Valikko

Tilaa lehti

JYP oli huumaavan hyvä – ”Sheriffi Suikkanen joutui ylikävelyn uhriksi”

Toimitus 17.4.2012 22:08
JYP oli huumaavan hyvä – ”Sheriffi Suikkanen joutui ylikävelyn uhriksi”

(J. Tamminen)

JYP voitti toisessa finaaliottelussa Pelicansin lukemin 6–2. Urheilulehden Esko Seppänen haistaa ilmassa lätkäklassikon ainekset.

Tiistaina nähtiin klassinen jyväskyläläinen ylimarssi. Kun JYP pelaa nähdyllä tasolla, ei traktoria pysäytä kukaan tai mikään. SM-liigasta ei löydy joukkuetta, joka kaataa JYPin kotonaan tällaisena iltana.

JYP ei ollut maanantaina huono, mutta Pelicans sai riisuttua hurrikaaniporukan aseista. Jyrki Aho ja koko joukkue tekivät oikeat johtopäätökset. JYP päätti, että toinen finaali painetaan kansiin ensimmäisen 10 minuutin aikana.

Kaikki munat samaan kuppiin. Kolmen hyökkääjän aktiiviprässiä ja tietoisia riskejä. JYP sanoi ottelusuunnitelmallaan Pelicansille, että ”Nyt sitten katsotaan, tullaanko sieltä paineen alta kiekon kanssa pois”. Ei tultu, ei.

Sheriffi Suikkanen joutui tylyn ylikävelyn uhriksi. Tätä lausetta et liian useasti kuule. Kaikki kunnia kuitenkin JYPin suuntaan. Pelicans ei kaatunut omaan laaduttomuuteensa, vaan siihen, että JYP oli huumaavaan hyvä.

***

Pelicans oli oikeastaan koko illan osalta vastaantulija. JYPin parhaat pelaajat astuivat Jani Tuppuraisen johdolla esiin, eikä paremmuudesta jäänyt mitään epäselvyyttä. Eric Perrin pelasi ensimmäisen kokonaisvaltaisen pudotuspeliottelunsa tänä keväänä, ja teki sen melkoisella tyylillä.

Riku Helenius kivipesi vuorostaan Niko Hovisen, joka ei saanut oikeastaan mitään kiinni.

Momentumit vaihtuvat, ja ainoastaan yksi asia on varmaa sorttia: 2000-luvun finaaleissa ei ole ollut näin selkeää kotietuasetelmaa joukkueiden välillä. Tämä on sekä fanien että lajin kannalta fantastista. Hallit ovat (tietenkin) tupaten täynnä ja tunnelma on jatkuvasti katossa.

Kumpikin joukkue osaa ammentaa kotiyleisöstään energian irti, vaikka sitä ei pelikirjan ensimmäisellä sivulla luekaan.

***

Oleellinen kysymys onkin tällä hetkellä seuraava: kumpi on lähempänä vierasyllätystä?

Vastaan tähän yksinkertaisesti. JYP on kokonaisvaltaisesti parempi vierasjoukkue, kun taas Pelicansin pelaaminen perustuu hetkellisiin momentumeihin ja suonenvetoihin, joiden aikana saattaa tapahtua mitä tahansa. Runkosarjan lopussa Pelicans kävi hakemassa Jyväskylästä vieraspisteet uskomattoman nousun jälkeen, mutta sitä en usko näkeväni pudotuspeleissä.

Kotietu on Pelicansille kaikki kaikessa, ja vihdoinkin voimme todeta yhteen ääneen, että runkosarjan otteilla oli sittenkin merkitystä.

Tästä tulee vielä pitkä sarja. Olemme nähneet vasta alkutahdit ja niin sanotut vierastunnustelut. Finaalisarja heräsi myös tunnetasolla lopullisesti liekkiin, kun Miika Lahti sai puhuttua Ilkka Pikkaraisen Hippoksen kaukalosta ulos.

Voitte olla varmoja, että nämä työmiehet tapaavat vielä useamman kerran lähipäivien aikana. JYPin parhaat pelaajat olivat tiistaina kentän kuninkaita, kun taas Pelicansilta onnistui ainoastaan haalariosasto.

Tähän tulee muutos jälleen torstaina, kun sarja siirtyy Lahteen. Molemmat pelaavat vahvuuksillaan, kumpikin uskaltaa pelata likimain paineettomassa tilassa. Todistamme mielenkiintoisinta finaalikattausta miesmuistiin.

Avauspuheenvuorot ovat nyt takana. Tästä tulee 2000-luvun klassikko.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)

Lisää aiheesta