Valikko

F1 2016

Lisää autourheilusta »

Lisää autourheilusta »

Tilaa lehti

Tulossa Monacon GP / 28.5.2017 15:00
Jäljellä 0P 18T 21M 19S

Asiantuntijan arvio - "Mercedeksen ja Bottaksen neuvottelut jo paketissa"

Ossi Oikarinen, Henri Inki 13.12.2016 14:57

Ossi Oikarinen uskoo, että Mercedes ja Valtteri Bottas ovat jo sopineet keskinäisen sopimuksensa ehdot.

Ossi, Toto Wolffilla on erikoinen kaksoisrooli Valtteri Bottaksen neuvotteluissa. Hän on Mercedeksen tallipäällikkö ja Bottaksen manageri. Neuvotteleeko Wolff itsensä kanssa?

Ei. Tässä on kuviossa on tarkkaan ottaen kaksi eri neuvottelua – Valtteri vs. Mercedes ja Mercdes vs. Williams. Valtterin ja Mersun osalta neuvottelut on jo paketissa ja ehtojen rajat sovittu. Voisin kuvitella, että neuvottelut ovat olleet helpot ja ehdot on sovittu Valtterin, Wolffin ja Mika Häkkisen kesken varsin nopeasti. Nyt ratkaisevat neuvottelut käydään Mercedeksen ja Williamsin välillä: onko Valtteri irrotettavissa Williamsilta ja millä ehdoilla. Näissä neuvotteluissa Wolff edustaa Mercedestä, ei Valtteria. Valtteri ei ole enää näissä neuvotteluissa mukana. Hän on lomalla ja odottaa yhtä puhelinsoittoa.

Maanantaina uutisoitiin, että Lance Strollin sopimuksessa olisi pykälä, että Bottaksen pitäisi ajaa ensi kaudella Williamsilla. Onko tällainen sopimus olemassa?

En tietenkään ole nähnyt Strollin sopimusta, mutta olisin todella yllättänyt, jos hänen sopimuksessaan olisi tällainen pykälä. Kuulostaisi todella oudolta, että tulokaskuski voisi laittaa sopimukseen tuollaisia ehtoja, vaikka hänen isänsä toisikin rahaa talliin. En usko myöskään siihen, että Lewis Hamiltonilla olisi sopimuksessa pykälä tallin toisesta kuljettajasta ja mahdollisesta veto-oikeudesta. Myös Hamilton itse on sanonut, ettei hänellä ole koskaan ollut sellaista pykälää eikä hän tule sellaista koskaan vaatimaan – ja siihen on helppo uskoa.

Eli missä Valtterin Mersu-kuviossa mennään juuri nyt?

Nyt Mercedes ja Williams vääntävät kättä siitä, millä ehdoilla Valtteri on irrotettavissa Williamsilta. Sanottiin julkisuudessa mitä tahansa, formula ykkösten historiassa kuskeja on voitu ennenkin liikuttaa kesken sopimuskauden ja niin voidaan nyt. Kysymys on vain siitä, ovatko Williamsin ehdot Mercedeksen kannalta sellaiset, että ne voidaan hyväksyä. Ollaan siis legendaarisessa excel-tilanteessa, jossa eri sarakkeisiin pannaan erilaisia arvoja ja sitten katsotaan, missä mennään.

Mercedes voisi tarjota Williamsille Pascal Wehrleinia. Pidätkö tätä merkittävänä neuvotteluvalttina?

En usko, että Wehrlein on tässä pelissä ratkaiseva kortti. Jos Valtteri lähtee, Williams tarvitsee hänen tilalleen ennen kaikkea kokeneen kuljettajan, sillä Stroll on 18-vuotias keltanokka ja Wehrlein on ajanut ykkösissä vain yhden kauden. Sellainen kaksikko ei ole optimaalinen Williamsille. Pidän paljon todennäköisempänä, että Williams yrittäisi taivutella Jenson Buttonin palaamaan pikaisesti F1-kehiin. Button on juuri sellainen kokenut kuljettaja, jonka kokemusta ja osaamista Williams ja Stroll tarvitsevat. Hän on myös britti ja toisi todennäköisesti mukanaan brittiläisiä sponsoreita, millä voi olla iso merkitys Williamsin kannalta.

Eli Valtteri Mersulle ja Button Williamsille?

 

Sanotaan näin, että en olisi yllättänyt tämän kuvion toteutumisesta.