Valikko

Tilaa lehti

Haluatko tehdä SM-liigalla rahaa tyhjästä? - ”Suorastaan rahanpesua”

Toimitus 22.3.2012 14:37
Haluatko tehdä SM-liigalla rahaa tyhjästä? - ”Suorastaan rahanpesua”

Monta kertaa Joel Armia hitsaa kiekon maaliin? (J. Tamminen)

SM-liigan pudotuspelit alkavat täydellä höyryllä torstaina. Urheilulehden Esko Seppänen omistaa nimikkokolumninsa vedonlyöntikertoimille. Vakavalla naamalla.

Tänään se alkaa. SM-liigakauden ylivoimaisesti hienoin aika.

Viime kevään tapahtumat ovat vielä tuoreina muistijälkinä selkäytimessäni.

Kuinka olin jossakin asiassa oikeassa. Kuinka olin väärässä. Kuinka Blues yllätti kaikki. Kuinka HIFK:n ja Jokereiden välisessä derbyssä ratkaistiin myös mestaruus. Jukka Hentunen, Juuso Riksman ja niin edelleen.

Kuolematonta.

Tänään se jatkuu, ja on uusien tarinoiden aika. Pyhitän pre game -kolumnini odotusarvoille, ennusteille, vedonlyönnille ja fakta/huumori-akselille.

***

Ensin tämä kuiva numero-osio tiukasti läpi. Olen saanut paljon pyyntöjä prosenttijakaumastani puolivälieräparien suhteen. Eli mitkä ovat joukkueiden voimasuhteet jatkoonsujahtamisen kannalta?

Tässä ovat omat laskelmani, jotka perustuvat aivan kaikkeen saatavilla olevaan tilastodataan, näkemykseen ja siihen, että tunnen tämän liigan kuin omat taskuni.

KalPa–Blues / 64% - 36%

KalPa on SM-liigan paras kotijoukkue, ja annan tässä arviossa itse asiassa melko paljon arvoa Bluesin vahvalle viisikkopuolustamiselle, joka ei kuitenkaan ollut läsnä kolmannessa Lukko-ottelussa. Näen kuitenkin KalPan selkeänä ennakkosuosikkina. Helpoin sarja näistä kaikista. Vähän sama kuin JYP–Blues vuosi sitten, vai mitä?

Tuomio: KalPa jatkoon lukemin 4-1.

Pelicans–Kärpät / 58% - 42%

Tässä sarjassa lepää yllätys. Mutta onko se oikeastaan yllätys, että Junnon kokeneet mestarit, nämä liigaperheen kultakravatit voittavat untuvikko-Pelicansin? Vaikea sanoa lopullista tuomiota.

Uskon myös, että tästä sarjasta tulee äärimmäisen viihdyttävä. Pelicansin kiekkokontrolli vastaan Kärppien loistava vastahyökkäyspelaaminen Ivan Humlin ja JP Haatajan johdolla. Sarja ratkeaa tähän asetelmaan.

Kaikki muu menee tasan. Uskon kuitenkin siihen, että Suikkasen Showtime vie tästä taistosta pidemmän korren. Kärpät kaatuu saappaat jaloissaan komean playoff-väännön jälkeen.

Tuomio: Pelicans jatkoon lukemin 4-3.

HIFK–Jokerit / 57% - 43%

Materiaalit: HIFK

Valmennukset: Jokerit

Maalivahtipeli: HIFK

Ratkaisuvoima: HIFK

Kotipelaaminen: HIFK

Vieraspelaaminen: HIFK

Duunariosaaminen: Jokerit (Riippuen siitä, kumpi Jarkko Ruutu Jokereilla pelaa)

Pakkien kiekollisuus: Tasan

Henkinen lujuus: Tasan

Johtajuus: Jokerit

Voittamisen kulttuuri: HIFK (Ville Peltosen verran edellä)

Näillä eväillä sarjaan. Olen sanonut tästä mittelöstä jo kaiken oleellisen. Lue uusin lehti – jep, juuri se lätty, jossa on hieman punaista kannessa – ja tankkaa tietosi sieltä.

Tuomio: HIFK jatkoon lukemin 4-2.

JYP–Ässät / 61% - 39%

SM-liigan helpoiten ennustettavissa oleva joukkue (JYP) vastaan kiekkoperheen parhaiten vastustajaa scouttaava ryhmä.

