Valikko

JYP passitti Jokerit laulukuoroon - ”Rotta-Lahti kyykytti Jarkko Ruutua”

Toimitus 11.4.2012 22:31
JYP passitti Jokerit laulukuoroon - ”Rotta-Lahti kyykytti Jarkko Ruutua”

Jyrki Aho valmensi vahvan välieräsarjan. (J. Tamminen)

JYP eteni SM-liigan finaaleihin voitoin 4–1. Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen kertaa, miksi JYP oli kiistatta parempi joukkue.

Viides ottelu ei tarjonnut ottelusarjaan mitään uutta.

Se sinetöi Jokereiden putoamisen ja sen, että olin arvioni kanssa väärässä. Nyt saa lällätellä ES:n suuntaan, ja otan kaiken likaveden mukisematta vastaan. Olin väärässä, urheilu oikeassa.

Nyt ei ole kuitenkaan kyse kolumnistista, vaan JYPistä ja Jokereista. Kuten totesin, niin viides välierä ei tarjonnut uutta oppia. Ottelu oli täsmälleen samaa hienoa puuta kuin koko sarjan tähänkin saakka.

Yritän kuitenkin etsiä kissojen, koirien ja muiden kotieläinten kanssa ottelusarjan erottavia tekijöitä.

Niitä löytyy lonkka-ammuntatyylillä tykitettynä yhteensä 10 kappaletta.

***

1. Riku Helenius

Ei muuta kuin MM-kisoihin. Jumalamoodi on tällä hetkellä sellaisessa lennossa, ettei tätä jätkää pysty horjuttamaan mitenkään. Janne Lahti pääsi kertaalleen jyräämään Heleniuksen neljännessä ottelussa, mutta nuori veskari kasasi itsensä ja oli voittava veskari viidennessä kohtaamisessa.

Pyörittelee asiaa miten tahansa, niin Helenius pesi Eero Kilpeläisen pystyyn tässä sarjassa. Helenius ei päästänyt yhtäkään Miika Lahti -tason rottarannerääppäisyä taaksensa.

Helenius oli niillä hetkillä parhaimmillaan, kun Kilpeläisen suksi lipsui. Yksinkertaista.

***

2. Jani Tuppurainen

Ratkaisupelaaja, maalintekijä. Ratkoi kaksi ensimmäistä ottelua omakätisesti JYPin eduksi. Teki aivan JÄRKYTTÄVÄN määrän töitä joukkueensa eteen muissakin peleissä, mutta sitä ei näkynyt suoraan tulostaululta. Tuppurainen on huikea jätkä. (Lue hänestä enemmän torstain Urheilulehdestä.)

***

3. Sami Vatanen

Mitä tämä nimi tekee listalla? Vatasen loukkaantuminen sai kaikki muut JYPin pakit kasvamaan henkistä mittaa ainakin 15 senttiä. Yohann Auvitu, Mikko Viitanen, Kalle Koskinen, Olli Malmivaara. Nämä jätkät voittivat välieräsarjan merkittävimmät irtokiekot JYPin laariin. Kiekollisuudesta puhumattakaan.

***

4. Jarkko Ruutu

Ei. En jaksa enää.

***

5. Jokereiden kasvukivut

Jokerit teki ottelusarjassa 6 junnuvirhettä. Se on hippasen verran liikaa, kun pelataan viisi matsia, jotka päättyvät yhden maalin erotuksella suuntaan tai toiseen. Jokerit antoi JYPille voiton ensimmäisestä ja toisesta ottelusta. Ojensi kädellään voiton JYPin suuntaan ja käski ”Ottakaa!”. JYP otti ja vihelteli mennessään.

Jokerit pelasi pääosin loistavaa jääkiekkoa, mutta maalit lasketaan. JYP teki koko ottelusarjassa yhden junnuvirheen, eikä 4–1-loppuerotusta tarvitse ihmetellä sen kauempaa.

***

6. Ross Lupaschuk

Sattumoisin junnuvirheiden jälkeen Lupaschukin nimi taulussa. Luokaton esitys. Surkea. Häpeällinen. JYP iski Tuppuraisen johdolla jatkuvasti Lupaschukia vastaan. Se maksoi toisen osaottelun Jokereille.

***

7. Jyrki Aho

Ryhdikäs esitys kautta linjan. Valmensi paremmin kuin kertoi pääsiäisvitsejä.

***

8. Riku Helenius

(Kyllä vain. Tiedän, että Helenius on jo mainittuna, mutta haluan vain alleviivata hänen merkitystään JYPille.)

***

9. JYPin duunarit

Miika Lahti > Jarkko Ruutu (rotta-Lahti suorastaan kyykytti Ruutua tässä sarjassa)

Jonne Virtanen > Henri Heino

Olli Sipiläinen > se-jokereiden-junnu-jonka-nimeä-en-juuri-nyt-muista

Filip Riska > Tomi Mäki

Siinäpä se pähkinänkuoressa. Traktorikylän betonijengi pelasi omilla vahvuuksillaan, ja silloin duunarit ovat suuressa roolissa.

***

10. Ilari Filppula

Joukkueen kallein ja tärkein hankinta ei voi pelata tällaista kevättä. Se ei ole silloin mahdollista, kun pelataan mestaruudesta. Filppula oli viimeiseen aloitukseen asti Jokereiden heikon lenkki tässä ottelusarjassa. Sekä odotuksiin että reaalisuoritukseen nähden.

***

Vaikka ihmiset muistelevat vieläkin kaiholla viime kevään HIFK-Jokerit-sarjan tasaisuutta, niin uskallan todeta kummankin sarjan vaihto vaihdolta seuranneena, että JYPin ja narrien sarja oli tasaisempaa sorttia.

Jokainen suoritus merkitsi. Joukkueet olivat niin uskomattoman tasaisia, että jokainen yksittäinen vaihto heilautti vaakakuppia hienokseltaan suuntaan tai toiseen.

En ole koskaan todistanut vastaavaa mittelöä, jossa viisi ottelua päättyy yhden torjunnan, virheen tai yksilösuorituksen erotuksella.

Maalin pelejä kaikki ja parempi meni jatkoon.

JYP osoitti viidennessä kohtaamisessa ansaitsevansa jatkopaikan sataprosenttisesti.

Urheilu on puhunut.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)

Lisää aiheesta