Valikko

Kaikki kunnioitus jälleen roskakoriin - ”Jarkko Ruutu on häpeäksi SM-liigalle!”

Toimitus 5.12.2011 21:26
Kaikki kunnioitus jälleen roskakoriin - ”Jarkko Ruutu on häpeäksi SM-liigalle!”

36-vuotias Jarkko Ruutu teki sen taas. (J. Tamminen)

Jokerit ja HIFK tarjoilivat hienon kiekkoillan itsenäisyyspäivän aattona. Urheilulehden Esko Seppänen nostaa kissan pöydälle Jarkko Ruudun kohdalla.

Mahtava kiekkoilta. Kaksi tasaista joukkuetta, ja vain ripauksen verran parempi ja hieman onnekkaampi ryhmä voitti lukemin 4-2. HIFK oli yhden Mikael Granlundin verran parempi ja sillä selvä.

Illan opetus löytyy kuitenkin jostain muualta. Jostain harmaalta alueelta, josta tässä kiekkomaassa ei uskalleta edes puhua.  

36-vuotias 710 NHL-ottelun konkari Jarkko Ruutu esitti kaikkien aikojen pohjanoteerauksen, joka halveeraa urheiluhenkeä. Nyt puhutaan siis aikuisesta ihmisestä, jolla pitäisi olla edes alustava vastuuymmärrys ja käsitys toimistaan ammatissaan.

Mitä Ruutu teki maanantai-illan paikallistaistelussa? Kerrataanpa oleellisimmat seikat kronologisessa järjestyksessä.

Ja nämä eivät ole mielipiteitä, nämä ovat faktoja – tapahtumia Areenan jäältä:

***

1. Ruutu näki hieman ennen toisen erän puoliväliä, että HIFK:n puujalkapakki Ilari Melart tulee taklaamaan häntä. Ruutu odotti viimeiseen hetkeen saakka, ja veti hihastaan kaikkein alhaisimman kortin pöytään. Hän kyykistyi juuri ennen taklausta siinä toivossa, että Melart lentäisi pää edellä kaukalon laitaan. Ruutu yritti saada Melartin loukkaantumaan. Kaikki selittely tämän asian tiimoilta on turhaa.

2. Heti perään jatkotilanteessa Ruutu veti itsensä kilpikonna-asentoon kulmassa, kun Melart tuli makselemaan puolivillaisesti kalavelkojaan. Tässäkin yhteydessä tapahtui jotain käsittämätöntä: Ruutu otti maassa maatessaan Melartin jalasta kiinni ja yritti lukko-otteen turvin saada HIFK-pelaaja kaatumaan ns. ”huonossa asennossa” oman jalkansa päälle. Ja heti perään Ruutu vielä kehtasi juosta pukukoppiin pidellen naamaansa, jossa ei ollutkaan pipiä. Oli varmaankin Ruudulle melkoinen pettymys, kun nassusta ei löytynytkään naarmua tai laastaripaikkaa. (HUOM! Myöhemmin maanantai-iltana Ruutu tiedotti Ilta-Sanomien välityksellä, että häneltä "kaivettiin pelaajakasan alla piilolinssi pois silmästä". Tähän en viitsi kommentoida näin jälkikäteen mitään.)

3. Tuomarit olivat vaatimattomasta illastaan huolimatta hienosti hereillä Ruudun tilanteessa. Hän sai leikkaamisesta 2+10 minuutin rangaistuksen. Selkeästä loukkaantumishakuisesta suorituksesta pitäisi tosin antaa suoraan ottelurangaistus ja Sampo Liusjärvelle tutkintamateriaalia. Tällaiset suoritukset on saatava pois jääkiekosta. Kysykää vaikka presidentiltä tai joulupukilta. Tai no, älkää kysykö sittenkään.

