Valikko

Tilaa lehti

Kylmä totuus – ”SM-liigan finaalit ovat 2000-luvun karmeinta jääkiekkoa Suomessa”

Toimitus 20.4.2012 14:08
Kylmä totuus – ”SM-liigan finaalit ovat 2000-luvun karmeinta jääkiekkoa Suomessa”

(Juha Tamminen)

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen arvostelee rajusti Pelicansin ja JYPin finaalisarjan pelillistä tasoa.

Johtava, miten kommentoit Pelicansin ja JYPin kolmatta finaalipeliä?

Käsillä on ottelusarja, jossa pelataan 2000-luvun heikointa finaalijääkiekkoa Suomessa.

Miksi näin?

Tätä se on, kun peli on taistelujen ja tahtojen temmellyskenttä. Aivan kuin olisimme palanneet pelissä takaisin yli 10 vuotta sinne 90-luvulle. Pelissä ei ole muuta kuin kaksinkamppailuja ja jäähyjä. Näin kamalaa jääkiekkoa en olisi uskonut näkeväni enää 2012.

Miten tähän on tultu?

Syypää on Kai Suikkanen, Pelicansin päävalmentaja. Taitaa kuitenkin olla niin, että hän on sellainen valekiekkokontrollikoutsi. Aikoinaan termini hänen pelitavalleen oli puoliorganisoitu flow-jääkiekko. Nyt en tiedä, miten luonnehtia tätä Pelicans-jääkiekkoa.

Se on kuvaavaa, että Suikkanen ei ole tehnyt ainuttakaan taktista muutosta koko kevään aikana, ei Kärpät-sarjassa eikä Blues-sarjassa. Nyt, kun niitä pitäisi tehdä, Suikkanen on jäätynyt täysin.

On JYP sitten on ollut Pelicansia taktisempi?

On. JYP on tämän finaalisarjan aikana pelannut Meidän Pelistä eri ääriä. On ollut kaikkea, on viivelähtöjä ja on ollut sitten puhdasta pystysuuntaa. Noviisi Jyrki Aho on vienyt Kai Suikkasta 6-0.

Mitä tämä tarkoittaa Suikkasen osalta?

Sanon tämän nyt täsmällisesti. Katson enää yhden pelin Suikkaselta. Jos Pelicans ei ala rytmittää hyökkäämistään tämän monipuolisemmin, niin vedän Suikkaselta välittömästi johtavan analyytikon tukeni sen suhteen, että hän olisi Jukka Jalosen seuraaja Leijonissa.

Suikkanenhan on varsinainen jästipää, jos hän ei aio mitenkään säätää joukkueensa pelaamista taktisesti finaalisarjassa. Ei Leijoniin voi sellaista valmentajaa aikanaan valita, jolla ei ole näyttöä kyvystä taktisiin siirtoihin. Pelicansin vahvuus on ollut läpi kauden se, että joukkue on pitänyt kiinni identiteetistään, mutta ei se siihen voi johtaa, että pelisuunnitelmassa ei ole säätämisen varaa.

Mitä Pelicansin olisi tehtävä?

Pelattava kiekkokontrollia.

Miten?

JYPiä vastaan on hyökättävä kaikkia viittä rytmiä: nopeasti, puolinopeasti, hidastamalla, kiekottelemalla ja viiveellä. Pelicans ei ole pelannut viivettä koko keväänä. Tällä tavalla Suikkanen vetää itsensä ja joukkueensa suosiolla vessanpöntöstä alas.

Nauttiiko JYP tästä tilanteesta?

Nauttii. Jos pelataan kaksinkamppailujääkiekkoa ja syöttöketjut ovat lyhyitä ja koko ajan syntyy irtokiekkoja, niin sehän on kuin JYPin taivas. Ja Suikkasen Pelicans on kuin lauma hölmöläisiä, jos joukkue jatkaa JYPiä vastaan tätä riitelyä ja tönimistä ja muuta epätoivon jääkiekkoa.

