Valikko

Tilaa lehti

MM-lippuja tuputetaan lähes puoliväkisin ihmisten taskuihin – ”Häpeällistä ja säälittävää!”

Toimitus 4.5.2012 18:24
MM-lippuja tuputetaan lähes puoliväkisin ihmisten taskuihin – ”Häpeällistä ja säälittävää!”

(Getty Images)

Jääkiekon MM-turnaus on nykäisty tulille Helsingissä. Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen omistaa nimikkokolumninsa huikealle kisatunnelmalle.

Voi tätä kisahuuman määrää.

On vasta MM-karkeloiden avauspäivä, ja olen jo nyt henkilökohtaisessa hajoamispisteessä – en niinkään määrällisesti, vaan lähinnä laadullisesti.

Olen seurannut kahden ottelun verran jääkiekkoa sormieni läpi kurkistaen, ja on vaikea uskoa, että Hartwall Areenan jäällä on pyörinyt NHL-tason pelaajia.

Tämä on karmeinta lätkää, mitä olen todistanut 2000-luvulla. Ylivoimaisesti karmeinta. Tämä on nolompaa suhailua kuin NHL:n All Star -tapahtuma, jossa sentään on tehty pelisäännöt etukäteen selväksi.

 USA–Ranska-avausspektaakkeli huipentui siihen, kun huomasin katsomossa Kummola-paidan. (Katsohan lukijani lähettämä kuva, niin hoksaat idean: http://twitpic.com/9h77xj)

En ole koskaan joutunut kysymään itseltäni näin monesti kahden lätkämatsin aikana, että mitä ihmettä minä oikein teen täällä. Pelaajia ei kiinnosta vähääkään, alakatsomossa on kokonaan tyhjiä katsomonosia, suurin osa paikalle erehtyneistä katsojista näpräilee kännykkäänsä ja joku Ryan Getzlaf surffaa vaahteralehtipaita yllään kypäränremmi auki.

Itse on asiassa on vain hyvä seikka, ettei katsomossa ollut ketään. Ei tällaista kuraa ilkeä kenellekään näyttää. Tunnen sääliä niitä koululaisia kohtaan, jotka joutuivat ottamaan Jääkiekkoliiton ilmaisliput vastaan ja käyttämään tärkeän koulupäivänsä tällaisen pelleilyn parissa.

Ranskalta en odota (missään lajissa) mitään, mutta se sentään kunnioitti jollain tasolla urheilutapahtumaa taistelemalla. Tai no, mitä tapahtumaa? Se, että yksi Kalervo Kummolan näköinen lätkälintumaskotti hyppii tyhjässä katsomossa itseään kannustaen, ei tee urheilutapahtumaa.

USA:n ja Ranskan hegemoniamatsiin arvottiin lopulliseksi katsojamääräksi 8 402. Sama kuin uutisoisi, että Ilkka Kanervan kännykästä ei voi lähettää tekstiviestejä.

Tokihan MM-järjestäjälle sekin on ”lipunmyyntiä”, kun jaetaan ja tyrkytetään melkein satasen pääsylippuja ympäri Suomen viidellä eurolla tai ilmaiseksi. Sitten ihmetellään, ettei katsomossa ole ketään.

Tässähän pitää varoittaa kisaturisteja seuraavaan sävyyn: Pukeutukaa vyölaukkuihin, joissa on tiivis vetoketjutasku, ettei MM-kisajärjestäjä pääse änkemään pääsylippuja mukaanne! MM-kisajärjestäjä saattaa iskeä missä tahansa.

Vitsit(?) sikseen. Suomelle jäi koko avauspäivä, MM-tapahtuma ja Jääkiekkoliitto pelastettavaksi Valko-Venäjä -matsiin. On pelottavaa kuunnella vielä kello 18.00 aikaan Areenan pihassa puheita, että ”Mulla on kuusi ilmaislippua Leijonien matsiin, mutta vain neljä kaveria… Kuka haluaa lipun?”

Lippuja tuputetaan puoliväkisin taskusta toiseen, eikä ketään oikein huvittaisi mennä enää Areenalle. Tämä on urheiluterminologian mukaisesti sitä kuuluisaa hinnan maksamista. Eli urheilun kannalta häpeällistä ja säälittävää.

On tässä jotain hyvääkin.

Toiminta ei voi mennä jään tai tunnelman saralla enää tätä heikommaksi.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)