Valikko

Tilaa lehti

Aivoton kaahaaminen ottanut vallan - ”SM-liigan finaaleissa on vajottu Mestis-tasolle”

Toimitus 21.4.2012 14:12
Aivoton kaahaaminen ottanut vallan - ”SM-liigan finaaleissa on vajottu Mestis-tasolle”

(J. Tamminen)

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen ruotii illan finaalin asetelmia. Tämä on Sihvosen mukaan Kai Suikkasen näytönpaikka.

Johtava, mikä on tänään JYPin ja Pelicansin neljännen finaalipelin asetelma, kun jyväskyläläiset johtavat sarjaa 2-1?

Kun missä tahansa jääkiekkopelissä tai -sarjassa yhtä korkea puolustuspelinopeus kohtaa yhtä korkean hyökkäyspelinopeuden, aina edellinen vie jälkimmäistä.

Miten liität tämän Pelicansin ja JYPin finaalisarjaan?

Siten, että JYPin puolustuspelinopeus on saavuttanut Pelicansin hyökkäyspelinopeuden ja sitä mukaa sarjan isännyys on kääntymässä jyväskyläläisille.

Oletko nyt looginen, olet ylistänyt myös Kai Suikkasen Pelicansin pelaamisen rakennetta?

Olen loogisempi kuin kukaan muu. Käsillä on tämän kevään ensimmäinen sarja, jossa joku joukkue eli JYP on kehittänyt sarjan aikana pelaamistaan. Eli se, mikä riitti finaalisarjan ensimmäisessä ottelussa, ei enää riitä Pelicansin osalta.

Kärpät ja Blues eivät kyenneet kehittämään pelaamistaan sarjojen aikana. Sikäli Pelicans pääsi helpolla. Eikä Jokerit kyennyt kehittämään pelaamistaan välieräsarjassa JYPiä vastaan. Sikäli tämä on ollut vaisu pudotuspelikevät kaikkineen. Finaaleissa on vajottu peräti Mestis-tasolle.

Eli Pelicansin on nyt parannettava, miten?

Vaikka Pelikcans kääntäisi peliä nyt kuinka nopeasti, se ei kykene olemaan niin nopea, että sillä ohittaisi JYPin viisikkopuolustuspelinopeuden. Eli on otettava käyttöön uusia konsteja.

Mitä?

Puolin ja toisin tapahtuvan nopean pelin kääntämisen rallin sijaan – jota JYP hallitsee – lahtelaisten on saatava JYPin puolustava viisikko huonompaan asemaan, tilaan ja rytmiin.

Miten se tapahtuu?

Esimerkiksi viivelähdöillä. Siinä JYPin puolustava viisikko pysähtyy keskialueelle ja Pelicansin kiekkokontrolli ja organisoidut hyökkäykset lisääntyvät.

Entä jos JYP ei salli viivelähtöjä?

Sallii se. Jyrki Ahon JYP karvaa viisaan kaksivaiheisesti. Kyllä Jokeritkin löysi hetkensä viivelähdöille JYPiä vastaan, ne vain eivät olleet riittävän hyvin organisoituja.

Mitä muuta Pelicansin tulee korostaa?

Ei juuri muuta. Tyhmät jäähytkin vähenevät, kun Pelicans alkaa keskittyä taktiseen pelaamiseen päästä päähän kohkaamisen sijaan. Tämä on todellinen näytön paikka nyt Kai Suikkaselle. Illan peli näyttää minulle, onko miehellä taktisia kykyjä vai ei.

Kummalle joukkueelle sarja on kääntymässä?

Se kääntyy JYPille, jos tämä kahden edellisen pelin hullunmylly jatkuu. Sarjan pelaamisen taso romahti toisessa ja kolmannessa ottelussa sellaiselle Mestis-tasolle. Ei tällaista tahtojen temmellystä soisi näkevänsä SM-liigan finaaleissa enää 2012. Tai siis JYPillehän se sopii mainiosti. Tällä pelin kuvalla JYP on pian mestari.

Lisää aiheesta