Valikko

Tilaa lehti

”Ei voi olla totta!” – Onko tämän jääkiekkokevään kovin nimi ruotsalainen?

Toimitus 15.5.2012 06:14
 ”Ei voi olla totta!” – Onko tämän jääkiekkokevään kovin nimi ruotsalainen?

Kuva: Getty Images

New York Rangers otti ensimmäisen kiinnityksen Stanley Cupin finaaleihin. Urheilulehden NHL-kirjeenvaihtaja Samuel Savolainen suitsuttaa ruotsalaismaalivahti Henrik Lundqvistin hämmentävää virettä.

Samuel, New York Rangers otti tänään paikallisvastustaja New Jersey Devilsista arvokkaan voiton konferenssifinaalien ensimmäisessä pelissä luvuin 3-0. Mitä ajatuksia?

Olin miltei varma, että Flyers-sarjastaan nopeammin eteenpäin selviytynyt New Jersey olisi levänneenä tässä ottelussa selvästi etulyöntiasemassa. Väärässä olin. Pahasti. Devils sai kuitenkin lepuuttaa kovia kokeneita jäseniään pidempään, kun taas Rangers oli kehissä vain alle 48 tuntia seitsemään otteluun venyneen Capitals-sarjan jäljiltä. Mutta näyttikö Rangers väsyneeltä? Ei tippaakaan. Ei jaloiltaan tai varsinkaan korvienväliltään. Rangers oli uhrautuva ja taisteleva. Siitä kertoo vastaansanomattomalla tavalla aivan pöyristyttävän kova 26 blokatun laukauksen määrä.

Isossa kuvassa on pakko sanoa se, että muutos muihin 2000-luvun Rangers-porukoihin on valtava. John Tortorella on vihdoin saanut luotua yltäkylläisestä organisaatiosta työteliään ja nöyrän. Mutta tänä iltana voiton takuumieheksi nousi mies, jota ei ole vielä mainittu.

Kuka?

Nimi on ruotsalaisen, Rangersin maalivahdille Henrik Lundqvistin. Lundqvist oli tänään täyttä timanttia ja osoitti taas olevansa maailman paras maalivahti. Hän suorastaan masensi New Jerseyn. Ruotsalainen sai kovaltshukit ja kumppanit parahtamaan ”ei voi olla totta” moneen, moneen kertaan. On aivan varmaa, että tämä tulee olemaan henkisesti Rangersin eduksi. Ja Devilsin haitaksi. New Jerseyn hyökkääjät tulevat tänä yönä näkemään King Henrikistä painajaisia. Henkisesti tämä on oikeasti merkittävää, sillä he maalintekotilanteissa jo alitajuisesti jopa pelkäävät nyt Lundqvistia, joka ei virheitä tee. Lundqvist on toistaiseksi kenties jopa suurin kandidaatti Conn Smythe Trophya ajatellen – Kingsin Jonathan Quickin ja Dustin Brownin lisäksi. Hän kantoi Rangersin jo Ottawan ja Washingtonin yli. Nyt hän näyttää olemaan valmis tekemään saman Devilsin kustannuksella.

Onko hyvät otteet yllätys?

No ei todellakaan. Lundqvist on ollut liigan parhaita maalivahteja – todennäköisesti paras – jo pitkään. Mutta nyt suuri erotus on se, että myös joukkue hänen edessään on erinomainen. Ja uhrautuva. Vaikka taival tähän pisteeseen on ollut sinipaitojen osalta pitkä, näyttää Rangers tämän esityksen jäljiltä ainakin finaalijoukkueelta. Ehkä jopa mestarijoukkueelta. Ja se on suurelta osin Lundqvistin ansiota.