Valikko

Tilaa lehti

Koirankopista ratkaisijaksi - ”Teemu Pulkkinen ymmärsi vihdoin oman parhaansa”

Toimitus 9.4.2012 21:24
Koirankopista ratkaisijaksi - ”Teemu Pulkkinen ymmärsi vihdoin oman parhaansa”

Treenipaita on vaihtunut pelipaitaan. (J. Tamminen)

Jokerit voitti neljännessä välierässä JYPin lukemin 2-1. Urheilulehden Esko Seppänen nostaa tapetille Teemu Pulkkisen nousun koirankopista ratkaisijaksi.

JYPin ja Jokereiden välieräsarja on jo nyt klassikko.

Neljä koitosta takana, ja sarja voisi olla kummalle tahansa poikki lukemin 4-0. Tämä on täysin kiistaton tosiasia.

On mahdotonta kuvitella edes teoriassa tasaisempaa otteluparia. Kaikkien otteluiden erotus on syntynyt yksittäisestä pikkuvirheestä (Ross Lupaschuk) tai huikeasta hyökkäyssuorituksesta (Ossi Louhivaara). Tämä on jotain täysin uskomatonta, sillä jääkiekossa iltakohtaiset marginaalit leviävät normaalisti käsiin.

Tämä oli jo YHDEKSÄS kerta, kun nämä joukkueet päättävät tällä kaudella ottelunsa yhden maalin erotukseen.

Jokerit on vienyt kiekollisen pelin nimiinsä kolmessa ottelussa, kun taas JYP vei toisen kotimatsinsa myös pelinhallinnan kantilta katsottuna vyölleen.

Lukemien valossa JYP johtaa sitä saraketta, jolla on loppuviimein merkitystä: Otteluvoittoja. 3-1.

Neljäs välierä oli täsmälleen samanlainen ilta kuin joukkueiden toinen kohtaaminen, joka pelattiin Ilmalassa. Mutta nyt Jokerit leikkasi junnuvirheidensä määrän kolmesta yhteen. Nyt kentällä ei häärinyt Lupaschukin kaltaista katastrofia, eikä Eero Kilpeläinen antanut yhtä ilmaista osumaa JYPille.

Ja kuinka ollakaan: Jarkko Ruutu ei ottanut yhtäkään tyhmää jäähyä eikä hämmentänyt hetkeäkään ottelun tapahtumia, vaan piti turpansa kiinni ja pelasi – ja Jokerit voitti. Jokohan tämä yksinkertainen matemaattinen kaava alkaisi mennä 710 NHL-ottelun ammattilaisenkin päähän? Jokerifanien kannalta on kuitenkin helpottavaa, että selvitykseni (Urheilulehti 12/2012) mukaan Ruudun vahvat otteet tulevat aina useamman ottelun putkissa.

Sitten itse asiaan.

***

Mihin neljäs taisto ratkesi?

Jokerivitja Janne Lahti – Riku Hahl – Teemu Pulkkinen astui samaan rooliin, jossa Jani Tuppurainen ja kumppanit ovat olleet tähän saakka. Ensinnäkin on todettava, että Pulkkinen pelasi kevään parhaan ottelunsa.

Jokerisisäpiirin VIP-klubilainen Matti Virmanen naulasi ottelun aikana Nelosen studiossa kylmät faktat tiskiin: Pulkkinen on ollut sivussa asennevamman johdosta.

Tästä syystä hänet myös laitettiin etsimään nöyryyttä A-nuorista. Kaikki jalkavammalässytykset olivat alunperinkin häviäjien tai fanien selittelyitä.

Pulkkinen ei selittänyt. Hän laittoi leuan rintaansa, jalat töihin ja pään kuntoon. Hän sai etenkin A-nuorten pääkäskyttäjä Tomek Valtoselta kovan oppikoulun, ja se herätti nuoren pojan kertalaakista. Pulkkinen on paljosta kiitollinen Valtosen suuntaan. Heidän yhteistyöstään tulee hedelmällinen ensi kesästä alkaen.

Tällä hetkellä kentällä viilettää huippuluokan Teemu Pulkkinen – se sama jätkä, josta on puhuttu 25 maalin NHL-pelaajana. Hän teki eron tähän matsiin. Hän laittoi työmoraalin ja lahjat samaan kattilaan. Tulos seuraa työtä. Mikäli Pulkkinen on vihdoin ymmärtänyt sen, mitä ammattilaisuus vaatii, on hän väistämättä ensi kaudella 60 pinnan mies.

Jokaisella on varaa virheaskeliin. Pulkkinen kärsi kauden mittaan ankarasta luulotaudista, mutta kaksi todella vaativaa pudotuspeliä ovat osoittaneet, että hän on tehnyt itselleen asiat selväksi.

Hän haluaa olla huipulla ja hän on jälleen valmis tekemään töitä menestyksensä eteen. Pulkkinen katsoi, mihin asti pelkät huippulahjat vievät. Seinä tuli nopeasti vastaan, vaikka sitä hyvin harva oli valmis ääneen myöntämään.

Vaikka Pulkkinen ei ole vielä lähellekään 100-prosenttinen huippu-urheilija, pystyy hänen talenttitasollaan kääntämään yhden ottelusarjan SM-liigassa.

Pulkkinen voitti ongelmansa, saapui jäälle ja alkoi töihin. Hän ymmärsi vihdoin oman parhaansa. Tästä syystä Jokereiden kausi on vielä elossa.

Välieräsarja kääntyi tässä ja nyt.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)

Lisää aiheesta