Valikko

Tilaa lehti

Leijonilta kaikkien aikojen munattomin esitys kotijäällään – ”Hävetkää, saatana!”

Toimitus 13.5.2012 18:35
Leijonilta kaikkien aikojen munattomin esitys kotijäällään – ”Hävetkää, saatana!”

Palaverin paikka. (J. Tamminen)

Suomi hävisi USA:lle täsmälukemin 0–5. Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen näki ensimmäistä kertaa Leijonien lopettavan pelaamisen kotikaukalossaan.

Sunnuntain jääkiekko-ottelu oli Jukka Jalosen päävalmentajauran pohjanoteeraus.

Ei, se ei haittaa, että tulee turpaan joskus. Sitä sattuu urheilussa.

Mutta se tyyli, jolla Suomi hävisi kotikentällään, on täysin anteeksiantamatonta sorttia. Esitys oli munaton, sisuton ja kaikilta pelaamisen osa-alueilta tarkasteltuna säälittävä. Meidän Peleillä ja muilla trendisanoilla ei ole tällaisen esityksen jälkeen mitään katetta.

En ole koskaan nähnyt Jalosen joukkueen luovuttavan näin. Vancouverin välieräkatastrofi oli ja meni, mutta silloin Suomi sentään pelasi ryhdikkäästi. USA teki maalin jokaisesta pomppukiekosta. Suomi pelasi tuolloin pelipaitaansa kunnioittaen.

Sunnuntain rimanalitus jaa historiankirjoihin otteluna, jossa Leijonat luovutti pelaamisen. Suomi antoi kotijäällään periksi. Selkäranka sanoi niks ja naks, eikä sen jälkeen ollut enää paluuta kilpaurheilun maailmaan.

USA-matsin jälkeen on turha mainita yhtään nimeä. Koko joukkue lopetti pelaamisen kuin yhteisestä merkistä. USA ei ollut liian hyvä. USA ei ollut lähelläkään loistavaa lätkäjoukkuetta.

Mutta vain toista joukkuetta pelotti olla jäällä.

Suomi pelkäsi silmät päästään ensimmäisessä erässä.  Joukkueen tärkein arvo on pelirohkeus, ja kenttä oli kuitenkin täynnä tutisevia lampaita. Kun yksi jätkä jähmettyy, sulaa koko muu joukkue perässä. Eikä sekään ole järin rohkaiseva merkki, että Joonas Järvinen pelaa koko joukkueesta rohkeinta kiekollista peliä.

Leijonat pelkäsi USA:ta, ja myöhemmin myös itseään. Ainoa vaihtoehto tämän jälkeen oli näemmä luovuttaminen.

Jukka Jalosen Suomi heilutti valkoista lippua Hartwall Areenan jäällä.

Sinivalkoiseen nuttuun pukeutunut Leijona-fani huusi matsin jälkeen hiljaisessa hallissa seuraavat taikasanat: ”Hävetkää, saatana!”

Suomen pelaajia varmasti hävettää. Siitä ei olekaan nyt kysymys.

Nyt on tarkan itsetutkiskelun paikka. Niin valmennuksella kuin kaikilla pelaajillakin.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)