Valikko

Jokereiden kohukaappaus voidaan unohtaa – ”Agentin nolo mainoskikka”

Toimitus 19.1.2012 15:17
Jokereiden kohukaappaus voidaan unohtaa – ”Agentin nolo mainoskikka”

Stephen Dixon ( J. Tamminen)

Stephen Dixon Jokereihin? 350 000 euroa kaudesta? Urheilulehden uutispäällikkö Esko Seppänen omistaa nimikkokolumninsa jääkiekon pelaaja-agenteille.

Käydään vielä kertaalleen Jokerit-Ässät-Dixon-gatea läpi, sillä tällaiset uutiset saavat kummasti lisäväriä tammikuun tasauspeleihin.

Nopea pikakertaus: IS uutisoi keskiviikkona, että Jokerit aikoo kaapata Ässien Stephen Dixonin jo mahdollisesti tammikuun aikana riviinsä. Jutussa kerrottiin myös, että Jokerit on tarjoamassa Dixonille (täysin naurettavaa) 350 000 euron vuosipalkkaa.

Epäilimme vanhoja tapoja kunnioittaen kollega Sihvosen kanssa U-Studiossa, että jokerijohto olisi lähtenyt hämmentämään yhtä pääkilpailijoistaan navakan mediapelin kautta. Kuten varmasti tiedätte, on Ilta-Sanomat ennenkin tiedottanut Jokereiden pelaajahankinnoista varsin mahtipontiseen sävyyn.

Pyydän kuitenkin GM Jarmo Kekäläiseltä julkisesti anteeksi sitä, että kehtasimme edes alustavasti rinnastaa hänen ammattietiikkansa samaan kategoriaan Matti Virmasen kanssa. Virmanen soitteli aikoinaan ympäri Sanomataloa, että nyt olisi miikkaelnylanderia tulossa, että tehkäähän iso uutinen ja kohu, niin saadaan bisnes pyörimään.

Kekäläinen on rajannut jokeriurallaan yhden teeman uuteen uskoon: Hänen toimistonsa ei vuoda tietoja ulospäin. Ei tahallaan, ei vahingossa. Ei miltään osin tai missään olosuhteissa. Kekäläinen kertoo asiat median edessä, eikä kommentoi huhuja mitenkään. Jämpti ja ammattimainen linjaus.

Miten tämä liittyy Dixon-tapaukseen?

Tässähän kävi vanha kunnon ”Agentti soittaa lehden toimitukseen ja pumppaa asiakkaansa arvoa ylemmäs” -tapahtumaketju.

Dixon on tällä hetkellä liekissä. Hänen pelaaja-agenttinsa on pohtinut takkatulen ääressä, että miten myötätuulen arvo saadaan maksimoitua.

Miten euromäärä saadaan uuteen uskoon hänen sopimuksessaan. Sitten agentti näkee valon. Pitää kehitellä tarina! Pitää saada Dixonin nimi tapetille tavalla tai toisella! (Faktahan on kuitenkin se, että Ässien kohdalla puhutaan ensin Tomas Zaborskysta ja vasta sitten muista pelaajista. Sama pätee rahaliikenteeseen ja sopimustarjouksiin.)

***

Vedän hatusta fiktiivisen käsikirjoituksen Dixonin pelaaja-agentin ja IS:n toimituksen väliselle puhelinkeskustelulle:

IS:n toimittaja vastaa luuriinsa: ”Kappas, mitäs äijä? Et olekaan toviin soitellut. Mikäs nyt on mielessä?”

Agentti kyynelehtii: ”Arvaa mitä? Jokerit aikoo kaapata viedä Ässien PARHAAN PELAAJAN – ja vieläpä tammikuun aikana!”

IS: ”Ai Zaborsky on sittenkin kaupan?”

Agentti tyrmistyy: ”Nyt ei puhuta mistään helvetin Zaborskysta, vaan tietenkin pelaajasta, joka mahdollistaa hänenkin maalinäytöksensä. Jokerit on naaraamassa Stephen Dixonin!!!”

IS: ”Aha?”

Agentti: ”Etkö nyt ymmärrä? Jokerit tarjoaa Dixonille 350 tonnin vuosipalkkaa tässä ja nyt. Tämä on Dixonin markkina-arvo tänään!”

IS: ”Asia selvä. Pitää soittaa kommentit Kekäläiseltä ja tarkastaa asia myös Dixonin agentin osalta…”

Agentti keskeyttää huutaen: ”MINÄ OLEN HÄNEN AGENTTINSA!”

IS: ”Jaahas, jaahas, jaahas. Vai että sillä tavalla. Eli siis Jokerit on kiinnostunut Ässien ykkössentteristä sekä tämän kevään että ensi kauden osalta. Ja 350 000 euroa kaudesta. Meillähän on tässä uutinen kasassa.”

Agentti onnesta soikeana: ”No nyt puhut asiaa, kuomaseni!”

***

Agenttilähtöinen vedätys meni nappiin.

Muutkin lehdet tarttuivat täkyyn, ja kaivoivat ison fonttikokonsa käyttöön. Dixonista tuli yhtäkkiä SM-liigan kuumin pelaaja. Ja ennen kaikkea hänestä tuli kertaheitolla kotimaisen kiekkoliigan parhaiten palkattu yksilö. Ainakin paperilla.

Kun sain kuulla luotettavalta lähteeltäni, että Dixon-uutinen oli pelkästään nolo mainoskikka, odotin Kekäläiseltä harvinaista temppua. Totesin Twitterissä, että tätä asiaa Kekäläinen ei jätä kommentoimatta. Tämä on aivan eri seikka kuin normaali siirtospekulaatio.

Mikäli Kekäläinen ei olisi kommentoinut asiaa mitenkään, olisi hän näyttäytynyt suuren kansan silmissä konnana, joka yrittää sekoittaa Ässien pakkaa surkuhupaisalla kaappausuutisellaan. Viimeistään siinä kohdinhan IS:n uutinen muuttui vitsiksi, kun 350 000 euron vuosipalkka nostettiin tiskiin. Kekäläinen kuitenkin oikaisi asian melko suoraviivaisella tavalla Ilta-Sanomille.

IS:n toimittaja luotti lähteeseensä – todennäköisesti viimeistä kertaa. Kyseisen agentin mainospuheet eivät mene enää jatkossa uutisena läpi. Olisi kehitellyt edes jonkin realistisen palkkasumman! Miten olisi ollut 200 000 euroa? Mutta ei. Piti heitellä kyniä ja viivaimia ympäri toimistoa ja keksiä joku aivan käsittämätön numeraalisarja.

***

On Dixonin kannalta surullista, että hänen suoritustaan hämmennetään nähdyllä tavalla. Pelaaja-agentin tulee tarjota tukea kaikissa tilanteissa.

Nyt Dixonin otsaan lyötiin maalitaulu, että ”tämä jätkä on SM-liigan arvokkain pelaaja!” Sitäkö Dixon halusi loppukauden osalta? Epäilen. Halusiko hän nostattaa suorituspaineitaan tällä tavalla? Ei varmasti.

Mitä opimme?

Jääkiekon pelaaja-agenttien sanoja ei voi ottaa tosissaan missään olosuhteissa. Omakohtainen kokemukseni on se, että heidän puheistaan ei kannata uskoa sanaakaan ja näkemästäänkin vain puolet. Heillä pyörii setelinkuvat silmissään jokaisen retorisen valinnan suhteen.

Tapaus Dixon muistutti tästä mitä karmeimmalla tavalla.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)