4. Ruutu palasi jäähyltä toisen erän lopussa ja sopi Ilari Melartin kanssa tappelun. Rehellinen teko, mies miestä vastaan. Melart kysyi hidastuskuvan perusteella ”Mennäänkö?”, johon Ruutu vastasi hyvin selkeästi ”Mennään! Pudota sä ne hanskat ekana.”

Melart lopetti hansikkaidensa ravistelun, pudotti ne jäähän ja valmistautui velanmaksuun tai turpaansaamiseen. Samaan aikaan Ruutu luikahti tilanteesta karkuun, eikä uskaltanut ottaa rehellistä tappelua kilpakumppaniaan vastaan. Pelko ei ollut kuitenkaan ainoa syy – Ruutu tiesi, että Suomessa Melart saa tilanteesta 10 minuutin automaattisen käytösrangaistuksen. Eli siis Melartin jäässä makaavat hanskat olivat samanarvoinen rikos kuin Ruudun leikkaaminen aikaisemmin? Ei nyt jäädä kuitenkaan siihen kiinni.

***

Mitä opimme?

Ruutu on onnistunut tämän kauden aikana yhdessä asiassa: Hän on menettänyt kunnioituksen laji-ihmisten ja muiden pelaajien silmissä. Hän saapui Suomeen NHL-sankarina ja arvostettuna roolipelaajana, jonka esimerkkiä muut jokeripelaajat olivat valmiita seuraamaan.

Älkääkä ymmärtäkö väärin. Ruutu ei pelannut huonosti maanantaina. Silloin kun hän ei ollut jäällä täysi idiootti, teki hän etenkin alivoimapelin saralla viisaita päätöksiä. Ruutu pelasi keskitasoaan paremman ottelun tämän kauden osalta.

Mutta kun halveeraat kilpaveljiäsi ja koko lajia tuolla tavalla, et ansaitse arvostusta. Sekin on tullut tosin jo tovi sitten selväksi, ettei Ruudun sanakirjasta löydy sellaisia lajitermejä kuin kunnioitus ja arvostus.

Muistellaanpa taannoista EHT-ottelua Suomi-Ruotsi. Jokereiden Ossi Väänänen taklasi Ruotsin kapteenia, joka veti itsensä kyykkyyn juuri ennen kontaktia ja suomalaispakki lensi pää edellä laitaan.

Väänänen totesi ottelun jälkeen näin:

”Sanattomaksi vetää, kun kaveri menee noin kyykkyyn. Vastaavaan en ole urallani törmännyt. Ja vielä Ruotsin kapteeni. Luultavasti hänen joukkuekaverinsakin häpeävät."

Kapteeni Väänänen on täsmälleen oikeassa. Kaikki Jokereiden pukuhuoneessa olevat pelaajat tietävät, mitä Ruutu teki. Jokainen heistä. Kukaan ei sano siitä julkisuudessa sanaakaan, mutta kaikki tietävät, mistä tässä lajissa on kysymys. Kaikki näkivät, miten hän juoksi pukukoppiin karkuun Melart-tilanteen jälkeen. Kaikki näkivät epäuskon vallassa, miten Ruutu lähti käpälämäkeen seuraavastakin Melart-tilanteesta.

Ruutu on tällaisten iltojen takia häpeäksi SM-liigalle. Hän on yksi sarjan seuratuimmista pelaajista. Hän on lapsiurheilijoiden esimerkki. Jos joku kehtaa vielä sanoa, että nämä tällaiset leikkaamiset ja muut loukkaantumishakuiset temput tuovat viihdearvoa lajiin, niin voin oikeasti pahoin.

Väänäsen on laitettava Ruutu ruotuun – tässä ja nyt. Kenestäkään muusta jokeripelaajasta siihen ei ole. Väänänen kunnioittaa peliä, Ruutu ei.

Tällä hetkellä Ruutu opettaa lajiperheelleen pelkuruutta ja urheiluhengen vastaisuutta.

Ja siinä ohessa hänen joukkueensa häviää jääkiekko-otteluita.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)