. New Jersey prässäsi niin aggressiivisesti jatkuvalla syötöllä, että se teki Philadelphiasta täysin impotentin.

Siis edes Philadelphia loputtomalla taitomäärällään ei päässyt edes omalta alueeltaan ulos. Uskomatonta!

On viimeistään nyt selvää, että Devilsistä tulee oleman äärimmäisen paha vastustaja kenelle tahansa. Tällä esityksellä sen voi nähdä jo nyt ennakkosuosikiksi konferenssifinaaliin, tuli vastaan sitten New York Rangers tai Washington Capitals.

Kaikki kunnia Devilsille. Mutta silti, ehkä tärkein syy Flyersin kuolemaan oli myös omassa maalivahtipelissä.

Mitä tarkoitat?

Ilja Brizgalov oli konferenssivälierien kahdeksasta joukkueesta selkeästi huonoin ykkösmaalivahti. Flyers pystyi kellumaan pinnalla Pittsburgh-sarjassa siksi, että joukkueen hyökkäysvoima oli vastaansanomatonta. Ja tietysti Pittsburgh-vahti Marc-Andre Fleury oli vielä surkeampi. Mutta nyt kun vastaan asettui Martin Brodeurin kaltainen kokenut voittaja, ei hän enää päässyt puikkelehtimaan piiloon. Kun Flyers-pelaajat olivat väsyneitä ja tarvitsivat tukea maalivahdiltaan, ei Brizgalov siihen pystynyt. Ei mikään joukkue kestä sitä, jos maalivahti ei pysty tukemaan vaikeilla hetkillä. Ei venäläinen tehnyt sitä joitain minuutteja pidempään, jos rehellisiä ollaan.

Jos joku sanoo, että Brizgalov oli tässä sarjassa välillä jopa hyvä, se on täyttä puppua. Jos tilille kilahtaa 10 miljoonaa dollaria kaudesta, kuten kummallisesti median edessä käyttäytyvän Brizgalovin kassan osalta on, on oltava erinomainen. Siksihän hänet Philadelphiaan hankittiin. Investoinnille ei tullut tänä keväänä minkäänlaista vastinetta.

New Jerseyn nolo voittomaali tässä ottelussa piirsi surullisen, mutta tarkan kuvan venäläisen kaudesta. Hän oli välillä hyvä, mutta lopulta aivan liian harvoin. Ja pääsääntöisesti Brizgalov oli todella huono. Phoenixissa tiivis viisikkopuolustus pystyi peittämään hänen heikkoutensa, mutta Philadelphian avoimempi ja hyökkäävämpi pelityyli riisui hänet täysin alastomaksi. Nyt joku kysyy, että ehkä hän saattaa olla ensi kaudella parempi. On kuitenkin todella vaikeaa nähdä, että kesän aikana paska muuttuisi suklaaksi.

Joukkueen kannalta pahinta on, että Brizgalovin sopimus jatkuu vielä kahdeksan kautta. Kahdeksan pitkää ja kallista kautta.  Eihän Flyers voi siirtää häntä yhtikäs mihinkään! Kukaan ei yksinkertaisesti ota ilmaiseksi pystyyn kuollutta painoa riveihinsä. Ei kukaan. Käsiraudat on kiinni ja pysyy.

Huomioidaan nyt vielä sekin, että isossa kuvassa Flyersista on myös tullut maalivahtien hautuumaa. Sitten Ron Hextallin päivien joukkueessa ei ole ollut mitat täyttävää ykkösmaalivahtia.

Eikä tälle painajaiselle tunnu loppua tulevan.