Valikko

Tilaa lehti

Leijonien NHL-valintojen perään turha itkeä – ”Petrell ei lähelläkään kisapaikkaa”

Toimitus 2.5.2012 14:33
Leijonien NHL-valintojen perään turha itkeä – ”Petrell ei lähelläkään kisapaikkaa”

Petrell ei mahtunut kisaryhmään. (Getty Images)

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen nauraa partaansa NHL:ään liittyvän fanikeskustelun tiimoilta.

Petteri, onko Leijonien päävalmentajalla Jukka Jalosella jotenkin hankala suhde suomalaisiin NHL-pelaajiin? Heitä on nytkin kovin vähän MM-joukkueessa.

Olen täällä naureskellut punaiseen partaani, kun olen sivusta seurannut koko keskustelua. Sitä pitävät yllä muutamat uniset toimittajat, joilla on suoranainen fanisuhde NHL:ään ja jopa sellainen alemmuudentuntoinen tapa kumarrella Pohjois-Amerikan jääkiekkoilun suuntaan.

Eli Jalosella ei ole ongelmaa tässä mielessä?

Ei sitten niin pienintäkään. Ajatellaan nyt vaikka Lennart Petrelliä. Petrell oli tasan vuosi sitten sellaisessa iskussa, että ilman loukkaantumista hän olisi mahtunut MM-joukkueeseen. Vaan nyt hänellä on takanaan vaikea kausi pienehköllä peliajalla NHL:ssä. On aivan selvää, etteivät nuo kolme kirjainta N-H-L tee kenestäkään sinänsä parempaa pelaajaa. Etenkään kiekollisessa mielessä.

Nyt Petrell ei yksinkertaisesti mahtunut joukkueeseen. Itse asiassa hän ei ollut näillä otteillaan lähelläkään kisapaikkaa. Ja teen tämänkin nyt aivan selväksi: Ei valintoja tekevä valmentaja, tässä tapauksessa Jalonen, mieti sekuntiakaan, missä sarjassa joku pelaaja on pelannut.

Hän katsoo vain suoritukseen sillä hetkellä. Mutta toki valmentaja sitten suhteuttaa sen hetkistä suoritusta siihen taustatietoon, mikä hänellä on pelaajasta sen kauden osalta. Mutta, ja puhun taas Petrellistä, jos pelaajan henkilökohtainen pelinopeus on juuri nyt liian alhainen, ei sillä ole mitään merkitystä, onko se alentunut NHL:ssä tai KHL:ssä tai SM-liigassa.

Entä tapaus Petteri Nokelainen?

Se yllätti minut. Mutta en siinäkään katso, että Jalonen olisi pätkääkään miettinyt, että Nokelainen on NHL:n suunnalta ja Petri Kontiola KHL:sta. Nokelainen on maailmanmestarina Jalosen luottosoturi eikä se ole mitenkään raskauttava tekijä, että hän on pelannut NHL:ssä.

Sellaisen väittäminen ei ole tästä maailmasta, sillä ei ole todenvastaavuutta kaukalotodellisuuden kanssa.

Mikä sinut kuitenkin yllätti tuossa asiassa?

Pidän Nokelaista parempana neljännen ketjun sentterinä kuin Kontiolaa. En ole koskaan pitänyt Kontiolan puolustuspelitaitoja kovinkaan briljantteina, vaikka hän on kiistatta mennyt eteenpäin.

Se on varmaa, että Kontiola on juuri nyt liukkaammalla luistimella ja herkemmällä kädellä liikkeellä kuin Nokelainen, ja tämä varmasti ratkaisi asian päävalmentajan silmissä, mutta silti olisin valinnut ennemmin Nokelaisen. Mutta korostan, ettei tässäkään asetelmassa ole Jaloselta vähääkään mitään NHL-traumaa tai muuta sellaista.

Millaisena pidät Euroopassa pelaavien ja NHL:ssä pelaavien suhdetta tässä nyt kasatussa joukkueessa?

En ajattele asiaa noin, en mieti, että NHL versus Eurooppa.

Mutta. Fakta on, että yksi kolmesta maalivahdista on NHL-pelaaja ja kolme hyökkääjää neljästätoista eli Mikko Koivu, Valtteri Filppula ja Jussi Jokinen ovat pelanneet tällä kaudella NHL:ssä. Pakeissa ei ole ainuttakaan NHL-pelaajaa.

Eikö NHL-pelaajia ole listassa liian vähän?

Itse ennakoin ennen kisoja, että niitä olisi kuusi tai seitsemän, nyt on neljä. Ne, jotka rakentelivat kotikisoihin fantasia-rostereitaan, taisivat päätyä paljon suurempiin lukemiin.

No, siinä tuli muutama kieltäytyminen, jokunen loukkaantuminen, oli jokunen pelaaja, jota Jalonen ei edes halunnut mukaan NHL:stä ja sitten olivat nämä Petrell ja Nokelainen, jotka eivät yksinkertaisesti mahtuneet mukaan.

Päävastustajilla on huomattavasti enemmän NHL-pelaajia kokoonpanoissaan, mistä tämä kertoo?

Nyt niitetään sitä Nuoren Suomen tuhovaikutusta, joka on romahduttanut meidän laadukkaiden nuorten NHL-pelaajien tuotantomme. Ei tarvitse kuin verrata asiaa Ruotsin tilanteeseen.

Voiko Leijonat pärjätä tällaisella kokoonpanolla ja tuolla pakistolla kotikisoissa?

Totta kai voi. Muistan miten viime keväänäkin pakkeja epäiltiin. Mutta täytyy muistaa, miten Meidän Peli antoi esimerkiksi Ossi Väänäselle kisojen aikana samettikädet vielä vahoilla päivilläänkin.

Eli luotat siihen, että Meidän Pelillä kompensoidaan pelaajiston määrättyä taitovajetta?

Se on aivan selvä asia. Meidän Peli on maailman edistyksellisin pelikirja, joka tuottaa pelaajille hirmuisen itseluottamuksen jäällä. Meidän Peli on eräänlainen psyykkinen ohjenuora ja -kirja.