Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Kanadan GP / 11.6.2017 21:00
Jäljellä 13P 0T 56M 11S

Tämä on totuus Bottaksen Mersu-siirrosta - "Kaikkea ei kannata uskoa"

Ossi Oikarinen, Jukka Rönkä 12.12.2016 11:54
Tämä on totuus Bottaksen Mersu-siirrosta - "Kaikkea ei kannata uskoa"

Ossi Oikarinen uskoo Valtteri Bottaksella olevan edelleen kaikki mahdollisuudet siirtyä ensi kaudeksi Mercedekselle.

Ossi, BBC:n mukaan Mercedes olisi tehnyt Williamsille Valtteri Bottaksesta tarjouksen, jonka Williams olisi hylännyt. Mitä kokenut insinöörinenäsi sanoo, ajaako Valtteri ensi kaudella Mercedesiä?

On se mahdollista – kuten se on ollut siitä lähtien, kun Nico Rosberg ilmoitti yllättäen lopettavan uransa. Mediassa sinkoilee erilaisia lausuntoja, joiden perusteella ihmiset tekevät tulkintoja, kuka Rosbergin paikan täyttää. On kuitenkin hyvä muistaa, että se, mitä julkisesti sanotaan, on yksi asia, ja toinen asia on se, mitä tapahtuu oikeasti kulisseissa. Kaikkea ei kannata uskoa. Mercedes on vuorenvarmasti tehnyt listan mahdollisista Rosbergin korvaajista ja nyt erilaisia vaihtoehtoja, niiden saatavuutta ja taloudellisia ehtoja kartoitetaan – ja kun tämä kartoitus saadaan yhdelle excelille, niin sitten asia päätetään.

Eli onko Bottas Mersun ykkösvaihtoehto vai yksi vaihtoehdoista?

Siihen, kuka heidän ykkösvaihtoehtonsa on tai on ollut, on vaikea ottaa ulkopuolisten kantaa. Kartoituksessa on varmasti useampi vaihtoehto ja nyt näitä vaihtoehtoja selvitetään. Siihen selvitykseen sopisi hyvin se, että Mersu on tehnyt ensimmäisen tarjouksen Valtterista ja katsonut, onko Valtteri saatavissa ja jos on millä hinnalla. Julkisuudessa on puhuttu 10 miljoonasta eurosta Valtterin sopimuksen purkurahana, mutta uskoisin, että näissä neuvotteluissa on muitakin liikkuvia elementtejä kuin vain raha. On asiakasmoottorit ja niihin liittyvät kysymykset, on Paddy Lowen mahdollinen siirto Mersulta Williamsille ja siihen liittyvät karenssiajat ja niin edelleen. Pidän myös selvänä, että jos Mersu on tehnyt tarjouksen Williamsille, ensimmäinen vastaus on aina ”ei”. Eli katsotaan ja odotetaan – ja toivotaan Valtterin kannalta parasta ratkaisua.

Olisiko siirtyminen Lewis Hamiltonin aisapariksi Mersulle Valtterin kannalta paras ratkaisu?

MM-sarjassa on tällä hetkellä kolme tallia, joille Valtteri ei varmasti sanoisi missään oloissa ”ei”, jos sellainen mahdollisuus oikeasti aukenisi. Ne vaihtoehdot ovat Mersu, Ferrari ja Red Bull. Red Bullin paketti on sellainen, että siellä ei todennäköisesti avaudu jakkaraa lähitulevaisuudessa. Ferrarilla se voisi avautua esimerkiksi vuoden päästä, jos Kimi jää eläkkeelle. Mersu on ollut MM-sarjan ylivoimaisin talli viimeiset kolme vuotta ja vaikka uudet säännöt saattavatkin muuttaa voimasuhteita, Mersu on kuitenkin tehdastalli, ja on varmaa, että Mersun resursseilla se pysyy jatkossakin yhtenä kärkitallina. Mersun kannalta Valtteri olisi erinomainen vaihtoehto, sillä hän on jo kokenut, nopea, suoritusvarma ja luonteeltaan sellainen, ettei hän julkisesti kitise tallin sisäisistä asioista. Valtteri olisi ainakin Nicon tasoinen kuljettaja, ellei jopa kovempikin.

Mitä jääminen Williamsille tarkoittaisi Valtterin kannalta?

 

Valtterilla on Williamsin kanssa vuoden mittainen sopimus, joten kysymys ei ole mistään elinkautisesta. Paddy Lowe olisi iso plussa Williamsille, mutta teknisen henkilökunnan siirroissa on aina sellainen puolen vuoden – vuoden käppi ennen kuin heidän vaikutuksensa alkaa näkyä. Näin ollen Valtterilla olisi edessään haasteellinen kausi. Jos Williams olisi edes jotenkuten kilpailukykyinen, Valtteri voisi todistaa esimerkiksi Ferrarille olevansa vaihtoehto mahdolliseksi Kimin korvaajaksi vuoden päästä. Riskinä on se, että jos MM-pisteitä ei tule, hänen osakkeensa kuljettajamarkkinoilla lähtee helposti laskuun. Tässäkin mielessä siirto Mercedekselle olisi Valtterin kannalta iso asia.