Valikko

Tilaa lehti

Kaikki katseet Kanadan NHL-tähdessä – ”Miten Granlund vastaa haasteeseen?”

Toimitus 11.5.2012 12:33
Kaikki katseet Kanadan NHL-tähdessä – ”Miten Granlund vastaa haasteeseen?”

Granlund saa kovan haasteen. (Getty Images)

Suomi kohtaa perjantai-iltana Kanadan. Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen ei malta odottaa kahden nuoren tähden kohtaamista.

Mikäli olisin MM-turnauksen kohdalla maksava asiakas, olisin innoissani Suomen ja Kanadan kohtaamisesta. Vaikka joukkueet ovat kokonaisuudessaan huippulaadukkaita, täynnä NHL-tähtiä, haluan kuitenkin nähdä yhden tähtipelaajamittelön ylitse muiden.

Kaksi huomispäivän NHL-supertähteä. Kaksi samanikäistä ja samankokoista taitopelaajaa. Kaksi leftin playmakeria. Suomen Mikael Granlund ja Kanadan Jeff Skinner.

Isken alkulämmittelyn hengessä tiskiin hieman numeroita ja vertailulukuja.

MG: 179cm, 83kg, viime kaudella SM-liigan runkosarjassa 45 ottelussa tehot 20 + 31 = 51.

Skinner: 178cm, 85kg, NHL:n päättyneessä runkosarjassa 64 matsissa tehot 20 + 24 = 44.

***

Vaikka pelataan Hartwall Areenalla ja Granlundin puolivirallisella kotikentällä, tulee ymmärtää, kuinka paljon valmiimpi pelaaja Skinner on. Suurin ero syntyy kolmen ensimmäisen luistimenpotkun aikana. MG ei lennä – ei tänään, huomenna tai ylihuomenna. Hän on toki perusnopea, mutta Skinner on tuulennopea.

Skinner ottaa juuri tässä vertailussa edun puolelleen. Entinen taitoluistelija on lähtönopeutensa kanssa eri planeetalta kuin Granlund. Skinner on nopeissa ja suoran luistelun 1-1-tilanteissa todella vaarallinen, kun taas MG on enemmänkin yhden tempun poni. (Kiekko omista längeistä läpi ja pakin oikealta puolelta ohi jne.)

Skinner ei ole toki Kanadan ainoa huomispäivän supertähti, mutta MG:n mittarina hän on mielenkiintoisin. Skinner pääsee isossa kaukalossa vauhtiin eikä häntä voi etenkään isolla jäällä pysäyttää. Skinner on NHL:ssä miltei saman tason pelaaja kuin MG SM-liigassa. Tämä johtuu siitä, että Skinner on ottanut fyysiset kehitysaskeleensa Granlundia aikaisemmin, ja tämä ero totta kai tasoittuu vuosien saatossa.

Granlund on kahdella pelin osa-alueella parempi. Peliäly ja kulmapelaaminen. Peliäly kattaa myös yv-pelaamisen. Skinner on kiekollisena toisinaan koheltaja, kun taas MG malttaa odottaa tilanteen kehittyvän eikä lähde soitellen sotaan.

Vaikka Granlund on tällä hetkellä muutaman askeleen Skinneriä jäljessä, voi hän luovia NHL:ssä paremman uran ylivoimapelaamisensa johdosta. MG:llä on syöttämisen jalo taito selkäytimessään, kun taas Skinner joutuu toisinaan pakottamaan ratkaisujaan kaiken ”laput silmillä” -kaahottamisen keskellä.

Skinner pelannee Suomeakin vastaan John Tavaresin ja Jordan Eberlen kanssa. Tavares on voimakas maalinedusharava ja Eberle huikea taitopelaaja. Itse asiassa Skinner ja Eberle ovat kuin samasta puusta veistetyt pelaajat.

MG pelaa luonnollisesti Jarkko Immosen ja Janne Pesosen kanssa. Voimasuhteet menevät moneltakin osin tasan, sillä Leijona-kolmikko on tottunut pelaamaan isossa kaukalossa yhdessä. Mutta mikäli nämä huippuvitjat lyödään vastakkain, on immosten puolustuspelaaminen enemmän kuin koetuksella. Juoksemisen on pakko loppua.

Hienoin vastakkainasettelu on kuitenkin Granlundin ja Skinnerin välinen yhteenotto. Kotiyleisö näkee vihdoin omin silmin, mikä on ero tulevalla ja valmiilla NHL-tähdellä.

Skinner on tänään ja huomenna Granlundia parempi, mutta vaakakuppi heilahtaa muutaman vuoden sisällä toiseen suuntaan. Skinnerin taso on tiedossa. Miten Granlund vastaa haasteeseen? Tästä tulee jotain hienoa.

MM-turnaus voi näin muodoin virallisesti alkaa.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)