Valikko

Tilaa lehti

Ducks-pomo ylistää Selännettä – ”Muovasi Anaheimin kasvot ja identiteetin”

Toimitus 17.12.2011 10:04
Ducks-pomo ylistää Selännettä – ”Muovasi Anaheimin kasvot ja identiteetin”

Getty Images

Anaheim Ducksin johtoportaaseen lukeutuva David McNab pitää Teemu Selänteen hankintaa Winnipegistä yhtenä kaikkien aikojen NHL-pelaajakaupoista.

David McNab on ollut Anaheim Ducksin operatiivisessa johdossa tärkeässä asemassa koko sen seurahistorian ajan. Vuodesta 1993 alkaen. Tänä päivänä McNab toimii Anaheimin GM:n Bob Murrayn kakkosmiehenä jääkiekko-operaatioiden varapääjohtajan tittelillä.

McNab oli mukana apulais-GM:nä Anaheimin organisaatiossa, kun hän silloisen GM:n Jack Ferreiran kanssa päätti Teemu Selänteen hankinnasta helmikuussa 1996. Pitkän linjan kiekkomies ei osannut varautua siihen, mitä kyseinen pelaajakauppa tulisi lopulta vastasyntyneelle organisaatiolle merkitsemään.

”Meillä oli joukkueessamme Paul Kariya ja meillä oli mahdollisuus saada hänen rinnalleen niin hyvä pelaaja kuin Selänne. Kun sellainen mahdollisuus tulee eteen, ei sitä jätetä käyttämättä. Tiesimme mihin Teemu pystyy. Päätös ei ollut kovinkaan vaikea”, McNab kertaa Urheilulehdelle.

Anaheim joutui luovuttamaan kaksi kovan luokan pelaajalupausta. Vaihtokaupassa Winnipegiin siirtyi venäläispuolustaja Oleg Tverdovskyn ja kanadalaissentteri Chad Kilgerin sekä kolmannen kierroksen varausvuoron.  Selänteen mukana Ankkalinnaan matkasi Marc Chouinard ja neljännen kierroksen varausvuoro.

Kaupan voittajasta ei ole koskaan ollut epäselvyyttä.

”Pelasimme vasta kolmatta kauttamme seurahistoriassa ja harvoin näin nuorella joukkueella – kun silloin olimme –on sellaisia pelaajia joukkueessaan kuin Selänne ja Kariya. Ferreira veti lopulta liipaisimesta, mutta Winnipeg teki aloitteen. Syystä tai toisesta. He etsivät hyviä nuoria pelaajia. Kilger ja Tverdovsky olivat siihen aikaan kovassa arvossa.”

”Historia sen osoittaa. Tämä kauppa on aina ollut koko NHL:n historian merkityksellisimpiä pelaajakauppoja. Emme ainoastaan saaneet sitä, mitä Teemu merkitsi ja merkitsee yhä jäällä – vaan myös sen, mitä Selänne merkitsee kaukalon ulkopuolella. Kyse ei ole ollut vain pelaajasta vaan myös ihmisestä. Hän merkitsee niin paljon faneille ja tälle yhteisölle.”

”Hän muovasi tälle organisaatiolle kasvot ja identiteetin ja harva pelaaja pystyy siihen. Harvan edes tarvitsee, sillä monella seuralla on jo entuudestaan pitkä historia”, McNab sanoo.

Missä Selänteen arvo peliesitysten lisäksi tulee siis ilmi?

”Hän on organisaatiomme symboli. Hän on erinomainen esimerkki nuorille pelaajille, hän on erinomainen fanien kanssa ja hän ottaa kaikki huomioon. Hän on edustanut Anaheimia parhaalla mahdollisella tavalla.”

”Täällä on ollut aina hienoja pelaajia kuten Scott Niedermayer, Chris Pronger, Kariya ja Jean-Sebastien Giguere, mutta kun ihminen ajattelee Anaheimia – ajattelee silloin ihminen Teemu Selännettä”, McNab tietää.

Vaikka soihtu on jo siirtymässä viimeistä kauttaan pelaavalta Selänteeltä Anaheimin uusille nuorille tähdille, voivat he edelleen nauttia joka päivä ilmaisista oppitunneista pitkän uran pelanneelta suomalaiselta joukkuetoveriltaan.

”Nuoret voivat oppia häneltä ammattimaisuutta ja hänen uransa pitkä kesto huipulla on siitä paras esimerkki. Hän on yhä huipputähti 41-vuotiaana ja tällaisia pelaajia on hyvin vähän missään urheilussa. Hän on edelleen uhka jäällä.”

McNab on varma, että myös Winnipegissä osataan arvostaa Selännettä, kun suomalainen palaa Winnipegiin lauantaina pitkän tauon jälkeen. Ducks-pomo uskoo vastaanotosta tulevan täysin erityinen.

”Siitä tulee jotain ainutlaatuista. Winnipeg-fanit eivät varmasti koskaan uskoneet näkevänsä Teemua pelaamassa kaupungissa enää NHL-jääkiekkoa. Tästä tulee mielenkiintoista. Ja hauskaa.”

Samuel Savolainen