Valikko

Tilaa lehti

Mitä Granlundin NHL-sopimus todella tarkoittaa? – ”Suuri helpotus”

Toimitus 23.5.2012 20:34
Mitä Granlundin NHL-sopimus todella tarkoittaa? – ”Suuri helpotus”

Kuva: Getty Images

Mikael Granlundin kolmevuotinen NHL-tulokassopimus Minnesota Wildin kanssa on nyt varma. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen käy asetelman läpi.

Samuel, Mikael Granlund allekirjoitti vihdoin sopimuksen Minnesota Wildin kanssa. Mitä ajatuksia?

Eihän tätä voi ainakaan missään nimessä yllätyksenä pitää. Kaikki tiesivät, että MM-kisojen jälkeen sopimus voidaan tiedottaa hetkenä minä hyvänsä, kunhan paperityöt saadaan kuntoon.

Granlundin kyvyt ja maine ihmelapsena tiedetään Minnesotassakin hyvin ja paikallinen lehdistö on seurannut äärimmäisen tiiviisti tapahtumien kehittymistä. Ennen ensimmäistä peliään Minnesotassa Mikael Granlund on jo kaupungissa suuri tähti.

Näin sen henkilökohtaisesti melko hyvin Minnesotassa järjestetyssä viime kesän NHL-draftissa. Nimikirjoituksenjakotilaisuudessa ihmisiä oli kerääntynyt ovelle asti hakemaan puumerkkiä. Jotkut minnesotalaiset olivat hankkineet HIFK:n pelipaitoja, yllättävän moni kertoi käyneensä Suomessa jopa katsomassa Granlundia. Fanien viesti oli yhteinen.Granlund edustaa toivoa paremmasta huomisesta. Mieli on nimittäin ollut Minnesotassa ymmärrettävästi aika lailla maassa Wildin raskaiden vuosien keskellä.

Onko Granlund valmis NHL:ään?

Jokainen Granlundin pelejä nähnyt tietää, että hänellä on jo nyt arsenaalissaan NHL-tason hyökkäyspään lahjat. Mutta täytyy muistaa, että tulokasleirien, harjoitusleirien ja 82 NHL-ottelun runkosarjan vuoksi rasitus vain kasvaa. Hänen on tehtävä kovasti kesällä töitä tullakseen nopeammaksi ja vahvemmaksi. Ja tietysti ei tiedetä pelataanko NHL:ää työehtosopimusten umpeutumisen takia ollenkaan. Mutta se nyt on toinen asia.

Yksi erittäin olennainen asia on myös se, että Granlund pääsee Suomesta pois. Se on valtava helpotus hänelle henkisesti, vaikka kohtelias nuorukainen ei sitä ikinä myöntäisikään. Taakse jää keltaisen lehdistön juoru-uutiset, paparazzikuvat ja muu roska. Vaikka hän on Minnesotassakin kuuluisa jo nyt, ei hän tällaista kuumotusta tule todellakaan osakseen saamaan. Lisäksi paikallinen lehdistö osaa olla realistisempi ja maltillisempi odotuksia häntä kohtaan. Kukaan ei odota mitään teemuselännemäistä tulokaskautta kuten kenties jotkut Suomessa.

Mitä häneltä voi odottaa?

Granlund tulee varmasti saamaan erinomaisen mahdollisuuden murtautua Wildin kärkiketjuihin heti alusta alkaen – kenties jopa Mikko Koivun ketjussa. Koivun läsnäolo ja vaikutus Granlundiin on suuri siunaus, parempaa oppi-isää ei voisi kuvitellakaan. Lasku ei voisi pehmeämpi NHL:ään henkisellä puolella olla. Koivu tietää Wildin toimintatavat, filosofian ja pelityylin. Palavereiden määrästä asioiden sisäistäminen ei tule jäämään kiinni.

Koivu osaa varmasti myös toimia eräänlaisena henkisenä valmentajana nuorelle miehelle. Kaikki näkivät, että Granlund ei ollut oma nerokas itsensä tämän kauden lopulla. Hän oli loppuun palanut. Ei se ole esimerkiksi Urheilulehden keksimä asia, vaan samasta aiheesta on puhuttu erittäin vakavaan sävyyn myös Minnesota Wildin sisäpiirissä. Se on fakta.

Mutta ensimmäinen kausi suomalaisen osalta sujuu varmasti ainakin joiltain osin totuttelemisessa uuteen pelitapaan ja kulttuuriin. Kauanko siinä sitten menee? Granlundin tuntien ei kauaa.