Valikko

Sensaatiomainen katastrofinäkymä uhkaa SM-liigan ylivoimaista mestarisuosikkia – "Kolikonheittoa"

Ismo Lehkonen, Ilkka Palomäki 20.3.2017 16:51
Sensaatiomainen katastrofinäkymä uhkaa SM-liigan ylivoimaista mestarisuosikkia – "Kolikonheittoa"

Jussi Tapolan valmentama Tappara lähtee ylivoimaisena suosikkina SM-liigan pudotuspeleihin. © All Over Press

Urheilulehden Ilkka Palomäki ja Ismo Lehkonen käyvät läpi Tapparan ja Ilveksen välistä puolivälieräsarjaa. Lehkonen näkee Ilveksellä suuren yllätysmahdollisuuden ylivoimaista mestarisuosikkia vastaan.

Ika, tuoreimmassa Urheilulehdessä (11/2017) on meidän kirjoittama artikkeli, jossa käydään tarkasti läpi, miten SM-liigan ylivoimainen mestarisuosikki Tappara on horjutettavissa nimenomaan puolivälierissä. Vastaan tulee paikallisvastustaja Ilves – onko Ilveksellä paukkuja tehdä kyseinen temppu Tapparalle?

On. He pääsevät paineettomana altavastaajana iskemään järjettömän suurta ennakkosuosikkia vastaan – ja kaiken lisäksi paikallisvastustajaa vastaan. Alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja myös Suomen mestaruuden voittaneella Karri Kivellä riittää kyvykkyys vastata Tapparan haasteeseen taktisella puolella. Ennen kaikkea hän osaa rohkaista pelaajiaan pelaamaan – ja myös puolustamaan – kiekolla, vaikka siellä ei tässä vertailussa niin kauheasti taitoa olekaan. Vaikka pelattaisiin Tapparan mukavuusalueella trap vastaan trap, Kivi osaa myydä asetelman niin, että Ilveksen pelaajien hermo kestää. Suurin kysymys kuuluu, kestääkö Tappara massiivisen ennakkosuosikin paineet. Se on kysymys nimenomaan puolivälierissä – ja se on kysymys nimenomaan Ilvestä vastaan.

Ilveksen kausi on jo tässä vaiheessa onnistunut, joten siellä leirissä ei taida ainakaan paineita olla?

Siellä ei ole mitään hävittävää. Ei ollut Ässiä vastaan, eikä ole varsinkaan nyt. Samaan aikaan voimme olla varmoja, että yhdenkään Ilveksen pelaajan maha ei ole täynnä. Siellä on Tapio Laaksosta lähtien kokeneita johtavia pelaajia, jotka haluavat menestyä palavasti. Tämä on Ilvekselle psykologisesti ihanteellinen lähtökohta ottelusarjaan.

Me molemmat olemme varmasti samaa mieltä siitä, että Karri Kiven ja hänen valmennusjohtonsa kyvyt riittävät vastaamaan tai tuomaan Ilvekselle jopa kilpailuetua taktisella puolella Tapparaa vastaan. Kysymys kuuluu, riittääkö Ilveksen nuoren joukkueen kyky siirtää nämä asiat käytäntöön?

Eihän sen pitäisi riittää – ei sitten millään. Mutta. Muistellaanpa alle 20-vuotiaiden MM-turnausta Malmössä vuodenvaihteessa 2014. Ei pitänyt silloinkaan riittää. Ei sielläkään Suomella varmasti ollut paperilla lähellekään paras joukkue, mutta Kivi pystyi myymään joukkueelle sen uskon. Ei Suomen nuoria pelottanut pelata Malmössä. Yksikään pelaaja ei epäröinyt mahdollisuuksia voittaa yhdessäkään kohdassa. Jos joka ikinen kaveri pelaa pelottomasti, mikä tahansa on mahdollista. Mutta siellä ei tosiaankaan saa olla yhtään ainoaa pelaajaa, joka epäröi. Jos vaikka jokin yksittäinen peli kääntyy murskalukemin Tapparalle, ei se voi hetkauttaa Ilvestä mihinkään suuntaan. Enkä usko, että hetkauttaakaan.

Tapparalla on heittää maajoukkuetason pelaajia ainakin kolmeen kentälliseen. Millainen haaste tämä on Ilvekselle?

Edelleen, tämä on Ilvekselle loistava paikka päästä kiusaamaan. On täysin uniikkia päästä pelaamaan paikallispelejä tällaisessa tilanteessa, jossa vastapuolella on ihan järjetön tilanne. Tapparalla on ihan älyttömästi hävittävää. Puolivälierä on siellä puolella pukukoppikäytävää paha rasti. Ja Ilveksellä on kuitenkin kokeneita sotureita, kuten Laakso, Markku Flinck, Veli-Matti Vittasmäki, Teemu Aalto ja Arto Laatikainen ohjaamassa laivaa oikeaan suuntaan.

Ilveksen täytyy tehdä kotiläksyt tosi huolella. Pitää tunnistaa, miten tietyt pelaajat saa pois mukavuusalueeltaan. Voisin kuvitella, että Ässiä vastaan huikean ottelusarjan pelannut Flinck saa tehtäväkseen heittää kamppailupelihaasteen Jani Lajuselle. Siinä on mies, johon täytyy saada koko ajan stoppeja, jotta hänen ainoa potentiaalinen heikkoutensa – raskasjalkaisuus – alkaa kääntyä häntä vastaan. Entä Veli-Matti Savinainen? Tai Henrik Haapala? Tai Kristian Kuusela? Mikä on se keino, jolla nämä kaverit saadaan pois mukavuusalueeltaan? Sitä Ilveksen kopissa täytyy selvittää. Sinällään mitään yllättävää Ilvekselle ei tule. He tietävät tarkalleen, mitä sieltä on tulossa.

Ilveksen Antti Lehtonen ansaitsi ylistystä säälipleijareista. Miltä näyttää maalivahtiasetelma?

Niin, Lehtonen jätti jo varjoonsa Ässien Andreas Bernardin, jolla oli alla huippukausi. Ja siellä on taustalla myös Hannu Toivonen, joka raapii kynsillä, että pääsisi pelaamaan. Dominik Hrachovinan kausi on ollut tosi hyvä, mutta ei hän ole kovin monta ottelusarjaa urallaan voittanut. Siellä on myös kokenut Teemu Lassila haastamassa taustalla, joten kyllä Hrachovina testataan heti kovassa paikassa. Jompikumpi aina voittaa, ja jompikumpi murenee. Jos toinen joukkue voittaa selvänumeroisesti, miten sitten reagoidaan? Tässä on vastakkain tosi mielenkiintoiset parivaljakot. Jos etu kääntyy maalivahtipelissä jommallekummalle, sarja voi heilahtaa äkillisesti.

Sitten loppuun vielä ottelusarja-arviot. Uskon pitkään sarjaan, mutta en usko, että Ilveksen kokoonpanon laatu riittää Tapparaa haastamaan. Jos heitän 4-2 Tapparalle, miten herra Lehkonen vastaa?

Tämä on melkein kolikonheittoa. Kyllähän tässä tarjotaan sankaritarinaa Antti Lehtoselle. Sarja menee 4-2 jompaankumpaan suuntaan. Ottelusarja on niin mielenkiintoinen kuin olla ja voi.