Tomas Zaborskyn loukkaantumisen myötä kaikki muut vaakakupit kääntyvät JYPin suuntaan. Siis kaikki muut osa-alueet paitsi valmennus.

Tämäkin sarja on perattu läpikotaisin läpi torstain UL:ssä.

Tuomio: JYP jatkoon lukemin 4-2.

***

Sellaista. Kotietupainotteista, tiedän, mutta kaikelle löytyy järkiperustelunsa.

Yllätysmahdollisuusjärjestyksen näen seuraavanlaisena:

1. Kärpät

2. Jokerit

3. Ässät

4. Blues

Sitten hieman kravattia – myös sitä kultaista – löysemmälle. Suomea ei tunneta vedonlyöntikohteidensa osalta urheilukansana, jonka annetaan lyödä mistä tahansa vetoa. Vedonvälittäjät tarjoavat vain ottelukohtaiset (ali)kertoimet (moi, Veikkaus) tai korkeintaan ottelusarjakertoimet, kuten Unibet.

Suomen vedonlyöntimarkkinoilla ei ymmärretä näemmä sitä, kuinka mielenkiintoisia kaikki sivukohteet ovat.

Asetan muutaman varjokohteen alkavien puolivälierien tiimoilta. Nostan jokaisesta sarjasta kaksi yli/alle-kohdetta esiin. Ja kuvitelkaa, että kummankin puolen kerroin on 1,962, niin pääset laskemaan itse odotusarvojasi tarkemmin.

(Unibet, Betfair ja kumppanit saavat sitten vapaasti kopioida kohteet listoillensa.)

***

HIFK–Jokerit

1. Mikael Granlundin pistemäärä neljässä ensimmäisessä otteluss: yli/alle 4,5 pistettä?

Pelaan tähän vaihtoehdon ”ALLE”, sillä Jokereilta löytyy puolustavia erikoisosaajia enemmän kuin mistään muusta joukkueesta, ja MG:n pimentäminen on yksi ottelusuunnitelmien keskeisistä osuuksista. Riku Hahl tulee tutuksi MG:lle. Tosin se hieman askarruttaa, että Erkka Westerlund purki huippupakettinsa nimeltä Ruutu-Hahl-Rita.

En kuitenkaan usko, että MG painaa neljää ensimmäistä ottelua yli piste per peli -tahdilla, vaikka tiedän myös sen, että hän on fyysisesti 100-prosenttisessa kunnossa.

2. Jarkko Ruudun 2min jäähyjen määrä ottelua kohden koko ottelusarjan ajalta: yli/alle 1,5kpl per ottelu?

HIFK tietää, mitä Ruudun kanssa tulee tehdä. Etenkin tuotemerkki-Ruudun. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö punaiset yritä pelata Jokereiden tärkeintä 5-5-pelaajaa kentältä pois. Uskon, että HIFK hakee viljalti tilanteita, jossa Ruutu saadaan ns. sivuvaunussa jäähyaitioon mukaan. Tämä taas laukaisee syklin, jossa Ruutu alkaa hämmentää tapahtumia, ja sehän johtaa – kuten tilastot osoittavat – häviävään jääkiekkoon.

Valitsen tähän vaihtoehdon ”YLI”.

Bonuskohde: Petri Matikaisen sotavertaukset mediassa koko ottelusarjan aikana: yli/alle 23,5 kertaa?

Vetokupongin helpointa rahaa. ”YLI”-vaihtoehto on suorastaan rahanpesua. Sanottakoon vielä, että se sotaretoriikka on useimmiten melko väsynyttä. Onneksi Canal+ ymmärsi sanoutua ko. pelleilystä irti uuden mainoskampanjansa kohdalla.

***

Pelicans–Kärpät

1. Justin Hodgmanin pisteet kahdessa ensimmäisessä vieraspelissä: yli/alle 2,5?

Kyseessä on kotikissa. Kyseessä on myös kevään pelaaja. Hänen kirjahyllystään löytyy kaksi playoff-MVP-palkintoa. Otan kuitenkin vaihtoehdon ”ALLE” kiinni, sillä Kärpät pelaa kotonaan todella tiivistä viisikkopuolustusta, ja Hannu Aravirran lätkä on kuin suunniteltu tällaista tähtiloistoa vastaan.

