Valikko

Leijonille hurja haaste suoraan NHL:n eliitistä – tämä korostuu MM-välierässä Ruotsia vastaan!

Ismo Lehkonen, Ilkka Palomäki 19.5.2017 16:34
Leijonille hurja haaste suoraan NHL:n eliitistä – tämä korostuu MM-välierässä Ruotsia vastaan!

© All Over Press

Suomi kohtaa jääkiekon MM-välierässä Ruotsin. Urheilulehden Ismo Lehkonen perkaa, millainen peli on odotettavissa.

Ika, Suomi kohtaa MM-kisojen välierässä Ruotsin. Millaisin askelmerkein lähestyt peliä?

Faktahan on se, että alkusarjassa Suomi ei pelannut hyvää jääkiekkoa. Se oli hermostunutta, ja koko ajan oli vähän fiilis, että mihin tämä lähtee. Paineet olivat kovat. Alkusarjassa ei menty edes rimaa hipoen yli, vaan rima nousi kannattimiltaan ylös, ja jäi pomppimaan siihen. Jatkoon päästiin – ja päästiin myös puolivälierästä.

Katsoin Ruotsin pelin Sveitsiä vastaan, ja siellä on ihan samoja elementtejä kuin jenkeilläkin. Välillä oli aika ylimielistä kelluttelua. Jos Ruotsi pelaa oikeasti tosissaan, sitten Suomella on kyllä kiire. Jos sieltä tulee jatkuvaa aktiivista puolustuspelaamista, kyyti on kovaa.

Millaista pelillistä kuvaa odotat välieräkamppailuun?

Suomihan tuskin muuttaa yhtään mitään. Ei Suomi lähde enää peliin samalla tavalla kuin Kanadaa vastaan – eli coast-to-coast-peliin. Ensimmäinen erä näyttelee taas tosi isoa juttua. Se täytyy pitää vähämaalisena. Kaikista paras tilanne olisi se, että yksi maali saataisiin tehtyä.

Se on selvää, että Suomi ei tule jäähyilemään. Koko ajan on puhuttu, että jäähyttömyys on yksi isoista teemoista, mutta alkusarjassa niitä tuli. USA-ottelussa niitä ei otettu, ja jenkit menivät hölmöinä ottamaan kuusi kaksiminuuttista. Jos Suomi saa kolme tai edes kaksi ylivoimaa, niistä pitäisi heti tintata pönttö. Se hermostuttaisi Ruotsia lisää.

Ruotsin identiteettiin kuuluu tempopelaaminen – aivan kuten kuuluu Yhdysvalloillakin. Jenkit eivät saaneet sitä peliä käyntiin. Miten todennäköisenä pidät sitä, että Suomi pystyy hidastamaan peliä onnistuneesti myös Ruotsia vastaan?

Kiekon kanssa ei saa tulla kämmäyksiä. Jos mietitään kiekollista suoritusvarmuutta, siellä ei voi olla yhtään heikkoa lenkkiä. Jos ja kun lähdetään siirtokiekkojen tielle, ne pitää oikeasti saada puolustuslinjan selustaan. Minimi pitää olla aina alueen voittaminen. Jos hyökkäysalueella tulee siirtokiekko, sen täytyy mennä selustaan – jotta Ruotsi pakotetaan hyökkäämään ryhmittynyttä trapia vastaan. Punaviivasta täytyy rohkeasti pystyä pelaamaan.

No sitten – Ruotsilla on turnauksen parhaat pakit. Puolivälierässä Sveitsiä vastaan he pystyivät antamaan toistuvasti murtavia syöttöjä trapin keskelle. Ruotsi taitaa olla eilistä Yhdysvaltoja suurempi haaste myös Suomen trapille?

Täysin samaa mieltä. Kun niitä kovia murtavia syöttöjä tulee, niitä pitää pystyä vähän lukemaan. Ruotsi pitäisi saada ohjattua niin, että jos he tulevat hyökkäysalueelle sisään, he tulevat laidan kautta. Harri Säterin pitää pystyä ottamaan laitakudit kiinni.

Mielenkiintoisin juttu on se, miten Suomen laitahyökkääjät pelaavat puolustusalueen puolustuspelaamisessa. Ihan kauhean tiiviinä ei voi maalinedustaa pitää, koska jos viivalle jää hirveästi tilaa, Ruotsin puolustajat tykittävät kiekkoja läpi sieltä.

Nyt oman alueen puolustuspelaaminen on isossa testissä. Viivalta tulee tulta, ja samoin tulee pakkien kurkkauksia laidan puolelta tai keskeltä. On mielenkiintoista nähdä, millainen pelisuunnitelma Leijonilla on. Vaatimustaso on tosi iso laitureille oman alueen puolustuspelaamisessa.