Valikko

Hiihtoliitto munasi täydellisesti itsensä – ”Herrojen katsottava peiliin!"

Henri Inki, Tuomas Virtanen 10.3.2017 15:22
Hiihtoliitto munasi täydellisesti itsensä – ”Herrojen katsottava peiliin!"

© All Over Press

Suomalaisessa mäkihypyssä on ollut jo muutenkin ongelmia viime vuosien aikana, mutta nyt ikiaikainen byrokratia uhkaa romuttaa lajin viimeisetkin rippeet Suomesta. Muuttuneissa olosuhteissa sääntöjä pitäisi pystyä muuttamaan.

Tuomas, mäkihypyn SM-kilpailuja ei sitten järjestetä ollenkaan. Mitä olet tästä mieltä?

Tämä on käsittämätöntä toimintaa sekä Puijon Hiihtoseuralta että etenkin Suomen Hiihtoliiton alaiselta mäkituomarikerholta. Nyt on niin, että Kuopiossa piti järjestää 18.3 suomenmestaruuskilpailut, mutta nyt siellä järjestetään ainoastaan veteraanien SM-kilpailut ja yleisen sarjan cup-kilpailu.

Mikä tähän on syynä, ettei SM-kilpailuja järjestetä?

Sehän tässä onkin käsittämättömintä. SM-arvo olisi vaatinut TD:n (tekninen asiantuntija) ja TD:n assistentin sekä vähintään muutaman tuomarin nimeämisen Kuopion ulkopuolelta. Tämä taasen olisi aiheuttanut kilometrikustannusten, päivärahojen ja hotellikulujen kanssa kohtuuttoman vaatimuksen järjestävälle seuralle Puijon Hiihtoseuralle, kun osallistumismaksuilla ei kateta edes puolia kulusummasta. Silti. Sanoisin, että Puijolla olisi ehdottomasti pitänyt olla aktiivisempi kisojen sponsorihankinnan suhteen. Ei voi olla niin, ettei Kuopion alueelta löydy tyyliin 2000 eurolle sponsoreita kisojen pitämisen suhteen. Laiskuutta seuraltakin.

Mikä rooli Hiihtoliitolla on tässä?

Se, että Hiihtoliiton alainen jäsenyhdistys mäkituomarikerho nimeää toimijat kilpailuihin. Ei varmasti olisi ollut kenenkään mielestä epäoikeutettua, että tuomarit ja kilpailun jury olisi nykyisessä mäkitilanteessa tullut Kuopion alueelta. Ei se olisi vaikuttanut millään lailla kilpailun kulkuun.

Yhdistetyn maajoukkueen valmentaja Kimmo Savolainen kuitenkin kertoi Ilta-Sanomille, ettei kansainvälisten kilpailujen takia olisi ollut osallistujia?

Aivan höpöhöpö-puhetta Savolaiselta. Samaan aikaan on ainoastaan Vikersundin maailmancup Norjassa, jossa Suomella on neljän miehen edustusoikeus. Ja samaan aikaan on continental-cupin kilpailu Venäjällä, johon osallistuminen on suomalaisilta vielä vähintäänkin epävarmaa, joten kisoista olisi puuttunut maksimissaankin alle kymmenen urheilijaa. SM-kilpailut ovat kuitenkin kauden tärkeimmät kilpailut suurimmalle osalle kansallisen tason hyppääjistä, niitä ei missään nimessä voi perua kansainvälisen kalenterin takia, jokin lajiylpeys pitäisi vielä olla. Entä jos Kalevan Kisat peruttaisiin siitä syystä, että samaan aikaan on Timantti-liigan osakilpailu? Näin ei ikinä tapahtuisi yleisurheilussa.

Onko näitä tapauksia muuallakin?

On. Kiteellä järjestetään tänä viikonloppuna nuorten kauden tärkeimmät kilpailut, Hopeasomman loppukilpailut. Kisoihin on ilmoittautunut vain 65 hyppääjää. Tasan kymmenen vuotta sitten vastaavat kilpailut järjestettiin Taivalkoskella. Osallistujia 192. Jokainen voi miettiä mikä on lajin tulevaisuus. Ja silti ikivanha byrokraattinen järjestö, mäkituomarikerho nimesi Kiteellekin tuomarit Paimiosta, Liedosta ja Rovaniemeltä. Tämä on käsittämätöntä toimintaa Hiihtoliiton alaiselta yhdistykseltä! Siinä saavat Hiihtoliiton herrat katsoa peiliin oikein kunnolla. Tätä menoa laji tappaa itse itsensä – valitettavasti.