2. Kärppämaalivahti Johan Backlundin torjuntamäärä ottelua kohden puolivälieräsarjassa: yli/alle 27,5?

Kärppiä vastaan ammutaan paljon. Kärppien maalivahdin pitää olla jatkuvasti lämmin. Pelicansin hyökkäyskoneisto on SM-liigan tehokkain. Otan tähän vaihtoehdon ”YLI” kiinni, sillä uskon siihen, että Kai Suikkasen ryhmä tuottaa hyökkäyspeliä peräti enemmän kuin runkosarjassa. Uskon myös, että Backlund pelaa vahvan sarjan.

Bonuskohde: Juha Junnon nyrkkipumppujen määrä Raksilan kotikatsomolle kultajuhlissa, kun toimitusjohtaja ottaa jään haltuunsa: yli/alle 5,5 kappaletta?

Olen tutkinut vanhoja ottelunauhoja ja tämä on helpohko skenaario: ”YLI”. Junno pumppaa nyrkkiään keskimäärin 2 kertaa katsomonosaa kohden, joten odotettavissa on peräti 8(!) nyrkkipumppua.

***

JYP–Ässät

1. Joel Armian maalimäärä koko pudotuspeleissä: yli/alle 2,5 kappaletta?

Todella vaikea. Zaborsky on poissa, ja Armian pitää kantaa suurin vastuu maalaamisen osalta. JYPin puolustus on kuin suunniteltu tällaisia armioita varten. Toisaalta taas Armia astui hienosti esiin U20-tasolla, kun joukkue sitä eniten tarvitsi.

Otan tähän kuitenkin vaihtoehdon ”ALLE”, sillä uskon, että A) JYP menee jatkoon kuudessa ottelussa ja että B) Armia saadaan pimentoon tiukan 1-1-puolustamisen kautta.

2. JYPin voittomarginaali kahdessa ensimmäisessä kotiottelussaan: yli/alle 3,5 maalia?

JYPin kotitempo on uskomaton. Ässät on sen kanssa kauniisti sanottuna kusessa. Pelaan tähän ”YLI” sen perusteella, mitä olen viime aikoina nähnyt.

Bonuskohde: Jonne Virtasen ja Antti Raannan yhteenlasketut pikkuvitsit median edessä: yli/alle 8,5 kappaletta?

Tämä on mahdoton kohde. Meneekö Virtasella pupujussi pöksyyn pudotuspeleissä? Entä onko Raanta hiljaa? Toivon kuitenkin, että tässä nähdään lopputulema nimeltä ”YLI”.

***

KalPa–Blues

1. Bluesin kotimatsien yhteenlaskettu katsojamäärä koko pudotuspelien ajalta: yli/alle 6775,5 katsojaa?

Pakko se on sanoa, että tämä on ”ALLE”. Eihän lätkä kiinnosta Espoossa ketään. Todistakaa, että olen väärässä.

2. Sami Kapasen pelatut pudotuspeliottelut tältä keväältä: yli/alle 1,5 kappaletta?

Odotan, että Kapanen pääsee kertaalleen kokeilemaan, mutta kyllähän tässä tyylikkäässä kehäketussa on jotain pahemmin vialla. Nyt ei kuitenkaan puhuta mistään rannevammasta, vaan selästä. Se kun on sanonut itsensä irti, on ongelma huomattavan suuri.

Pelaan tähän realistina ”ALLE”, vaikka haluan nähdä tämän herrasmiehen kaukalossa.

Bonuskohde: Kuinka monta kertaa Sakari Salminen unohtaa luistimensa kotiin pudotuspelien aikana: yli/alle 1,5 kertaa?

Todella paha pähkinä. Kuopion taksipalvelun kannattaa laittaa jo valmiiksi mittari käymään, sillä Salminen unohtaa putkensa vähintään kertaalleen sängyn alle. Mutta uusiiko hän erheensä tämän kevään aikana? Olemme kolikonheittotilanteessa, josta otan ennemmin vaihtoehdon ”YLI” kiinni.

***

Näin. Lyökää vedot vaikka pöytälaatikkoonne ja tulkaa kertomaan Twitteriin, miten kävi. Tai lyökää kaverinne kanssa pieniä jännityspanoksia keskelle.

Nauttikaa peleistä. Playoff-aika eletään vain kerran vuodessa. Tunnustakaa väriä, rakastakaa omianne, kunnioittakaa vastustajaa.

Playoff-kiekon voi pudottaa ES-kolumnin puolesta jäähän.

Tästä tulee hienoa. Sen tuntee jo nyt.

Esko Seppänen (@EskoSeppanen)