En ymmärrä, että miten jälkipeli ja jäähyt edistävät Pelicansin lyhytsyöttöpeliä ja syöttöketjuja. Ja se on jo nyt liki varmaa, että tänä keväänä saamme todistaa finaali-farssia. Näin huonoa jääkiekkoa ei soisi näkevän enää keväällä 2012. Kyse on kuitenkin aikakaudesta, jolloin jokaisen koutsin huoneentauluna pitäisi olla Meidän Pelin jonkinlainen versio. Edes NHL:ssä ei näe taktisesti näin kamalaa jääkiekkoa.

Mikä Pelicansin pelissä mättää?

Siitä oli nyt sulanut aivan kaikki pois. Ei ollut enää edes niitä rintamahyökkäyksiä lyhytsyöttöpelillä. Lahtelaisilla oli esittää enää 12 hidastusta, nolla viivelähtöä ja 10 palautusta. Tällä matematiikalla ei saa aikaan kiekkokontrollia JYPiä vastaan. Jos Suikkanen ei herää unestaan, JYP ottaa niskalenkin tästä finaalisarjasta. Minusta tuntuu, ettei Suikkanen ole katsonut videolta huolella sarjan kahta ensimmäistä ottelua.

Miksi näin epäilet?

Esimerkiksi se, että JYP dominoi alivoimallaan Pelicansin ylivoimaa, on Ahon leiriltä hieno pelillinen ja valmennuksellinen juttu. Suikkanen vaahtosi pelin jälkeen oman ylivoimansa heikkoutta ja ihmetteli, että runkosarjassa ja muissa pudotuspelisarjoissa lahtelaiset ovat olleet valtakunnan parhaita ylivoimalla.

Mutta se ei riitä, jos ylivoimaa ei kehitä joko päivä suhteessa vastustajan alivoimaan. JYP on tutkinut Pelicansin ylivoimaa ja löytänyt siihen lääkkeet. Sekä sisäänvienti että kuvio ovat Pelicansilla tällä hetkellä pulassa JYPin neliön ja jopa kolmion kanssa.

Oliko vielä muita pelillisiä huomioita?

Jos en väärin katsonut, niin JYP näyttäisi pelaavan yhä enemmän ja enemmän oman alueen puolustuspeliä aluetta korostaen ja mies vastaan mies -puolustamista vähentäen. Tämäkin on hyvä taktinen muutos. Herra Suikkanen sen sijaan ei ole muuttanut yhtään mitään.

Eikä siinäkään ole mitään tolkkua, että Pelicans prässäsi koko pelin ajan JYPin päätyyn. Karvaamisessa ei ollut kaksivaiheisuutta ollenkaan. Nyt peli virtaa liki holtittomasti coast-to-coast päästä päähän ja se on JYPin etu, jopa toive.

Joistain kohtaa lahtelaisten olisi saatava pelin virtaus seis tai ainakin rauhoittumaan. Nyt se ei riitä, että lahtelaisten pakit pelaavat hidastuksia ja tuplahidastuksia siinä oman siniviivan alla. Siitä joutuu kuitenkin lähtemään JYPin viiden miehen sumppua vastaan siten, että lahtelaisten hyökkääjien vauhti on vain keskinkertainen.

Noissa tilanteissa jos kelaisi viivelähtövauhdin oman maalin takaa, keskialue ylittyisi sujuvammin. Mutta kaikki on Suikkasen käsissä. Jos hän on jästipää eikä suostu muutoksiin, niin sarja lienee katkolla Lahdessa jo sen viidennessä ottelussa.

Nyt Suikkasen taktisia kykyjä mitataan toden teolla ensimmäistä kertaa. Kärppien ohi Pelicans tuli hieman tuurilla, kun oululaisten maalivahti muni katkopelissä. JYPin puolelta samanlaista apua ei ole odotettavissa.

Lisää aiheesta