Valikko

Koko kansan paine kohdistuu Leijonien maalivahtivalintaan – "Tässä on Leijonien mahdollisuus USA-ottelussa!"

Ilkka Palomäki 18.5.2017 12:02
Koko kansan paine kohdistuu Leijonien maalivahtivalintaan – "Tässä on Leijonien mahdollisuus USA-ottelussa!"

© All Over Press

Urheilulehden Ilkka Palomäki pureutuu kolumnissaan kysymykseen Leijonien maalivahtipelistä. Selvää on, että kilpailuetua täytyy maalivahtipelistä saada puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan.

Valtakunta odottaa kuumeisesti Leijonien maalivahtivalintaa puolivälieräotteluun Yhdysvaltoja vastaan. Argumentteja on sekä Joonas Korpisalon että Harri Säterin puolesta.

Yhtälöä voi lähteä purkamaan asetelman kautta. USA on lähtökohtaisesti suosikki otteluun, ja todennäköistä on, että Suomi pystyy luomaan vähemmän maalipaikkoja ottelussa. Tällöin on selvää, että Suomi tarvitsee kilpailuetua maalivahtipelaamisesta.

Jos Suomi ei saa tänään pelaavalta maalivahdilta turnauksen parasta maalivahtipeliä, voitosta on vaikea haaveilla. Kumpi ikinä tolppien välissä seisookaan, hänen pitää pystyä venymään maksimaaliselle tasolle. Keskinkertainen tai edes hyvä ei tänään riitä.

Oleellinen kysymys ei oikeastaan edes ole se, kumpi on parempi maalivahti. Oleellista on se, kumpi pystyy parhaalla tasollaan parempaan maalivahtipeliin. Se on se kysymys, jota Ari Hilli ja Lauri Marjamäki Leijonien valmennusjohdossa miettivät. Tai ainakin pitäisi miettiä.

Jos miettii vastausta kysymykseen, henkilökohtaisesti on pakko kallistua Korpisalon puoleen. Hän on pystynyt ryöstämään yksittäisiä otteluita maailman parhaassa jääkiekkoliigassa.

Ylipäätään se, että Korpisalo on raivannut tiensä niiden 60 maalivahdin joukkoon, jotka voivat kutsua itseään NHL-maalivahdeiksi, kertoo siitä, että maksimitaso on korkeammalla. Säteri ei siihen pystynyt yli kolme vuotta kestäneellä visiitillään Pohjois-Amerikassa.

***

Hyvä asia tässä yhtälössä on se, että maalivahtiedun saaminen yksittäisessä ottelussa ei ole missään nimessä mahdottomuus tänä iltana. Maalivahtiosasto on Yhdysvaltain mahdollinen akilleen kantapää.

Kun ennen alkusarjan päätöspäivää mietittiin kaikenlaisia toivevastustajia puolivälierään, Suomi olisi ollut lähtökohtaisesti altavastaaja niin Venäjää, Ruotsia kuin Yhdysvaltojakin vastaan. USA ei ehkä muuten ollut toivevastustaja, mutta maalivahtiosasto antaa mahdollisuuden.

Ruotsilla (Henrik Lundqvist) ja Venäjällä (Andrei Vasilevski) on turnauksen ehdottomat eliittimaalivahdit. USA:n Jimmy Howardista ei voi sanoa samaa, vaikka hän Kölnissä mainiosti on esiintynytkin.

Howard nousi Detroit Red Wingsin ykkösveskariksi peräti neljän vuoden farmimarinoinnin jälkeen kaudella 2009-2010. Sen jälkeen hän on ollut enemmän tai vähemmän ykkösveskari NHL:n kestomenestyjässä, jonka jykevä playoff-putki katkesi tänä keväänä.

Parhaimmillaan Howard on pystynyt olemaan lyhyitä jaksoja jopa NHL:n kuumimpia veskareita. Huonoimmillaan hän on taas ollut niin epävarma, että Detroit on hävinnyt hänen takiaan pelejä. Paljon kertoo se, että toinen ihan yhtä epävarma maalivahti, Petr Mrazek, on pystynyt haastamaan Howardin asemaa.

Sellainen mahdollisuuskin on olemassa, että USA heittää tolppien väliin isokokoisen Connor Hellebuyckin, joka torjui Leijonista voiton MM-kisoissa 2015. Hellebuyck sai tällä kaudella ison mahdollisuuden ottaa Winnipeg Jetsin ykkösmaalivahdin tontti, mutta hänenkin otteitaan leimasi epävarmuus.

Olipa maalilla kumpi tahansa, tässä voi olla Leijonien mahdollisuus – etenkin, kun USA:n nuorella joukkueella on taipumusta ylihyökätä. Pelaaminen tämän joukkueen takana ei aina ole välttämättä herkkua maalivahdille.

Tilaa Urheilulehti tästä linkistä hurjaan tarjoushintaan!